Engin Albayrak ve Bilgin Yılmaz’ın notlarından derlediğimiz bu yazımızda Team Talk uygulamasının ilk kurulum aşamalarından bahsedeceğiz.
Öncelikle belirtelim, anlatımımız Linuks Centos SSD sistemlerine göredir.
Oda kurulumunda bizlere Filezilla ve Putty programları yardımcı olacaktır.
- Filezilla, sunucuya yüklenecek, sunucudan indirilecek ve, sunucudan silinecek klasörler ve dosyalar için kullanılmaktadır.
- Putty ise, sunucuyu faaliyete geçirecek, durduracak, kapatacak, şifre değiştirtecek, kısacası, sunucunun yürütülebilmesi için her türlü komutları vereceğimiz bir programdır.
Filezilla Kurulumu
- Öncelikle, www.bearware.dk sitesine girip Team Talk 5’in içerisindeki Linuks Centos 7 için 32 ve 64 bit için hazırlanan Team Talk kurulum dosyasını edinin.
- Bu dosya, tgz formatında hazırlanmıştır. İndirdikten sonra Winrar ve benzeri bir programla çıkarma işlemini tamamlayın.
- Daha sonra Filezilla’yı çalıştırıp oda kurmak üzere aldığımız sunucunun bilgilerini girerek sunucuyu Filezilla’ya tanıtın.
- Sunucuyu tanıttıktan sonra Filezilla’da çalışıp çalışmadığından emin olmak için bağlan dedikten sonra tablarla ilerleyip uzak site ibaresini duyduğunuzdan emin olun.
- Şimdi, Filezilla’ya sunucumuzu tanıtıp çalıştırdıktan sonra tablarla ilerleyerek yerel site denilen yere kadar gelin. Daha sonra üç kez daha tab yaparak uzak site denilen yeri bulup bir tab daha yaparak root kapalı dediği yerde backspace yapıp bir daha tab yapın.
- H harfiyle hom dosya klasörünü bulup enter yapın.
- Şimdi hom klasörünün içerisindesiniz. Burada uygulama tuşuna basıp klasör oluşturu oklarla bulup enter yapın.
- Burada oluşturacağınız klasörün ad alanı gelecek. tt yazarak entırlayın ve klasörünüzü açın.
- Daha sonra üç kez shift tabla bilgisayarınızın bulunduğu bölüme gidin. Tıpkı internet sitelerinden dosya kaydeder gibi daha önceden bearware’den aldığınız ve, tgz’den çıkardığınız klasöre gidip server klasörünün içerisindeki tt5srv dosyasının üzerinde uygulama tuşuna basıp yükleyi bulup enter yapın, oda kurulumu için gerekli olan ilk dosyamızı yüklemiş olduk.
- Şimdi, odada arşiv olarak yüklenecek dosyaların tt klasöründe dışta kalmaması, daha doğrusu yedek alırken işinizi kolaylaştıracak bir klasör daha açalım. Bunun için tablarla tt klasörünü bulup içine girdiğinizden emin olun. tt klasörünün içerisinde uygulamaya basarak bir klasör daha oluşturacağız. bu klasörün adını dosya, yada arşiv olarak belirleyin.
- Şimdi, Filezillamızı kapatıp oda kurmak için gerekli olan komutları vereceğimiz Putty programımızı açın.
Putty Kurulumu
- Öncelikle iki uyarıyla başlayalım. Özellikle, sunucudan alınan kullanıcı adı ve şifre giriş ekranları tam tespit edemediğimiz bir sebep yüzünden belirli bir süreden sonra kapanıp hata veriyor. Sunucudan aldığınız ip numarası, port bilgileri, şifre gibi bilgileri, erişeceğiniz en kolay yere not alıp zaman kaybetmemeye dikkat edin.
- İkinci uyarımız ise, Putty programı çalışırken ekran okuyucu tercihinizi NVDA yapın, Jaws bu programla çoğu yerde uyumsuzdur.
- Öncelikle Putty programını açın, ilk alanda sunucunun size gönderdiği ip numarasını girin ve enter yapın.
- Sonra Putty size login as gibi bir komut verecek, buraya kullanıcı adı olarak root girin. Root tüm ftp ve sftp sunucularının, daha doğrusu, Linuks sistemlerinin ortak kullanıcı adıdır.
- Daha sonra şifre, password isteyecek, buraya sunucunun size verdiği şifreyi girin.
- Şifreyi girip enter yaptıktan sonra normal koşulda Putty çalışacak ve sizlerden komut bekler hale gelecek.
- Burda da önemli bir uyarı ve tarifimiz olacak, birazdan bir dizi komutlar yazıp Putty’ye uygulamanızı istiyeceğiz. Daha doğrusu, gerekecek, bu da seç, kopyala ve yapıştır sistemiyle ilerleyecek, seçme ve kopyalama hariç Putty’ye yapıştırma komutu, NVDA için değişik bir şekilde yapılıyor, seçtiğiniz ve kopyaladığınız komutu Putty’ye yapıştırmak için Putty’nin üzerine gelip seçtiğiniz öğeyi Insert’e elinizi basılı tutarak sol fare düğmesine basıp tüm tuşlardan elinizi çekin, daha sonra, sağ fare tuşuna bastığınızda seçip kopyaladığınız komut Putty’ye yapıştırılmış olacaktır.
Team Talk’u yapılandırma ve Komut İşlemleri
TeamTalk uygulamasını sunucuda ilk defa çalıştırmadan önce, Putty üzerinden aşağıdaki komutları yazarak bu dosyaların izinlerini de ayarlayın:
- chmod +x /home/tt/tt5srv
- chmod u+x /home/tt/tt5srv
Kuruluma geçmek için aşağıdaki komutları yazın:
- cd /home/tt
- ./tt5srv -wizard
Şimdi odayı yönetimimizin oluşturacağı tercihe göre kurmaya başlayacağız. Team Talk server yapılandırma sihirbazı bundan sonraki aşamalarda sürekli soru ekranları ile sizleri yönlendirip çoğu yerde n ve y harfleriyle vereceğiniz komutlarla, bazı yerlerde de farklı komutlarla sizi yönlendirip kurulumu tamamlatacak.
- 1.”Do you want to configure your TeamTalk Server? [Y/N] (“Y”)” – İlk sırada “Team Talk sunucunuzu yapılandırmak istiyor musunuz?” diye soruyor. zaten y (evet) yazılı olduğu için enter basıp geçelim.
- 2. “TeamTalk Server name:” – TeamTalk sunucu adı isteniyor. Genellikle odaya giren üye bu ekranla karşılanır. Daha sonra f9 sunucu ayarlarından da bu adı değiştirebilirsiniz, ilk oda kurulumu aşamasında pekte önemli değil ama, boş bırakmayın.
- 3. “Message of the Day:” – Günün mesajını yazmanızı istiyor, ben kendi adıma bu alanı boş bırakıyorum.
- 4. “Maximum users allowed on server: (“1000″)” – İzin verilen en fazla kullanıcı sayısını istiyor ve 1000 olarak belirleniyor, şimdilik bunu da direkt enter yaparak geçiyoruz.
- 5. “Server should automatically save changes: [Y/N] (“Y”)” – “Sunucu değişiklikleri otomatik olarak kaydetsin mi?” y/ n diye soruyor ve y seçili olduğu için burayı da Enter’la geçiyoruz.
- 6. “Enable file sharing: [Y/N] (“N”)” – “Dosya paylaşımı etkinleştirilsin mi?” diye soruyor ve “n” (hayır) seçili olarak geliyor. Çoğu odada dosya yüklenip indirilmesine izin verildiği için y, ve enter basarak devam ediyoruz.
- 7. “Directory for file storage, e.g. C:\MyServerFiles: (“”)” – Dosya depolama klasörü adresini yazmamızı istiyor. Daha önceden Filezilla’da oluşturduğumuz dosya, yada arşiv klasörünüzün adresini yazıyoruz ki, arşiv bu klasörün içerisine yüklenip yedek almamız kolaylaşsın. Yalnız, adresin başında / (bölü) işareti olmalı. Örneğin “/home/tt/dosya” şeklinde yazılmalı.
- 8. “Disk quota (in KBytes) per channel, 0 = disabled: (“0″)” – “Disk kotası (kilobyte olarak) (kanal başına) – Sunucunuzdaki farklı kanallar için farklı dosya paylaşma limitleri istiyorsanız buraya kilobyte olarak (yani 1 gb için 1048576) şeklinde yazabilirsiniz. Burayı 0 olarak bırakırsanız kanallar tüm disk kotanızı kullanabilir.
- 9. “Maximum disk usage (in KBytes) for storing files: (“0″)” – “En fazla disk kullanımı (kilobyte olarak) dosya depolama için.” – Sunucunuzla anlaştığınız harddisk kotasını bu odaya yansıtacağız, kaç gb’lik alan aldıysak onu 1 gb için 1048576 olarak, yazacağız, kendi odamıza göre söyleyim, 60 gb için 1048576 sayısını 60 ile çarpıp sonucunu 62914560 olarak yazın. Tabî, isterseniz düz olarak 60000000 gibi bir sayı da yazabilirsiniz.
- 10. “Log server activity: [Y/N] (“N”)” – “Sunucu etkinliklerinin günlüğü tutulsun mu?” – Kısacası log, odada ne yapılıyorsa giren çıkan üyeden diğer şeylere kadar hepsini barındırıyor. “n” (hayır) olarak gelen bu ayarı evet yapmak istiyorsanız y harfine basıp enterla geçiyoruz.
- 11. “Server should bind to the following TCP port: (“10333″)” ve ardından “Server should bind to the following UDP port: (“10333″)” uyarıları geliyor. Tcp ve udp portlarını değiştirmek istiyorsanız buradaki rakamların yerine kendi istediğiniz rakamları yazabilirsiniz. TeamTalk otomatik olarak 10333 tanıdığı için ve, çoğu odada bu portlar kullanıldığı için değiştirmeden Enter’la geçiyoruz.
- 12. “Bind to a specific IP-address? (required for IPv6 and often on Linux boxes) [Y/N] (“N”)” – Burada genellikle hayır seçeneği tercih edildiğinden, siz de enter basarak geçebilirsiniz. Odanız için farklı bir ip numarası yazmanız gerekiyorsa burada y ve enter bastıktan sonra yazabilirsiniz.
- 13. “User account administration.” (kullanıcı hesabı yönetimi.) “Currently there’s 0 user accounts.” (Şu anda 0 kullanıcı hesabı var.) “1) List user accounts.” (kullanıcı hesaplarını listele.) “2) Create new user account.” (yeni kullanıcı hesabı oluştur.) “3) Create Facebook login account.” (facebook giriş hesabı oluştur.) “4) Delete user account.” (Kullanıcı hesabı sil.) “5) Quit and proceed server configuration.” (çık ve sunucu yapılandırmasına devam et.) “Select option(seçim yapın): (“5”) – Sunucu yapılandırması tamamlandıktan sonra odayı kullanabilmek için, burada en az bir yönetici hesabı oluşturmamız gerekiyor. Bu yüzden 2 ve enter basıyoruz.
- 14. “Creating new user account.” (yeni kullanıcı hesabı oluşturma.) “Type username:” (Kullanıcı adı yazın:) (“”) – Mesela admin yazıp Enter’layın.
- 15. “Type password:” (parola yazın.) (“”) – Bir önceki ekranda oluşturduğunuz kullanıcı için bir parola yazın. Mesela admin yazabilirsiniz.
- 16. “Available user types:” (Mevcut kullanıcı türleri:) “1. Default user.” (varsayılan kullanıcı.) “2. Administrator.” (yönetici.) “Select user type:” (Kullanıcı türünü seçin:) (“1”) – Oluşturduğunuz admin kullanıcısının yönetici olabilmesi için 2 yazıp Enter’layın.
- 17. Burada yeniden 14. maddede gördüğünüz ekran karşınıza gelecek. İkinci bir kullanıcı eklemek istiyorsanız, 14 – 17 arasındaki işlemleri tekrarlayın. İstemiyorsanız, bu ekrranı geçmek için enter basın.
- 18. “Maximum number of invalid login attempts before banning user, 0 = disabled: (“0″)” (Kullanıcının yasaklanmasından önceki En fazla geçersiz giriş denemesi sayısı.) – Kullanıcıların yanlış şifre veya isimle kaç kez deneme yapabileceğini sınırlamak istiyorsanız, buraya bir sayı girebilirsiniz. 0 olarak bırakırsanız, bir limit koymamış olursunuz. Genellikle böyle yapılıyor.
- 19. “Maximum number of logins per IP-address, 0 = disabled: (“0″)” (bir ip adresinden en fazla giriş sayısı.)- – Burayı 0 olarak bırakırsanız, bir bilgisayardan aynı anda istenildiği kadar giriş yapılmasına izin vermiş olursunuz. Bir sınır koymak isterseniz, buraya uygun gördüğünüz bir sayı girebilirsiniz.
- 20. “Your TeamTalk Server is now configured with the following settings:” TeamTalk sunucunuz aşağıdaki ayarlarla yapılandırıldı:) “Save these settings? [Y/N] (“Y”)” (Bu ayarlar kaydedilsin mi?) – Burada, kurulumu tamamlamak üzere size odanın özeti okunup onaylamanız isteniyor. Burayı da Enter’la geçin.
Nihayet odanın kurulum aşaması tamamlanıyor. Daha sonra, TeamTalkı tekrar çalıştırmak üzere, son 2 komutu da kopyalayıp Putty’ye yapıştıracağız:
- cd /home/tt
- ./tt5srv -d
Not: Sondaki iki komutu sunucuyu her reboottan sonra yeniden girmeniz gerekecektir.
Diyelim ki, odanın yeni bir sürümü çıktı. Öncelikle, sunucuyu reboot edip yükseltme aşamasına geçmek için aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekecektir:
En başta verdiğimiz Bearware sitesinden güncellenen en son tgz dosyasını edinip yine tgz’den çıkarıp server klasörünün içerisindeki tt5srv dosyasını Filezilla’daki eski srv dosyasıyla değiştirerek odanızın sürümünü yükseltebilecek, Team Talk’un geliştirdiği yeni imkanlardan odanızı yararlandırabileceksiniz.
Ayrıca, sürümü yükseltme işlemini tamamladıktan sonra oda kurulumuna ilk defa geçtiğimizde yazdığımız şu iki komutu tekrar Putty’ye yapıştırmanız gerekecek:
- cd /home/tt
- ./tt5srv -wizard
Not: Bu yükseltmeyi yaparken hom içerisindeki tt5srv.xml, ve, izin verdiyseniz, tt5srv.log dosyalarını kesinlikle silmeyin. Çünkü, odanızın üye ve arşivleri kaybolabilir, kısacası, oda işlevini yitirebilir.
Sürümünüzü yükseltip Reboot ettikten sonra Team Talk’u en son verdiğimiz 2 komutla tekrar çalıştırmanız gerekecektir:
- cd /home/tt
- ./tt5srv -d
“linux sunucu üzerine teamtalk oda kurulumu” üzerine bir düşünce