Braille Emotion Kullanma Kılavuzu

Braille eMotion 40

Kullanım Kılavuzu

 

 

TÜRKÇE KILAVUZ
Yazılım Versiyonu
1.0

 

SELVAS Healthcare, Inc.

 

155, Sinseong-ro, Yuseong-gu,

Daejeon, 34109, KORE Cumhuriyeti

Tel: +82-42-879-3000

Faks: +82 42 864 4462

E-posta: hims.support@selvashc.com

Web sitesi: www.himsintl.com

 

 

Güvenlik önlemleri

Güvenliğiniz ve Braille eMotion’un korunması için lütfen aşağıdaki güvenlik önlemlerini okuyun ve bunlara uyun.

  1. Şarj adaptörünün giriş voltajı 100V – 240V ve çıkışları DC 5V 3A ve 9V 2A’dır.
  2. Batarya, size ulaştığında tam olarak şarj edilmemiş olabilir. Braille eMotion’u kullanmadan önce bataryasının tamamen şarj olduğundan emin olmalısınız.
  3. Braille eMotion cihazınızı bataryasıyla ilk kez kullandığınızda, batarya durumu doğru şekilde görüntülenmeyebilir. Bunu önlemek için Braille eMotion cihazı açıkken yaklaşık üç saat boyunca adaptörüne bağlı bırakın. Braille eMotion’u hemen kullanmak istiyorsanız şarj olurken de kullanabilirsiniz.
  4. Bataryanın yanlış türde bir bataryayla değiştirilmesi durumunda patlama riski vardır. Lütfen yalnızca SELVAS Healthcare tarafından Braille eMotion için özel olarak üretilmiş bataryayı kullandığınızdan emin olun. Lütfen kullanım süresi dolmuş bataryalarınızı talimatlara uygun şekilde imha edin.
  5. Tam şarjdan sonra bile kullanım süresi, ürün özelliklerinde belirtilen batarya çalışma süresine göre %50’den az ise bataryayı değiştirmeniz önerilir.
  6. Ürünü veya bataryayı keskin bir uç kullanarak delmeniz veya sökmeniz elektrik çarpmasına, patlamaya veya yangına neden olabilir.
  7. Braille eMotion’ı bataryasıyla kullandığınızda, batarya şarjı düşük olduğunda kalan batarya gücünün durumu söylenir. Bataryanın şarjı yüzde 15’in altına düştüğünde, cihazı şarj etmek için adaptörünü takın. Kalan batarya şarjı yüzde beşe düşerse ve cihaz adaptörüne bağlı değilse Braille eMotion, batarya durumu söylendikten bir dakika sonra Uyku Moduna geçer. Batarya seviyesi %2’ye düşerse, ayarları vb. korumak için cihaz kapanır. Şarj doluyken bataryanın kullanım süresi, ayarladığınız seçeneklere ve çalıştırdığınız uygulamaların sayısına ve türüne bağlı olarak değişir.
  8. Braille eMotion’ınızın dikkatli kullanılması gerekir. Braille eMotion çok hassas bir makinedir. Lütfen cihazınızı uygun ve dikkatli bir şekilde kullanın. Braille eMotion toza karşı çok hassastır. Tozlu ortamlardan uzak tutmaya dikkat edin.
  9. Braille hücreler çok hassas ve karmaşık parçalardır. Braille hücreler toz nedeniyle veya başka bir nedenden dolayı düzgün çalışmıyorsa, destek için lütfen teknik destek veya Braille eMotion’ı satın aldığınız satıcıyla iletişime geçin.
  10. Daha fazla garanti, servis ve güncelleme bilgisi almak için Braille eMotion’unuzu kaydettirmelisiniz. Ürününüzü kayıt ettirmek için satış temsilcinizle iletişime geçmelisiniz.
  11. Braille eMotion’u kendiniz sökmeyin. HIMS tarafından yetkilendirilmemiş hiç kimsenin Braille eMotion’u sökmesine izin vermeyin. Yetkisiz bir kişinin cihazı sökmesi durumunda ciddi hasar meydana gelebilir. Yetkisiz bir kişinin cihazı sökmesi halinde, cihaz her türlü garanti kapsamı dışına çıkar ve garanti geçersiz hale gelir. Cihaza Herhangi bir sıvı dökülmesi, düşmesi veya çarpması halinde ünitenin zarar görmesi durumunda, hasar garanti süresi içinde meydana gelse dahi ücretsiz garanti kapsamı dışına çıkar. Braille eMotion cihazının su veya diğer sıvılarla temas etmesi durumunda, renk değiştiren bir Sıvı Temas Gösterge etiketi bulunmaktadır. Bu gösterge, nemli veya ürünün normal çevresel gerekliliklerini yerine getiremediği diğer koşullar altında etkinleşmeyecektir.
  12. Batarya hasar görebileceği veya alev alabileceği için Braille eMotion’unuzu sıcak yaz günlerinde araba içi gibi kapalı, yüksek sıcaklıktaki ortamlarda bırakmayın. Lütfen Braille eMotion’ınızın bu tür ortamlarda uzun süre kalmasına izin vermeyin.
  13. İşitme duyunuzun zarar görmesini önlemek için uzun süre yüksek ses seviyesinde müzik dinlemeyin.

Çalıştırma aşağıdaki iki koşula tabidir.

  1. Bu cihaz zararlı girişime neden olamaz ve
  2. Bu cihaz, istenmeyen çalışmaya neden olabilecek girişimler de dahil olmak üzere, alınan her türlü girişimi kabul etmelidir.

Bu ekipman radyo frekansı enerjisi üretebilir, kullanabilir ve yayabilir ve talimatlara uygun şekilde kurulup kullanılmazsa radyo iletişiminde zararlı girişime neden olabilir. Ancak belirli bir kurulumda parazit oluşmayacağının garantisi yoktur.

Bu ekipman radyo veya televizyon yayın alımında, ekipmanın açılıp kapatılmasıyla belirlenebilecek zararlı girişime neden olursa, kullanıcının aşağıdaki önlemlerden bir veya daha fazlasını uygulayarak girişimi düzeltmeye çalışması teşvik edilir:

– Alıcı antenin yönünü veya yerini değiştirin.

– Ekipman ile alıcı arasındaki mesafeyi artırın.

– Ekipmanı, alıcının bağlı olduğu devreden farklı bir devredeki çıkışa bağlayın.

– Yardım almak için satıcınıza veya deneyimli bir radyo/TV teknisyenine danışın.

 

 

FCC mevzuatına uygunluk:

  Bu cihaz FCC Kurallarının 15. Bölümüne uygundur. Çalıştırma aşağıdaki iki koşula tabidir:

  1. Bu cihaz zararlı girişime neden olmayabilir.
  2. Bu cihaz, istenmeyen çalışmaya neden olabilecek girişimler de dahil olmak üzere, alınan her türlü girişimi kabul etmelidir.

NOT: Bu ekipman test edilmiş ve FCC Kurallarının 15. bölümüne göre B Sınıfı dijital cihaz sınırlarına uygun olduğu görülmüştür. Bu sınırlar, yerleşik kurulumda zararlı girişime karşı makul koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Bu ekipman radyo frekansı enerjisi üretir ve yayabilir ve talimatlara uygun şekilde kurulup kullanılmazsa radyo iletişimlerinde zararlı girişime neden olabilir. Ancak belirli bir kurulumda parazit oluşmayacağının garantisi yoktur. Bu ekipman, radyo veya televizyon yayın alımında, ekipmanın açılıp kapatılmasıyla belirlenebilecek zararlı girişime neden olursa, kullanıcının aşağıdaki önlemlerden bir veya daha fazlasını uygulayarak girişimi düzeltmeye çalışması teşvik edilir:

– Alıcı antenin yönünü veya yerini değiştirin.

– Ekipman ile alıcı arasındaki mesafeyi artırın.

– Ekipmanı, alıcının bağlı olduğu devreden farklı bir devredeki çıkışa bağlayın.

– Yardım almak için satıcınıza veya deneyimli bir radyo/TV teknisyenine danışın

NOT: Üretici, bu ekipmanda yapılan yetkisiz değişikliklerden kaynaklanan radyo veya TV parazitlerinden sorumlu değildir. Bu tür değişiklikler kullanıcının ekipmanı çalıştırma yetkisini geçersiz kılabilir.

RF Maruz Kalma Bilgileri ve Beyanı

ABD’nin (FCC) SAR sınırı, bir gram doku üzerinde ortalama 1,6 W/kg’dır. Cihaz tipleri Tablet PC (FCC ID: 2AL4DH640B) da bu SAR sınırına göre test edilmiştir. Vücutta kullanıma yönelik ürün sertifikasyonu sırasında bu standart kapsamında bildirilen en yüksek SAR değeri 2,4GHz:0,54W/kg, 5GHz:0,79W/kg’dır. Bu cihazın arkası vücuttan 0 mm uzakta tutularak tipik vücutta taşıma işlemleri için test edilmiştir. FCC RF’ye maruz kalma gereksinimlerine uygunluğu sürdürmek için kullanıcının vücudu ile cihazın arkası arasında 0 mm’lik ayırma mesafesini koruyan aksesuarlar kullanın. Kemer klipsi, kılıf ve benzeri aksesuarların kullanımında montajında metal aksam bulunmamalıdır. Bu gereklilikleri karşılamayan aksesuarların kullanımı, FCC RF’ye maruz kalma gerekliliklerine uygun olmayabilir ve bundan kaçınılmalıdır.

5G WIFI yalnızca iç mekanda kullanılır

 

 

 

  1. Braille eMotion cihazınızın kutusunda aşağıdakiler bulunmalıdır:
  • Braille eMotion 40 Cihazı
  • Taşıma Çantası
  • Şarj Adaptörü
  • USB C – A kablo
  • Braille Hızlı Kullanım Kılavuzu

 

  1. Bu kılavuz nasıl kullanılır

Bu kılavuzda kısayollara ve kısayol tuşlarına atıfta bulunulmuştur. Bu tuşlar, bir tuş kombinasyonunu kullanarak menülere ve işlevlere hızlı bir şekilde erişmenin yollarını ifade eder. Lütfen tüm kısayolların ve kısayol tuşlarının Braille eMotion’un her konumunda çalışmayacağını unutmayın. Bazı kısayollar ve kısayol tuşları programa özeldir, dolayısıyla çalışabilmeleri için belirli bir programın içinde olmanız gerekir.

Kısayollar, bir menü içinden bir işlevi hızla etkinleştirmek için kullanılan tuş girişlerini ifade eder. Kısayol tuşları, programın neresinde olursanız olun bir işlevi etkinleştirecek tuşları ifade eder. Bu kılavuzda işlevler açıklandığında, kısayollar parantez içinde, kısayol tuşları ise tırnak içinde gösterilmektedir.

Bu kullanım kılavuzu, kısayollara ve kısayol tuşlarına aşağıdaki şekilde nasıl basılacağını açıklamaktadır: Aynı anda basılması gereken tuşlar bir – (tire) ile ayrılmıştır. “Boşluk-b (1-2 nokta)” gördüğünüzde bu, “Boşluk” ile 1 ve 2 numaralı tuşlara aynı anda basmanız gerektiği anlamına gelir.

Bu kılavuzda bir sorununuza çözüm bulamazsanız veya Braille eMotion ile ilgili yardıma ihtiyacınız olursa lütfen bize hims.support@selvashc.com adresinden e-posta gönderin veya satış temsilcinizle irtibata geçin. Bizi www.himsintl.com adresindeki web sitemiz üzerinden de ziyaret edebilirsiniz; Veya bizi +82-42-879-3000 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

İçindekiler

  1. Giriş. 19

1.1 Braille eMotion nedir?. 19

1.2 Fiziksel Tur. 19

1.2.1 Üst Taraf 19

1.2.2 Ön Kenar 21

1.2.3 Sağ Kenar 22

1.2.4 Sol Kenar 23

1.3 Donanım Özellikleri 23

1.4 Braille eMotion Cihazının Hafızası 24

  1. Braille eMotion’un Temel Fonksiyonları 25

2.1 Komutlar Nasıl Girilir. 25

2.1.1 Temel Uyarılar ve Mesajlar 25

2.2 Menü Kavramı 25

2.2.1 Kontrol Sembolleri 28

2.3 Fonksiyon Tuşlarını Kullanma. 31

2.4 Güç Kaynağı ve Batarya Bölmesi 33

2.5 Ses Seviyesi ve Diğer Özellikleri Ayarlama. 34

2.6 Konuşmacıyı ve Braille’i Kullanma. 35

2.7 Metin Girişi 36

2.8 Çoklu-Görev. 36

2.9 Tuşları Kilitleme. 38

2.10 Tek-El Modu. 38

2.11 Yazma Modunu Kullanma. 39

2.12 Özel Açılış Komutları 40

  1. Braille ekranınızı Özelleştirme. 40

3.1 Braille Seçenekleri 41

3.2 Ses Seçenekleri 43

3.3 Genel Seçenekler. 44

3.4 Saati ve Tarihi Ayarlama. 46

3.5 Internet Kurulumu. 49

3.5.1 Kablosuz Ağ Kurulumu. 49

3.6 Bluetooth Yöneticisi 52

3.6.1 Bluetooth Cihaz Listesi 53

3.6.2 Bluetooth Servis Listesi 54

3.7 Braille eMotion Ayarlarını Yedekleme/Geri yükleme. 55

3.8 Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 56

3.9 Braille eMotion Seçeneklerini Sıfırlama. 56

  1. Dosya Yönetimi 57

4.1 Genel Bakış. 57

4.1.1 Dosya Listesinde Gezinme. 59

4.1.2 Klasörleri ve Dosyaları Seçme. 60

4.2 Dosya ve Klasörlerle Çalışma. 60

4.2.1 Klasörlere Giriş ve Çıkış. 60

4.3 Dosya Menüsü. 61

4.4 Düzenle Menüsü. 63

4.5 Görünüm Menüsü. 63

4.6 Adres Penceresini Kullanma. 63

  1. Not Defteri 64

5.1 Dosya Menüsü. 65

5.2 Düzenle Menüsü. 67

5.3 Ekle Menüsü. 68

5.4 Git Menüsü. 68

5.5 Oku Menüsü. 69

5.6 Tasarım Menüsü. 70

  1. Bağlantı 71

6.1 Bir Bağlantı Kurma. 73

6.2 Bir Ekran Okuyucuya Bağlanma. 75

6.2.1 Bilgisayara USB ile Bağlanma. 75

6.2.2 Bluetooth ile Bilgisayara Bağlanma. 75

6.2.3 Braille eMotion Cihazını JAWS ile Kullanma. 76

6.2.4 Braille eMotion Cihazını NVDA ile Kullanma. 77

6.2.5 Braille eMotion’ı VoiceOver Mac ile Kullanma. 78

6.2.6 Braille eMotion’ı IOS Cihazlarla Kullanma. 79

6.2.7 eMotion’ı Android TalkBack ile Kullanma. 79

6.3 Bağlantı Panosu. 80

7 Doküman Okuyucu. 81

7.1 Genel Doküman Yönlendirme İşlemleri 81

7.2 Dosya Menüsü. 82

7.3 Düzenle Menüsü. 83

7.4 Git Menüsü. 83

7.5 Oku Menüsü. 84

7.6 İşaret Menüsü. 84

8 DAISY Çalar 85

8.1 DAISY Çaların Yapısı 86

8.2 Dosya Menüsü. 87

8.3 Doküman Menüsü. 87

8.4 İşaret Menüsü. 88

8.5 Başlık Menüsü. 88

8.6 Not Menüsü. 89

9 Medya Çalar 89

9.1 Medya Çaların Yapısı 90

9.2 Dosya Menüsü. 91

9.3 Oynat Menüsü. 92

9.4 Konum Menüsü. 92

9.5 İşaret Menüsü. 93

9.6 Ayarlar Menüsü. 93

9.7 Sesli Kitap Dinleme. 94

9.8 Arka Planda Oynatmayı Kullanma. 95

  1. Yardımcı Uygulamalar 95

10.1 Ses Kaydedici 96

10.1.1 Ses Kaydı Yapma. 96

10.1.2 DAISY Kayıt Yapma. 97

10.1.3 Ses Kayıtlarını Dinleme. 98

10.1.4 Kayıt Ayarları 98

10.2 Hesap Makinesi 100

10.2.1 Genel Fonksiyonlar 100

10.2.2 Kesir İşlemleri 101

10.2.3 Hafıza Fonksiyonları 102

10.2.4 Sinüs Fonksiyonları 103

10.2.5 Kosinüs Fonksiyonları 104

10.2.6 Tanjant Fonksiyonları 104

10.2.7 Logaritma Fonksiyonları 104

10.2.8 Birimi Dönüştür 104

10.2.9 Panoya Kopyalama. 106

10.2.10 Formüle Geri Dön. 106

10.2.11 Seçenek Ayarları 106

10.3 Saati ve Tarihi Görüntüle. 107

10.4 Uyandırma Alarmı 107

10.5 Kronometre. 109

10.6 Flaş Belleği Yedekle/Geri yükle. 110

10.7 Biçimlendirme. 112

10.8 Uyku Zamanlayıcıyı Ayarlama. 113

10.9 Braille eMotion Yazılımını Güncelleme. 113

10.9.1 eMotion Yazılımını Çevrimiçi Güncelleme. 115

10.9.2 eMotion Yazılımını Çevrimdışı Güncelleme. 116

  1. Yardım Alma. 116

12 Bağlantı Tuş Komutları 118

12.1 Genel Bağlantı Komutları 118

12.2 JAWS For Windows Komutları 119

12.2.1 Genel Komutlar: 119

12.2.2 Yönlendirme ve Seçme Komutları: 120

12.2.3 Ses ve Braille Ayar Komutları 122

12.2.4 JAWS Komutları: 123

12.3 NVDA Komutları 123

12.3.1 Orjinal NVDA tuş haritası 123

12.3.2 Genel HID Braille Komutları 125

12.4 MAC için VoiceOver Komutları 126

12.4.1 Genel ve Yönlendirme. 126

12.4.2 VoiceOver ve Braille. 127

12.5 iOS Komutları: 129

12.5.1 Genel ve Yönlendirme Komutları 129

12.5.2 Okuma ve Düzenleme Komutları 130

12.5.3 VoiceOver ve Braille Komutları 131

12.6 Android Komutları 132

12.6.1 Genel Komutlar 132

12.6.2 Metin Yönlendirme ve Seçme Komutları 134

  1. Dahili Uygulamalar için Tuş Komutları 134

13.1 Genel Kısayollar. 134

13.2 Hızlı Çalıştırma Komutları 137

13.3 Dosya Yöneticisi 139

13.3.1 Dosya/Klasör Listesi Komutları 139

13.3.2 Dosya Menüsü Komutları 139

13.3.3 Düzenle Menüsü Komutları 140

13.3.4 Görünüm Menüsü Komutları 140

13.4 Not defteri Komutları 141

13.4.1 Dosya Menüsü Komutları 141

13.4.2 Düzenle Menüsü Komutları 141

13.4.3 Ekle Menüsü Komutları 142

13.4.4 Git Menüsü Komutları 142

13.4.5 Oku Menüsü Komutları 143

13.4.6 Tasarım Menüsü Komutları 143

13.4.7 Çeşitli Kısayol Tuşları 143

13.5 Doküman Okuyucu Komutları 144

13.5.1 Dosya Komutları: 144

13.5.2 Düzenleme Komutları: 144

13.5.3 Okuma Komutları: 144

13.5.4 Git Komutları: 145

13.5.5 İşaret Komutları: 145

13.6 DAISY Çalar Komutları 146

13.6.1 Okuma Komutları 146

13.6.2 Yönlendirme Komutları 146

13.6.3 İşaret ve Not Komutları 147

13.7 Medya Çalar Komutları 148

13.7.1 Dosya Komutları 148

13.7.2 Oynatma Komutları 148

13.7.3 İşaret ve Konum Komutları 149

13.7.4 Oynatma Bilgisindeki Kısayol Tuşları 150

13.7.5 Çalma Listesindeki Kısayol Tuşları 150

13.7.6 Arka Planda Oynatma Komutları 151

13.8 Yardımcı Uygulamalar için Komutlar. 151

13.8.1 Ses Kaydetme Komutları 151

13.8.2 Hesap Makinesi Komutları 152

13.8.3 Uyandırma Alarmı 153

13.8.4 Kronometre. 153

13.9 Ayarlama Komutları 153

13.9.1 Saati ve Tarihi Ayarlama. 153

13.9.2 Bluetooth Yöneticisi 154

13.9.3 Kişisel Ayarları Yedekle/Geri yükle. 155

 

 

 

1. Giriş

1.1 Braille eMotion nedir?

Braille eMotion, SELVAS Healthcare tarafından görme engelliler ve görme güçlüğü yaşayan kişiler için geliştirilen ve üretilen HIMS markalı akıllı Braille ekrandır. Braille eMotion’un aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli güçlü yetenekleri vardır.

  1. Braille eMotion’ı JAWS, NVDA, SuperNova, Microsoft Narrator, Mac ve iOS için VoiceOver ve Android™ için TalkBack gibi uyumlu bir ekran okuyucuyla USB veya Bluetooth Braille ekran olarak kullanın.
  2. TXT, BRF, RTF, PDF, EPUB ve Microsoft Word dosyalarını okuyun.
  3. Not Defteri’ni kullanarak not alın veya belgelerinizi oluşturun.
  4. Ses ve video dosyalarınızı dinleyin ve tekst ve sesli DAISY kitaplarınızı okuyun.
  5. Bilimsel ve grafik hesaplamaları yapın, alarm ve zamanlayıcıları ayarlayın.
  6. Dahili stereo mikrofonları kullanarak yüksek kaliteli ses kayıtları oluşturun.

 

1.2 Fiziksel Tur

Braille eMotion cihazınızdan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için, düğmelerini ve bağlantı girişlerini tanımanız ve bunların işlevlerini öğrenmeniz önemlidir. Bu bölümde size Braille eMotion tanıtılacaktır.

Braille eMotion’ı, Braille ekranı size yakın olacak şekilde bir sıra veya masanın üzerine yerleştirin.

 

1.2.1 Üst Taraf

Braille eMotion’un üst yüzünde, üst kenara yakın bir yerde 8 Perkins tarzı tuş bulunur ve ortada yatay olarak konumlandırılmış ek bir düğme bulunur. Yatay düğmenin solunda 1, 2, 3 noktaları ve “Geri sil tuşu” (veya 7 nokta) bulunur. Yatay düğmenin sağında 4, 5, 6 noktaları ve “Giriş” (veya 8 nokta) bulunur. Ortadaki yatay düğme tek başına, geçerli Braille düzenini, diğer tuşlarla birlikte ise, giriş parametrelerini mesela mevcut Braille kodlamayı değiştirmek veya Bağımsız ve Bağlantı Modları arasında geçiş yapmak için kullanılır.

“Geri sil” tuşunun sol üst kısmında Braille etiketli 3 adet küçük kare tuş yer alır. En soldaki tuş W ile etiketlenmiştir ve Wi-fi’yi kontrol eder. Wi-fi’yi açmak ve kapatmak için Wi-fi tuşuna kısa basın. İnternet Kurulumu iletişim kutusunu açmak için uzun basın. Wi-fi tuşunun sağında, B harfiyle etiketlenmiş Bluetooth tuşu bulunur. Wi-fi tuşuna benzer şekilde çalışır; kısa basıldığında Bluetooth açılıp kapatılır ve uzun basıldığında Bluetooth Yöneticisi açılır. Bluetooth tuşunun sağında C harfiyle etiketlenmiş Bağlantı düğmesi bulunur. Bağlantı Modunu açmak ve en son mevcut bağlantınıza geri dönmek için, “Bağlantı” düğmesine kısa basın. Bağlantı menüsüne gitmek için uzun basın.

 

“Giriş” tuşunun sağında köşeleri yuvarlatılmış daha büyük, kare şeklinde bir düğme vardır. Bu “Güç” tuşudur. eMotion çalışırken, Uyku Moduna girip çıkmak veya kapalı konumdayken cihazı açmak için bu tuşa kısa basın. Cihaz çalışırken, Güç seçeneklerini açmak için uzun basın. Cihaz komutlara yanıt vermiyorsa veya hatalı davranıyorsa yeniden başlatmayı zorlamak için Güç tuşuna 10 saniye basılı tutun.

Klavyenin solunda ve sağında dikdörtgen stereo hoparlörler yer alır.

Perkins klavyenin altında 40 hücreli bir Braille ekran bulunur. Braille ekranın üstünde, 40 Braille hücrenin her birine karşılık gelen imleç yönlendirme düğmeleri yer alır. Belgelerinizi düzenlerken imleci ilgili Braille hücrenin karakterine yönlendirmek için bu tuşları kullanabilirsiniz. İmleç yönlendirme tuşları aynı zamanda cihazın belirli yerlerindeki listelerde ve alan gruplarında gezinmek için kısayol tuşları görevi de görür. Daha kolay bulunabilmesi için her 5. imleç yönlendirme düğmesine bir nokta konulmuştur.

Braille ekranın her iki yanında kapsül şeklinde iki tuş bulunur. Bunlar “YUKARI” ve “AŞAĞI” kaydırma tuşlarıdır. Kaydırma tuşları Braille ekranı menüler, alanlar, listeler veya metinler arasında kaydırmak için kullanılır. Kaydırma tuşlarını ekran uzunluğuna, paragrafa, satıra, cümleye veya karaktere göre kaydırma yapmak için kullanabilirsiniz. Kaydırma tuşlarının yönlendirme birimini “Braille Seçenekler” menüsünden ayarlayabilirsiniz. ( Bakınız: bölüm 3.)

Braille hücrelerin altında cihazın merkezine yakın hafif eğimli bir bölüm bulunur. Bu bölümde 3 tuş vardır. Soldan sağa bunlar Kontrol, boşluk ve Alt tuşlarıdır.

 

1.2.2 Ön Kenar

Ön kenarda çeşitli kontroller bulunur. Soldan sağa doğru bunlar: Sol İmleç düğmesi, F1, F2, sol stereo mikrofon, Ana Menü tuşu, sağ stereo mikrofon, F3, F4, Sağ İmleç düğmesi ve Mikro SD kart yuvasıdır. Sol ve Sağ İmleç düğmeleri, farklı yönlendirme yöntemlerini kullanmak için diğer tuşlarla birlikte çalışırlar. Bunlara ayrı ayrı basıldığında, Sol ve Sağ Kaydırma düğmelerine benzer şekilde Braille ekranı kaydırırlar. Kullanılan yönlendirme öğesi “Braille Seçenekleri”nden değiştirilebilir. Her iki İmleç tuşuna aynı anda basarak, İmleç tuşlarına ilişkin yönlendirme öğesini istediğiniz yerden de değiştirebilirsiniz. Sol ve sağ Kaydırma tuşlarının yönlendirme hareket birimini değiştirmek için, değiştirmek istediğiniz taraftaki kaydırma tuşuyla İmleç düğmelerinden herhangi birine birlikte basın. Fonksiyon tuşları 1-4, cihazdaki konumunuza bağlı olarak çeşitli işlemleri gerçekleştirirler. Kılavuzun sonraki bölümlerinde bunlar açıklanacaktır.

Ön kenarın ortasında, her iki yanında stereo mikrofonların bulunduğu, “Ana Menü” düğmesinin yer aldığı çıkıntılı bir bölüm bulunur. Bağlantı Modu hariç cihazın herhangi bir yerindeyken, “Ana Menü” düğmesine kısa basma, ana menüyü açar. “Ana Menü” düğmesine iki kez kısa basıldığında Görev Yöneticisi açılır. “Ana Menü” düğmesine üç kez kısa basıldığında ses çıkışı açılır/kapanır. “Ana Menü” düğmesine 3 saniye basılı tutmak klavyeyi kilitler ve kilidini açar.

Ön kenarın sağ ucuna yakın bir yerde, ek depolama amacıyla Micro SD kartın takılmasına yönelik küçük, dikdörtgen bir yuva bulunur. Mikro SD kartı nazikçe yuvanın içine doğru itin

Kart yerleşirken tık şeklinde bir ses çıkartacaktır. Kartı çıkartmak için yavaşça bastırın ve bırakın.

Kart parmaklarınızla kavrayabileceğiniz kadar dışarı çıkacaktır ve

Onu nazikçe çekip çıkartın.

 

1.2.3 Sağ Kenar

Braille eMotion’un Sağ kenarında USB C bağlantı girişi, kulaklık girişi ve Ses Kontrolü ve Ses seviyesini ayarlama düğmeleri bulunur. Cihazın arkasına en yakın yerde USB C bağlantı girişi, üniteye güç vermek ve şarj etmek, ayrıca Braille ekran olarak kullanmak üzere bir bilgisayara bağlanmak ve veri aktarmak içindir. Kulaklıkları veya harici hoparlörleri bağlamak için 3,5 mm ses jak girişini kullanın.

Kulaklık girişinin altında “Ses Kontrolü” düğmesi bulunur. Ses Kontrol düğmesi, konuşmacı için Hız, ses seviyesi ve ses tonu ayarlarına veya ses çalma esnasında ses hızı, ses seviyesi ve ekolayzerine hızlı bir şekilde erişmenizi sağlar. Ses Kontrol düğmesine art arda basarak ayarlar arasında geçiş yapabilir ve seçilen ayarı ayarlamak için Ses seviye değiştirme düğmelerini kullanabilirsiniz. Varsayılan olarak Ses Artırma ve Azaltma düğmeleri, o anda dinlemekte olduğunuz içeriğin ses seviyesini kontrol edecektir. Eğer bir medya dosyası dinliyorsanız, medyanın ses seviyesini kontrol ederler. Eğer bir DAISY ders kitabı veya belge dosyası dinliyorsanız, okuyucunun ses seviyesini ayarlarlar. Bir menü veya listedeyseniz varsayılan olarak Ses seviye düğmeleri eMotion’ın Ana Ses seviyesini kontrol eder.

Batarya durumunu öğrenmek için “Ses Azaltma” düğmesine uzun basın. Tarih ve Saati öğrenmek için “Ses Artırma” düğmesine uzun basın. Mevcut içerik için konuşmacı/ses ayarlarını sıfırlamak için “Ses Kontrol” düğmesine uzun basın.

 

1.2.4 Sol Kenar

Braille eMotion’un sol kenarında “Ses Kayıt” düğmesi ve ana USB bilgisayar bağlantı girişi bulunur.

Arka tarafa en yakın düğme “Ses Kayıt düğmesidir. Daha önce kaydedilmiş içeriğe ulaşmak için ses kayıt düğmesine kısa basın. Yeni bir ses kaydı yapmak için uzun basın.

Cihazın ön kısmına yakın tarafta, harici sürücüleri ve Q klavyeleri Braille eMotion’a bağlamak için bir ana USB A bağlantı girişi bulunur.

 

Tebrikler! Artık Braille eMotion düğmelerinin ve bağlantı girişlerinin temel işlevlerine aşinasınız. Kılavuzun geri kalanında Braille eMotion’ınızın özelliklerini en üst düzeye kullanmanıza yardımcı olmak için her bir işlev daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

 

1.3 Donanım Özellikleri

  1. İşletim sistemi: Android™ 12
  2. Dahili hafıza: 64GB UFS 2.1 (yaklaşık 43GB kullanılabilir).
  3. RAM: 4GB LPDDR4X.
  4. CPU: Octa (4 x 2.0 GHz Kryo Gold, 4 x 1.8 GHz Kryo Silver)
  5. Batarya: Li-ion 3.8V, 5000 mAh (Dahili).
  6. Batarya çalışma zamanı: Yaklışık 20 saat (Braille ve konuşmacısıyla, dahili hoparlör orta seviyede)
  7. Klavye: 9 tuş Perkins-Stil Braille klavye, Kontrol ve Alt, 4 fonksiyon tuşu, 40 imleç yönlendirme tuşu, 4 kaydırma düğmesi, 2 imleç düğmesi, ana menü tuşu ve Braille giriş türünü seçme düğmesi.
  8. Braille ekran: 40 yenilenebilir Braille hücre.
  9. Kablosuz ağ:   Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Dual-band; Bluetooth   5.0(HID, A2DP, HFP)
  10. Arayüz: USB C x 1, USB A X 1, 1 Mikro SD kart yuvası (FAT32 ve exFAT desteği)
  11. Ses: dahili stereo hoparlörler, stereo kulaklık girişi.
  12. Ses kayıt: Dahili stereo mikrofonlar, kulaklıklı/USB mikrofon.
  13. Titreşim: mevcut.

 

1.4 Braille eMotion Cihazının Hafızası

Braille eMotion’da 4 GB RAM (kısa süreli geçici bellek) ve 64 GB dahili bellek bulunur. RAM, programları çalıştırmak için ayrılmış bellektir. RAM, çalışan tüm program dosyaları veya o anda açık olan belgeler için geçici bir depolama alanıdır. Bataryanız biterse ve adaptör bağlı değilse RAM alanındaki veriler kaybolur. Braille eMotion herhangi bir nedenle yeniden başlatıldığında da RAM verileri kaybolur. Bu, kaydetmediğiniz açık bir belgeniz varsa kaydedilmemiş verilerin kaybolacağı anlamına gelir.

 

2. Braille eMotion’un Temel Fonksiyonları

2.1 Komutlar Nasıl Girilir

Braille eMotion’u çalıştırmak için kullanılan komutlar, Braille ve fonksiyon tuşlarının çeşitli kombinasyonlarından oluşur. Bu kullanım kılavuzunda tuşlara aynı anda basılması gerektiğini belirtmek için “-” (tire) kullanılmıştır. Örneğin “Boşluk-Z”, kullanıcının “boşluk” ve Z’ye aynı anda basması gerektiğini belirtir. Bu kılavuz aynı zamanda “Boşluk-2-4-6” gibi ifadeleri de içermektedir. Bu, 2, 4, 6 ve boşluk tuşlarına aynı anda basılıp bırakılması gerektiği anlamına gelir.

Bir menü veya iletişim kutusunda, imleci istediğiniz komutun üzerine getirdiğinizde, çoğu komutu “Giriş” tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. Bir işlemi iptal etmek veya bir programı veya menüyü kapatmak ve önceki konumunuza geri dönmek için “Boşluk-Z” tuşlarına basın.

 

2.1.1 Temel Uyarılar ve Mesajlar

Braille eMotion’ın sizi bilgilendirmesini istediğiniz olaylar konusunda sizi uyardığı durumlar vardır.

Braille eMotion sistem mesajları görüntülenir ve söylenir ve herhangi bir tuşa basıldığında veya belirli bir süre sonra otomatik olarak kaybolur. Örneğin, adaptörünü Braille eMotion’a taktığınızda Braille eMotion “adaptör bağlandı” mesajını söyler. Çıkardığınızda ise, Braille eMotion “adaptör çıkartıldı” der. Bir sonraki bölümde anlatılan “Braille Seçenekleri”nden sistem uyarılarının Braille ekranda ne kadar süre kalacağını belirleyebilirsiniz.

 

2.2 Menü Kavramı

Braille eMotion’daki menüler size aralarından seçim yapabileceğiniz programların, eylemlerin veya seçeneklerin bir listesini sunar. Bir menü öğesinin bir alt menüsü varsa, onu seçtiğinizde başka bir seçenek listesi açılır.

Braille eMotion’da bir program kullanırken menüsünü açmak için “Boşluk-M” veya F2 tuşuna basın. Önceki öğeye gitmek için “Yukarı” kaydırma tuşuna veya “Boşluk-1” tuşuna basın ve sonraki öğeye gitmek için “Aşağı” kaydırma tuşuna veya “Boşluk-4” tuşuna basın.

Menüdeki ilk öğeye gitmek için “Boşluk-1-2-3” tuşlarına, menüdeki son öğeye gitmek için “Boşluk-4-5-6” tuşlarına basın. Bir alt menünün ilk öğesine gittiğinizde “Geri Sill” tuşuna basmak sizi üst Menüye döndürür. Geçerli öğeyi tekrarlatmak için “Boşluk-R” tuşuna basın. Bir alt menüyü açmak veya mevcut öğeyi çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

Ayrıca, menü öğesinin kısayol tuşuna (genellikle öğe adının İngilizcesinin ilk harfine) basarak bir menü öğesine hızlıca ulaşabilir ve çalıştırabilirsiniz. Çoğu zaman menü öğeleri bir kısayol tuşuyla doğrudan programdaki mevcut konumunuzdan anında çalıştırılabilir.

Kısayol tuşları menü adlarının ardından parantez içinde görüntülenir. Kısayol tuşları genellikle bir harf veya nokta kombinasyonuyla aynı anda basılan “Giriş”, “Boşluk” veya “Geri sil” gibi değiştirici tuşlardan oluşur. Bunlar kısayol tuşlarının ardından görüntülenir.

Örneğin, Not Defteri’ndeyseniz ve “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna bastıktan sonra “Dosya”da “Giriş” tuşuna basarsanız, “Yeni (n) alt menü Giriş-n” ifadesini duyarsınız. “Yeni” kelimesi menü seçeneğidir. “Dosya” menüsünden “Yeni” seçeneğine gitmek için N harfine basmanız gerekir. Not Defteri’nin herhangi bir yerindeyken, “Yeni” doküman komutuna erişmek için “Giriş-n” tuşlarına basın. N bir kısayoldır, “Giriş-n” ise kısayol tuşudur. Bazı kısayol tuş komutlarının genel olduğunu, dolayısıyla cihazın herhangi bir yerinden çalışacağını, bazılarının ise programa özgü olduğunu unutmamak önemlidir. Örneğin Not Defteri’nde “yeni doküman” seçeneğini aktifleştirmek istiyorsanız, bu seçeneği çalıştırmak için ana menüden “Giriş-n” tuşuna basamazsınız. “Giriş-n” komutu ile “Yeni doküman ” komutunu aktifleştirmek için Not Defteri’nde olmanız gerekir. Ancak, “Yardımcı Uygulamalar” menüsündeki “saati ve Tarihi görüntüle” seçeneğini çalıştırmak isterseniz, bu, genel bir kısayol tuşu olduğundan “Boşluk-T” kullanılarak cihazın herhangi bir yerinden yapılabilir.

Çeşitli menülere göz atmaya başlayalım. Öncelikle cihazı 1. bölümde anlatıldığı gibi açın. Şimdi “Ana Menü” tuşuna basarak “Program” menüsünü açın. “Program” menüsü Braille eMotion’un ana menüsüdür. Bu menüden tüm programlara, seçenek ayarlarına, yardımcı uygulamalara ve yardım bölümüne ulaşabilirsiniz.

“Program” menüsü 7 programdan oluşur: eMotion cihazım, Dosya Yöneticisi, Not Defteri, Bağlantı, Doküman Okuyucu, DAİSY Çalar ve Medya Çalar; ardından 3 alt menü: Yardımcı Uygulamalar, Ayarlar ve Yardım.

“Program” menüsündeki ilk öğe “eMotion cihazım”dır. “Boşluk-4” tuşuna basıldığında bir sonraki menü öğesi görüntülenir ve seslendirilir. “Boşluk-4” tuşuna art arda bastığınızda, “Program” menüsündeki öğe listesinde aşağı doğru gezinme devam eder. Listenin en altına ulaştığınızda, “Program” menüsünün son öğesi olan “Yardım” menü öğesi görüntülenir.

Ayrıca, “eMotion cihazım” görüntülendiğinde “Boşluk-4-5-6″ya basarak hızlı bir şekilde “Yardım” menü öğesine gidebilirsiniz. “Boşluk-1-2-3″e bastığınızda Braille eMotion en üst öğeye gider. Çalıştırmak veya açmak istediğiniz öğenin üzerinde “Giriş” tuşuna basın. Bir alt menüdeyseniz ve ana “Program” menüsüne dönmek istiyorsanız “Boşluk-E” veya F4 tuşuna basın.

“Yardımcı Uygulamalar” menüsünde “Ses Kaydedici”, “Hesap Makinesi”, “Saati ve Tarihi Görüntüle”, “Uyandırma Alarmı”, “Kronometre”, “Flaş Belleği Yedekle/Geri Yükle”, “Biçimlendir”, “Uyku Zamanlayıcı” ve ” Braille eMotion Yazılımını Güncelle” öğeleri bulunur.

“Ayarlar” menüsünde “Braille Seçenekleri”, “Ses Seçenekleri”, “Genel seçenekler”, “Saati ve Tarihi Ayarla”, “İnternet Kurulumu”, “Bluetooth Yöneticisi”, “Yedekleme/Geri Yükleme Ayarları”, “Hızlı Başlangıç Kılavuzu” ve “Braille eMotion Seçeneklerini Başlangıç Durumuna Getir” öğeleri bulunur.

“Yardım” menüsünde “Kullanım Kılavuzu” ve “Cihaz Bilgileri” vardır. “Kullanım Kılavuzu öğesi, Braille eMotion Kullanım Kılavuzunun gezinilebilir bir versiyonunu açar. “Bilgi” iletişim kutusu, Braille eMotion’un telif hakkı ve sürümünün yanı sıra işletim sistemi sürümünü, Braille eMotion donanım yazılımı sürümünü ve Mac adresi ve Seri numarası gibi diğer yararlı öğeleri sağlar. “Bilgi” iletişim kutusu açıldığında, Braille eMotion hakkındaki bilgileri “Tab (Boşluk-4-5 veya F3)” tuşuna basarak “Kaydet” düğmesine gidip “Giriş” tuşuna basarak kaydedebilirsiniz. Cihaz “Başarıyla kaydedildi” mesajını görüntüler ve sizi “Kaydet” düğmesine geri döndürür. Kaydedilen dosya “bs-information.txt” olarak adlandırılır ve kolay erişim için “flaş bellek”te saklanır.

Belirli bir program hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu kullanım kılavuzunun o programla ilgili bölümüne bakın.

“Program” menüsüne erişim için kullanılan “Ana Menü” komutu genel kısayola bir örnektir. Bu, “Ana Menü” tuşuna basmanın sizi Braille eMotion cihazının herhangi bir yerinden anında “Program” menüsüne götüreceği anlamına gelir.

Braille eMotion programlarının çoğu için genellikle F1 veya F3 ve bir harf veya nokta kombinasyonundan oluşan genel hızlı başlatma komutları da vardır. Bu hızlı başlatma komutları, ilgili uygulamayı Braille eMotion’un herhangi bir yerinden hemen başlatır. Hızlı başlatma komutlarının tam listesi için Komut Özeti bölümüne bakın.

 

2.2.1 Kontrol Sembolleri

Braille eMotion 40, görüntülenen bilgi türünü belirtmek için çeşitli kontrol sembolleri kullanır. Örneğin: liste öğeleri, menüler ve yazma alanları. Bu semboller metinden “Önce” veya “Sonra” görünebilir veya bu bilgilerin görüntülenmesi “Genel Seçenekler”deki “Kontrol bilgileri” menüsünden “kapalı” olarak ayarlanabilir. Örneğin, “Kontrol bilgileri” “önce” olarak ayarlanmışsa ve Not Defteri’nin program menüsünü açdığınızda, Braille eMotion “MN Dosyası (f) alt menü” şeklinde görüntüler.

Aşağıdaki tabloda kontrol türleri ve bunları belirtmek için kullanılan semboller gösterilmektedir.

 

İsim

Sembol

Yorumlar

Menü

MN

Alt menüleri olan bir menü.

Menü seçeneği

Alt menüsü olmayan bir menü öğesi.

Liste öğesi

LI

Bir listenin parçası olan bir öğe.

Yazma alanı

EB

Bu sembolden sonra yazma alanı adı görüntülenir. Bu Yazı kutucuğunu, yazı alanının adından sonra bulabilirsiniz. “EB” sembolüyle başlayan yazı alanları, metin aramasında olduğu gibi tek satırdır.

Çoklu yazı alanı

MEB

Bu, çok satırlı bir yazı alanını gösterir.

PC yazma alanı

CE

Bir dosya adı yazarken olduğu gibi, ASCII Braille girişi gerektiren yazı alanı.

Birleşik giriş kutusu

CB

Yukarı kaydırma düğmesine veya aşağı kaydırma düğmesine basarak bir öğeyi seçebileceğiniz bir kutucuğu belirtir.

(Örn: Not Defteri’nin “Aç iletişim kutusu”ndaki “CB Türü:”)

Birleşik giriş kutusu yazı alanı

ECB

yukarı veya aşağı kaydırma düğmesine basarak veya doğrudan öğe adını yazarak istediğiniz öğeyi seçme alanı.

(Örn: Not defteri programının “Aç iletişim kutusu”ndaki “ECB Dosya adı: (imleç))

Onay düğmesi

PB

PB, “Evet” veya “Hayır”ı seçmeniz gereken birr soruyu takip eder. “Boşluk” veya “Geri Sil”e basarak “Evet” ve “Hayır” arasında geçiş yapabilirsiniz.

(Örn: Not Defteri’nden çıktığınızda “PB Kaydet: Evet”)

Durum alanı

ST

ST mevcut durumu gösterir.

(Örn: Not defteri programında “ST noname.hbl/ekleme modu/yazma”)

Semboller, ne tür bir giriş kontrolü veya menüyle çalıştığınızı anlamanızı sağlar. Örneğin, “MN”, “MI” veya “LI” görüntüleniyorsa, “Yukarı” ve “Aşağı” kaydırma tuşlarına basarak bir öğeden önceki ve sonraki öğelere geçebileceğinizi bilirsiniz. “ECB”, “EB”, “CB” veya “MEB” görüntüleniyorsa, yazmanız gereken bir giriş alanında olduğunuzu bilirsiniz. “BT” görüntülenirse, “düğmeyi” etkinleştirmek için “Giriş” tuşuna basabilirsiniz.

 

2.3 Fonksiyon Tuşlarını Kullanma

Braille eMotion’da dört fonksiyon tuşu vardır. Menüleri açmak, görevleri iptal etmek ve diğer öğelere gitmek için bu fonksiyon tuşlarını kullanabilirsiniz.

“F1” tuşu ünitenin herhangi bir yerinden Dosya Arama iletişim kutusunu açar ve çeşitli Braille eMotion programlarını açmak için diğer tuşlarla birlikte kullanılır.

Braille eMotion programları içinden “F2” tuşu, Windows’ta “Alt” tuşuna basmaya benzer şekilde programa özel menüyü açar.

 Not: Bu işlemi gerçekleştirmek için “Boşluk-M”yi de kullanabilirsiniz.

“F3” tuşu “Tab (“Boşluk-4-5″)” işlevi görür. “Boşluk-F3”, “Şift-Tab(“Boşluk-1-2″)” işlevi görür. F3 ayrıca Braille eMotion programlarını açmak için diğer tuşlarla birlikte kullanılır.

“F4” tuşu, bilgisayardaki “İptal” (Escape) tuşu gibi işlev görür. “Boşluk-E” tuşunuda kullanabilirsiniz. Lütfen “İptal” tuşunun “Boşluk-Z” gibi bir programdan çıkmadığını, bunun yerine menülerden, diyaloglardan veya iletişim kutularından çıktığını unutmayın.

Fonksiyon tuşlarını, çeşitli farklı görevleri gerçekleştirmek için birlikte kullanabilirsiniz. “F1” ve “F2” tuşlarına aynı anda basmak “Sayfa yukarı” işlevi görür. “F3” ve “F4” tuşlarına birlikte basmak ise “Sayfa Aşağı” görevi görür. “F1” ve “F4” tuşlarına basmak, görev listesini açar. “F2” ve “F3” tuşlarına birlikte basıldığında çalışan programlar arasında geçiş yapılır; bilgisayardaki “alt-tab” tuşuna basmaya benzer. Görev Listesi ve programlar arasında geçiş bölüm 2.8’de daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Boşluk tuşunun solundaki ve sağındaki tuşlara Control ve Alt tuşları denir. Bunun nedeni, emotion cihazınızı Bağlantı Modunda kullanırken, bu tuşların Q klavyede Control ve Alt tuşları olarak kullanılması ve böylece var olan klavye kısayollarından yararlanabilmenizdir. Braille eMotion’a özgü uygulamalarda, Control ve Alt “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarına benzer şekilde çalışır ve menüler ve listeler arasında dolaşmak için alternatif bir yöntem sunar.

Giriş bölümünde açıklandığı gibi, ön kenarın ortasındaki Ana Menü düğmesinin çeşitli işlevleri vardır. Bağlantı Modu hariç herhangi bir yerde Ana Menüye gitmek için bu tuşa basın. Görev Yöneticisini açmak için hızlıca iki kez basın. Cihaz sesini açıp kapatmak için hızlıca 3 kez basın. Klavyeyi kilitlemek ve kilidini açmak için 3 saniyeden uzun süre basılı tutun. Bağlantı Modunda, “Ana Menü” tuşu genellikle bağlı cihazın Ana Ekranını veya Masaüstünü açar.

“Orta” düğmesi klavyenin ortasında 1. ve 4. noktalar arasında yer alır. Geçerli Braille düzenini değiştirmek için, bu tuşa hızlıca basın. Döngüdeki bir sonraki Braille kodlamaya geçmek için, “Giriş” tuşuyla birlikte basın. Döngüdeki bir önceki Braille kodlamaya geçmek için, “Geri Sil” ile birlikte basın. Not: Braille kodlamayı bir sonraki bölümde açıklanan “Braille Seçenekleri” menüsünden de değiştirebilirsiniz. “Orta” düğmesi diğer tuşlarla birlikte, arka planda medya oynatmayı yönetmek için de kullanılır.

Bağlantı Modundayken, “Orta” tuş Bağlantı Panosunu çağırır. “Orta” tuş diğer tuşlarla birlikte, Braille ekran bağlantılarına geçiş yapmak ve diğer bağlantılarla ilgili işlemleri kontrol etmek için de kullanılır. Bağlantı Modu ile dahili (Bağımsız mod) program işlemleri arasında geçiş yapmak için, “Boşluk” ile birlikte “Orta” düğmesine basın.

“İmleç” düğmeleri yönlendirmenin, arka planda medya oynatımının ve diğer işlemlerin farklı yönlerini desteklemek için diğer tuşlarla birlikte çalışır. Sol veya Sağ kaydırma tuşlarına basarken “İmleç” düğmelerine basılı tutarsanız, o anda basmakta olduğunuz ayara ilişkin çeşitli kaydırma tuş seçenekleri arasında geçiş yaparsınız. “İmleç” ve “Giriş” tuşlarına birlikte basmak, arka plandaki oynatmayı veya ses kaydını duraklatır.

Medya arka planda oynatılırken, geçerli hareket biriminde geri gitmek için F1 veya F3 ile “imleç” düğmesine basın. Medya arka planda oynatılırken, geçerli hareket biriminde ilerlemek için F2 veya F4 ile “İmleç” düğmesine basın.

Önceki medya hareket birimini değiştirmek için, sol İmleç ile birlikte “Orta” düğmesine basın. Sonraki medya hareket birimini değiştirmek için, “Orta” ile birlikte sağ imleç düğmesine basın.

“Sol İmleç Tuşuna” tek başına basmak, Braille ekranı geriye doğru kaydırır. “Sağ İmleç Tuşuna” tek başına basmak, Braille ekranı ileriye doğru kaydırır. İmleç tuşlarının ekranı kaydırma hareket birimi “Braille Seçenekleri”nden belirlenebilir veya cihazın herhangi bir yerindeyken her iki İmleç tuşuna aynı anda basılarak ayarlanabilir.

 

2.4 Güç Kaynağı ve Batarya Bölmesi

Batarya durumunu kontrol etmek için, “Boşluk-1-6” tuşlarına basın veya “Ses azaltma” tuşuna basılı tutun. Cihaz aşağıdaki 2 öğeyi görüntüler:

  1. Batarya seviyesi: Tam şarjla karşılaştırıldığında kalan batarya gücünün yüzdesi olarak ifade edilir.
  2. Güç kaynağı (batarya veya elektrik kullanımı [USB C])

Batarya seviyesi yüzde 15’in altına düşerse Braille eMotion, batarya durumunu Braille ekranında görüntüler ve bataryanın kalan gücünün yüzde 15’ten az olduğunu söyler. Batarya seviyesi yüzde beşin altına düşerse, Braille eMotion size batarya seviyesinin yüzde beşin altında olduğunu belirten bir uyarı verir ve Braille eMotion, siz onu bir güç kaynağına bağlamadığınız sürece bir dakika içinde otomatik olarak uyku moduna geçecektir. Seviye yüzde 2’ye ulaştığında cihaz otomatik olarak kapanır.

*Not: Batarya tamamen bitmişse, cihaz açılamaz. Bu durumda Braille eMotion’ı şarja taktığınızda, ünitenin şarj olduğunu ve şarj yüzdesini gösteren bir Braille mesaj görüntülenir. Bu, cihazı başlatmadan önce cihazı birkaç dakika şarj etmeniz gerektiği konusunda sizi uyarmak içindir.

Cihazı başlatmayı denemeden önce üniteyi yaklaşık %5 oranında şarj etmenizi öneriyoruz. Şarj durumu görüntülendiğinde Güç düğmesine yaklaşık 5 saniye basılı tutun.

Braille eMotion’u ilk kez kullanmadan önce lütfen bataryayı en az 3 saat şarj edin. Cihazı ilk şarj olma esnasında kullanabilirsiniz, ancak bunu yaparsanız bataryanın tamamen şarj olması için 3 saatten fazla şarj olması gerekebilir.

Braille eMotion herhangi bir USB C şarj cihazıyla şarj edilebilir. Hızlı Şarj olma özelliğiyle uyumludur ve birlikte verilen güç adaptörüyle yaklaşık 2.5 saatte şarj olur. Ancak şarj süresi, kullanılan şarj cihazının güç özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Braille eMotion, tek sefer şarjla ortalama 20 saat kadar çalışacaktır. Ancak USB aygıtlara bağlıysa, medya dosyası çalınıyorsa vb. durumlarda da bu durum büyük oranda değişiklik gösterecektir.

 

2.5 Ses Seviyesi ve Diğer Özellikleri Ayarlama.

Medya çaların, cihaz seslendiricinin ve okuyucu sesinin seviyesini ayarlamak için Braille eMotion’ın sağ tarafındaki Ses Kontrol düğmesini ve Ses ayarlama düğmelerini kullanabilirsiniz. Bunu hız ve medya ekolayzır gibi diğer çeşitli ayarları değiştirmek için de kullanabilirsiniz.

Bir ayarı değiştirmek için, istediğiniz ayara ulaşıncaya kadar Ses ayarlama düğmelerinin hemen üzerindeki Ses Kontrol düğmesine art arda basın. Daha sonra bu ayarın değerini artırmak veya azaltmak için Ses ayarlama düğmelerini kullanın.

Kullanılabilir ayarlar Braille eMotion’daki konumunuza göre farklılık gösterir ancak içeriğe özel seçeneklerle birlikte her zaman “Ana Ses Seviyesi” ayarı burada görünecektir. Aşağıdaki ayarlar Braille eMotion’da ilgili konumlarında bulunur.

1) Ana Menüde: Ana Ses Seviyesi, Ana Ses Hızı ve Ana Ses Tonu.

2) Medya Çalarda: Medya Ses Seviyesi, Medya Oynatma Hızı ve Medya Ekolayzeri.

3) DAISY tekst ve doküman çalma esnasında: Okuma Ses Seviyesi, Okuma Ses Hızı ve Okuma Ses Tonu.

4) DAISY Ses Çalma Esnasında: DAISY Ses Seviyesi ve DAISY Ses Hızı.

*Not: Ses düğmeleri, 5 saniye boyunca herhangi bir işlem yapılmadığında otomatik olarak dinlediğiniz içeriğin ses seviyesini kontrol eden varsayılan ayarlarına geri dönecektir. Braille eMotion bunu belirtmek için kısa bir bip sesi çıkartarak bunun gerçekleştiğini size bildirecektir. Ses Kontrol tuşuna uzun basarak mevcut içerikle ilgili tüm ayarları varsayılan değerlerine döndürebilirsiniz.

Batarya ve şarj durumunu öğrenmek için, “Ses Azaltma” tuşuna uzun basın. Saati öğrenmek için “Ses Artırma” tuşuna uzun basın.

 

2.6 Konuşmacıyı ve Braille’i Kullanma

Braille eMotion’ı kullanırken, yalnızca Braille’i veya yalnızca konuşmacıyı kullanarak okumayı seçebilirsiniz. Ayrıca hem Braille’i hem de konuşmacıyı aynı anda kullanabilirsiniz. Ancak Braille eMotion’dan bilgi alamayacağinız için hem Braille’i hem de konuşmacıyı kapatamazsınız. Konuşmacıyı açıp kapatmak için “Geri sil-F2” tuşunu kullanın. Braille ekranı açıp kapatmak için “Geri sil-F3” tuşuna basın. Bu ayarları Braille ve Ses seçeneklerinden de yapabilirsiniz.

 

2.7 Metin Girişi

Braille eMotion cihazının bir dokümanındaki “yazı alanına” veya “çoklu yazı alanına”, kısaltmalı veya kısaltmasız Braille formatında yazabilirsiniz. Cihaz varsayılan olarak UEB Braille formatını kullanır, e-posta veya Web adresi yazarken bile UEB’yi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, geleneksel Amerikan İngilizce Braille kodlamayı kullanıyorsanız, cihazın dosya adı yazı kutucukları gibi bazı alanları, metni PC Braille formatında girmenizi gerektiren bir “PC yazma alanı” sunar.

PC Braille formatında büyük harf yazmak için, büyük olmasını istediğiniz harfin önündeki büyük harf işaretleyicisini (Boşluk-U) kullanın. Örneğin, bir PC yazma alanına H yazmak istiyorsanız, “Boşluk-U” ve ardından H tuşuna basın. “Boşluk-U”ya iki kez basarsanız büyük harf kilidi açılır. Büyük harf kilidini kapatmak için tekrar “Boşluk-U” tuşlarına basın.

Bir harfi büyük yapmak için, harfle aynı anda “Boşluk-Geri sil” tuşlarına da basabilirsiniz. “At işaretini” yazmak için, “Boşluk-U” ve ardından 4 tuşunu veya “Boşluk-Geri sil-4” tuşlarını kullanabilirsiniz.

Sayıları Braille olarak yazmak için, “rakam işaretini” ve ardından sayıyı yazın. Ancak, PC Braille formatını kullanırken, rakam işaretini kullanmak yerine, sayıları alttan yazma sistemiyle (Nemeth sayılar) olarak yazmalısınız. Örneğin: 1 yazmak için 2 tuşuna, 2 yazmak için 2-3 tuşlarına basmalısınız.

 

2.8 Çoklu-Görev

Braille eMotion cihazı birçok görevi aynı anda yürütebilir. Örneğin müzik dinlerken Not Defteri ile çalışabilir ve aynı zamanda hesaplamalarınızı bir dokümana alabilirsiniz. Bunu yapmak için Medya Çaları açın ve bir müzik dosyasını oynatın. Ses çalarken “Program” menüsünü açmak ve Not Defteri’ni çalıştırmak için “Ana Menü” tuşuna basın.

Zaten çalışmakta olan bir programı açmayı denerseniz, Braille eMotion yeni bir program daha açmaz, bunun yerine sizi zaten çalışmakta olan programa geri döndürür. Örneğin, “Notlar” adlı bir dokümanla çalışırken “Dosya Yöneticisi”ni çalıştırmaya karar verdiyseniz. Daha sonra dosya listesinde “günlük” adlı dokümana gidip “Giriş” tuşuna basarsanız. Not Defteri ikinci kez açılmaz, bunun yerine “günlük” dosyası, zaten açılmış olan Not Defteri’ndeki “notlar” dosyasında açılır. F3 ve Boşluk-F3 tuşlarını kullanarak Not Defteri veya Not Defterinde birden fazla açılmış olan doküman arasında geçiş yapabilirsiniz. Dokümanlar arasında geçiş bölüm 5’te daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Halihazırda çalışan programlar arasında geçiş yapmak için, “F1-F4” veya “Ana Menü” tuşuna iki kez hızlı bir şekilde basarak Görev Listesini açın. Görev Listesi, o an çalışmakta olan tüm programları liste biçiminde gösterir. Herhangi bir uygulamaya geri dönmek için, o uygulamaya gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Bu listedeki bir uygulamayı kapatmaya çalışmak için “Boşluk-D” tuşuna basın. Tüm uygulamaları kapatmak için, “F3” tuşuna basarak “Tümünü Kapat” düğmesine gidin ve “Giriş” tuşuna basın veya “Giriş-Boşluk-D” tuşlarına basın.

“Program” menüsünü açmak için “Ana Menü” tuşuna veya Görev Listesini açmak için “F1-F4” tuşlarına bastıysanız ve farklı bir uygulamaya gitmemeye karar verdiyseniz, cihazdaki önceki konumunuza geri dönmek için, “İptal” tuşuna (“Boşluk-e” veya “F4”) tuşuna basabilirsiniz.

Görev Listesini açmadan çalışan tüm programlar arasında hızlıca geçiş yapmak için, “F2-F3” tuşlarını kullanabilirsiniz. Bu işlem, bilgisayardaki “alt-tab” tuşlarını kullanmaya benzer. Cihazda üç program çalışıyorsa ve siz ikinci programdaysanız, “F2” ve “F3” tuşlarına basmak sizi üçüncü programa götürür. Tekrar “F2-F3” tuşlarına basarsanız, ilk programa gidersiniz.

Yukarıdaki durumda, açık olan programı kapatmak için “Boşluk-Z” tuşlarına basarsanız bir önceki programa gidersiniz. Ancak çalışan tek bir program varsa, “Boşluk-Z” tuşlarına basmak programı kapatır ve sizi “Program” menüsüne yönlendirir.

 

2.9 Tuşları Kilitleme

Tuşlara yanlışlıkla basılmasını önlemek için Braille eMotion’daki tuşları kilitleyebilirsiniz. Bunu yapmak için “Ana Menü” tuşuna uzun basın.

Braille eMotion “tüm tuşlar kilitlendi” şeklinde sizi bilgilendirir. Bu, açma/kapama düğmesi de dahil olmak üzere ünitedeki tüm tuşların devre dışı bırakıldığı anlamına gelir.

Tuş kilidini açmak için “Ana Menü” tuşuna bir kez daha uzun bastığınızda cihaz normal çalışmasına geri dönmüş olur.

 

2.10 Tek-El Modu

Braille eMotion, Braille yazmak için sadece tek elini kullanabilen kimselere yönelik olarak “Tek-El modu” özelliğini sunar. Tek-el modunu açmak/kapatmak için “Geri sil-1-2-3” tuşlarına basın. Tek-el modunu “Genel Seçenekler” iletişim kutusundan da açabilir veya kapatabilirsiniz.

Tek-el modu açıkken metin girişi yapmak için aşağıdaki yöntemleri kullanın:

  1. Bir karakter yazmak için noktalara istediğiniz kombinasyonda veya sırayla basın. Tüm noktalara bastığınızda karakter girişini tamamlamak için “Boşluk” tuşuna basın. Örneğin “h” yazmak istiyorsanız “1” ve “2” tuşlarına ayrı ayrı veya birlikte basıp ardından “5” tuşuna basın. Son olarak “Boşluk” tuşuna basın.
  2. “Boşluk” tuşunu kullanmanız gereken bir komut için, noktalara basmadan önce ve sonra “Boşluk” tuşuna basın. Örneğin, “Boşluk-o (1-3-5)”e basmak için “Boşluk”a basın, ardından “1”, “3” ve “5”e ayrı ayrı veya herhangi bir sırayla birlikte basın. Daha sonra tekrar “Boşluk” tuşuna basın.
  3. “Geri Sil” veya “Giriş” tuşlarının olduğu bir komutu girmek için, noktaları yazmadan önce “Geri Sil” veya “Giriş” tuşuna basın. Daha sonra nokta kombinasyonunu oluşturan tuşlara basın. Son olarak “Boşluk” tuşuna basın. Örneğin, “Giriş-l (1-2-3)” komutu için, “Giriş” tuşuna basın ve ardından “1-2-3” tuşlarına basın. ardından “Boşluk” tuşuna basın.
  4. “Boşluk”, “Geri Sil” ve “Giriş” tuşlarına basmak için tuşa iki kez basın. Örneğin, kelimeler arasında boşluk oluşturmak amacıyla “Boşluk” tuşuna basmak için “Boşluk” tuşuna iki kez basın.

Kaydırma ve fonksiyon tuşlarının çalışması normal moddakiyle aynıdır.

Tek-el modu açıksa Braille eMotion, her açıldığında bu durumu ve normal çalışmaya nasıl dönüleceğini bildirir.

 

2.11 Yazma Modunu Kullanma

Bir dokümanda yazarken, özellikle çok hızlı yazıyorsanız, metin girişi yapmak istediğinizde yanlışlıkla farklı yerlere gidebileceğiniz için, yönlendirme tuşlarını kapatmak isteyebilirsiniz. “Yazma Modu”nu açmak için bir dokümanın içindeyken “Geri sil-Boşluk-Giriş” tuşlarına basın. “Yazma modu başlatıldı” bildirimi duyurulur ve görüntülenir.

“Yazma Modu”nu kullanırken “Boşluk-4” tuşlarına basarsanız bir sonraki satıra geçmek yerine belgeye “Boşluk” ve “4. nokta” girilir.

“Yazma Modu”nu iptal etmek için, bir kez daha “Geri sil-Boşluk-Giriş” tuşlarına basın. “Yazma modu sonlandırıldı” mesajı duyurulur ve görüntülenir. “Yazma Modu” iptal edildikten sonra, yönlendirme komutları normal çalışmasına geri döner.

 

2.12 Özel Açılış Komutları

Braille eMotion cihazını belirli koşullar altında başlatmak için çeşitli kısayol tuşları bulunmaktadır. Örneğin, Tek-El Moduna alma ya da Tek-El Modundan çıkma veya konuşma kapalıyken cihazı açma. Bu komutların her biri cihaz tamamen Kapalı durumda başlatılırken uygulanmalıdır, ünite Uyku modundan çıkarılırken çalışmayacaktır.

Cihazı açarken “F1” tuşuna basılı tutarsanız, cihaz sessiz modda başlatılacaktır. Cihaz açılırken “F2” tuşuna basılı tutma, cihazı sesi açık durumda açacaktır.

Cihaz açılırken “F3” tuşuna basılı tutma, cihazı Tek-El Modunda başlatacaktır. Açılış esnasında “F4” tuşuna basılı tutma, cihazı Tek-El Modu kapalı olarak açacaktır.

Tüm Braille eMotion seçeneklerini fabrika ayarlarına döndürmek için, cihaz açılırken “Ana Menü” düğmesine basılı tutun. Dahili flaş belleği biçimlendirmek için, açılırken “F3-F4” tuşlarına basılı tutun.

 

3. Braille ekranınızı Özelleştirme

Braille ekranınızı aldığınızda yapmak isteyeceğiniz ilk şeylerden biri, onu istediğiniz gibi çalışacak şekilde ayarlamak olacaktır. “Ayarlar” menüsü, Braille ekranınızı özel ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi karşılayacak şekilde ayarlamanıza ve özelleştirmenize olanak tanır.

“Ayarlar” menüsünü açmak için, “Ana Menü” tuşuna basarak ana menüye gidin. “Ayarlar”a ulaşıncaya kadar “Boşluk-4” tuşuna basın ve “Giriş” tuşuna basın. Veya “Ayarlar” menüsüne hızlı bir şekilde ulaşmak ve bu menüyü açmak için ana menüden S tuşuna basmanız yeterlidir.

“Ayarlar” menüsünde aşağıdaki öğeler bulunur: “Braille Seçenekleri”, “Ses Seçenekleri”, “Genel seçenekler”, “Saat ve Tarihi Ayarla”, “İnternet Kurulumu”, “Bluetooth Yöneticisi”, “Braille eMotion Ayarlarını Yedekle/Geri Yükle”, “Hızlı Başlangıç Kılavuzu” ve “Braille eMotion Seçeneklerini Başlangıç Durumuna Getir”. Aşağıdaki bölümlerde bu öğelerin her biri ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

Ayarlar iletişim kutusundayken “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak seçenekler arasında dolaşabilirsiniz. “Boşluk” ve “Geri Sil” tuşlarını kullanarak bir seçeneği açabilir veya kapatabilir veya bir ayarın mevcut değerleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Değişikliklerinizi kaydetmek için “Giriş” tuşuna basın veya Tab tuşuyla “Onayla” düğmesine ulaşıp “Giriş” tuşuna basın. Braille eMotion, “Seçenekler kaydedildi” der ve Braille ekranınızdaki önceki konumunuza geri dönersiniz. Değişiklikleri kaydetmeden çıkmak için “F4”, “Boşluk-E” veya “Boşluk-Z” tuşlarına basın.

Bu menülerdeki çeşitli Seçeneklerin çoğuna, bu ayarları ünitenin herhangi bir yerinden ayarlamanıza olanak tanıyan genel kısayol tuşları da bulunur. Bir seçeneğe odaklandığınızda, mevcut iletişim kutusundaki kısayolu ve varsa genel kısayol tuşunu öğrenmek için “Boşluk-3-6” tuşlarına basın.

Ayrıca seçeneklerden oluşan bir alt menüye istediğiniz zaman cihazın herhangi bir yerinden “Boşluk-O” tuşuna basarak ulaşabilirsiniz. Bu kısayol tuşu size “Braille Seçenekleri”, “Ses Seçenekleri” ve “Genel Seçenekler” ana kategorilerinden oluşan bir alt menü sunar. Cihazdaki konumunuz neresi olursa olsun, bu seçeneklerin değiştirilmesi genel değişimi etkileyecektir. Ancak okuma sesi ayarlarını genel sistem ayarlarından ayrı olarak Not Defteri, Doküman Okuyucu ve DAİSY Çalara özel olarak özelleştirmek de mümkündür. Bu programların her birinin Dosya menüsündeki “Ses Ayarları” seçeneğinden, programa özel ayarlara ulaşabilirsiniz.

 

3.1 Braille Seçenekleri

“Braille Seçenekleri” iletişim kutusunda aşağıdaki ayarlar bulunur. Her ayar için kısayol tuşu parantez içinde, varsa genel kısayol tuşu ise tırnak içinde gösterilir.

1) Braille ekran: (B). “Geri Sil-F3”. Braille ekranı Açık/Kapalı duruma getirir.

2) Braille İmleç: (C). “F4-Yukarı Kaydırma”. Braille imlecin Braille ekranda nasıl görüneceğini belirler: “Her Zaman Yukarı Konumda”, “Yanıp Sönüyor” veya “Kapalı”. Çoğu durumda imlecin 7-8 noktalarla görüntülendiğine dikkat edin. Metin seçerken, seçimin sonunu (1-2-3-4-5-6-7-8) noktaların yanıp sönmesiyle belirtir.

3) Sekiz Nokta Modu: (E). “F1-Aşağı Kaydırma”. ASCII metin girişi için Sekiz Nokta Modunu açar/kapatır.

4) Braille görüntüleme/yazma Türü: (G). “Boşluk-G”. Metin görüntülerken/yazarken hangi Braille türünü kullanmak istediğinizi seçmenizi sağlar: Kısaltmaşız Braille, Kısaltmalı Braille veya PC Braille.

5) PC Braille Yazmayı Kullan: (I). “F2-F3-X”. Görüntüleme türü ayarının ne olduğuna bakılmaksızın PC Braille yazma moduna geçmenizi sağlar.

6) Braille Kodlama: (C). “Orta tuş-Geri Sil ve Orta tuş -Giriş”. Braille’den metne ve metinden Braille’e dönüştürmede kullanılan kuralları belirler: “Amerikan İngilizcesi”, “İngiltere İngilizcesi”, “UEB” veya çeşitli Braille dil kodlarından biri. Farklı dil kodları ayarlandığında, o dilin Braille kurallarına göre Braille okuyup yazabilirsiniz. Braille dili ayrıca listeleri, seçim kutularını ve yazı alanlarını da etkiler. İletişim kutuları, menüler, düğmeler ve statik kutular İngilizce olarak kalır.

7) Mesaj Görüntüleme Süresi: (M). Braille eMotion’ın sistem mesajlarına nasıl tepki vereceğini belirler: yoksay, siz bir tuşa basana kadar beklemede kalsın veya kaybolmadan önce 1 ila 10 saniye süreyle görüntülensin.

8) Sol Kaydırma Düğmeleri: (L “Sol Yukarı veya Aşağı Kaydırma tuşuyla Sol İmleç Tuşu”). Kaydırma düğmelerinin çalışma şeklini belirler: “Ekranı kaydır”, “Satır satır git”, “Karakter karakter git”, “Paragraf paragraf git” ve “Cümle cümle git”.

9) Sağ Kaydırma düğmeleri: (L “Sağ Yukarı veya Aşağı Kaydırma tuşuyla Sağ İmleç Tuşu”). Sağ Kaydırma düğmelerinin görevini yukarıdakiyle aynı şekilde belirler.

10) İmleç Tuşları: (K) “Sol İmleç-Sağ İmleç”. İmleç tuşlarının tek başlarına kullanıldıklarında yönlendirme görevlerini belirler; yukarıdaki Kaydırma tuşlarıyla aynı yönlendirme fonksiyonlarını sunar.

 

3.2 Ses Seçenekleri

“Ses Seçenekleri” iletişim kutusunda aşağıdaki ayarlar bulunur. Her ayar için kısayol tuşu parantez içinde ve varsa genel kısayol tuşu tırnak içinde gösterilir.

1) Ses: (V). “Geri sil-F2”. Ses çıkışını Açık/Kapalı duruma getirir.

2) Ses Adı: (V). Okuyucunun seslendirme kişisini seçmek için bu seçeneği kullanın.

3) İkinci Sesi kullan: (V). Karışık dillerde oluşturulmuş metinlerde, sürekli okuma esnasında ikinci dil sesini kullanıp kullanmayacağınızı belirler.

4) İkinci Ses Adı: (S). İkinci ses için konuşmacı kişisini seçmenizi sağlar. * İkinci ses seçeneği kapalı olarak ayarlanmışsa, görünmez.

5) Kaydırma Sesi: (S). Okuma esnasında kaydırma düğmelerini kullanırken Braille eMotion’un konuşmasını isteyip istemediğinizi seçin.

6) Ses Seviyesi: (L). “Geri sil-F1 ve Geri sil-F4”. Konuşmacının ses seviyesini artırır veya azaltır.

7) Ses Hızı: (R). “Boşluk-F1 ve Boşluk-F4”. Konuşmanın hızını artırır/azaltır.

8) Ses Tonu: (T). “Giriş-F1 ve Giriş-F4”. Braille eMotion cihazının ses tonunu ayarlar.

9) Noktalama Düzeyi: (P). Braille eMotion’un noktalama işaretlerini ve sembolleri nasıl okumasını istediğinizi seçmek için bu ayarı kullanın: “Tümü”, “Kapalı”, “Noktalama İşaretleri” veya “Semboller”.

10) Klavye Seslendirmesi: (K). Siz yazarken Braille eMotion’ın nasıl konuşacağını belirler: “Karakterler ve kelimeler açık”, “Karakterler açık”, “Kelimeler açık” veya “Kapalı”.

11) Büyük harf uyarısı: (U). Yazarken veya bir dokümanda ya da yazma alanında karakter karakter gezinirken, bir karakterin büyük harfle yazıldığında Braille eMotion’un sizi nasıl uyaracağını seçin: “Kapalı”, “Büyük harfi söyle” veya “Ton”.

12) Sayılar: (N). Braille eMotion’un sayıları nasıl söyleyeceğini belirler: “Açık” olarak ayarlandığında, Braille eMotion sayıları bütün olarak söyler, “Kapalı” olarak ayarlandığında ise rakamları tek tek söyler.

*Not: Ses seviyesi ve hızı, önceki bölümde açıklandığı gibi Ses Kontrol ve Ses Artırma/azaltma düğmeleri kullanılarak da değiştirilebilir.

İlave sesler yüklemek için, Ayarlar listesinden “F3” tuşuna basın ve “Ses Yükle” düğmesinde “Giriş” tuşuna basın. Braille eMotion’a yüklenebilecek Konuşmacı sesleri listesine yönlendirilirsiniz. Listede gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanın ve istediğiniz sesi yüklemek için “Giriş” tuşuna basın.

Birden fazla sesi aynı anda yüklemek için, ses listesinden, yüklemek istediğiniz seslerin her birini “Boşluk” tuşuna basarak seçin ve seçilen tüm sesleri yüklemek için “Giriş” tuşuna basın.

 

3.3 Genel Seçenekler

  • Ana Ses Seviyesi: (V). “Geri sil-Boşluk-F1 ve Geri sil-Boşluk-F4” veya Ses Artırma ve Azaltma düğmeleri. Sistem sesleri, ses ve konuşmacı da dahil olmak üzere cihazın ana ses seviyesini kontrol eder.
  • Sistem Uyarıları: (A). Braille eMotion’ın sizi çeşitli durumlarda ses sinyalleriyle, titreşimle veya her ikisini birden kullanarak mı uyaracağını veya uyarmasın seçeneğini seçin.
  • Batarya Uyarıları: (B). Bataryanız azaldığında nasıl uyarılacağınızı seçin: “Mesaj”, “Bip”, “Son Mesaj” veya “Son Bip”.
  • Cihaz Açma/Kapama Sesini Çal: (P). Braille eMotion’u açtığınızda/kapattığınızda bir ses duyup duymayacağınızı seçin.
  • Boş Satırları Atla: (E). Braille eMotion, boş bir satır olduğunda sizi uyarmasını veya boş satırları atlamasını seçin.
  • Kontrol Bilgisi: (I). Şu anda bulunduğunuz kontrol türü, liste öğesi, menü, seçim kutusu vb. ile ilgili bilgilerin nerede söyleneceğini belirleyin. Önce, Sonra ve Kapalı arasından seçim yapın.
  • Şifreleri gizle: (P). Şifrelerdeki karakterlerin siz yazarken gizlenip gizlenmeyeceğini seçin.
  • Kısayol Tuşu Bilgisi: (H). Kısayol tuşu bilgilerinin nasıl söyleneceğini belirleyin: “Harfler”, “Nokta şablonları” veya “Kapalı”.
  • Kısayol tuşlarını söyle: (S). Braille eMotion’ın karşılaştığınız bir fonksiyona ait menü kısayol tuşunu söyleyip söylemeyeceğini seçmenizi sağlar.
  • Uyku Modu: (P). Braille eMotion cihazınızı güç tasarrufu yapmak amacıyla belirli bir süre sonra otomatik olarak kapanacak şekilde ayarlayın: “Açık”, “Kapalı” veya “Mesaj”. (Yalnızca bataryayla kullanılırken aktiftir.)
  • Uyku Modunun Devreye Girmesi: (K). UYKU Moduna girmeden önce, cihazın hareketsiz kalma süresini ayarlamak için bu seçeneği kullanın: 10 dakika, 40 dakika veya 30 dakika.
  • Tek-El Modu: (H). Bu seçenek yalnızca tek elle Braille eMotion’u kullanan kimselerin, cihazı bu amaca uygun olarak uyarlanmış özel bir modda kullanabilmelerıne olanak tanır. Tek el modu hakkında ayrıntılı bilgi için bölüm 2.10’a bakın.
  • Varsayılan not defteri Doküman Türü: (Q). Not Defteri’ni kullanarak oluşturduğunuz yeni belgeler için varsayılan doküman türünü ayarlayın: “DOCX dokümanı”, “Sense dokümanı”, “Braille dokümanı”, “DOC dokümanı” veya “Tekst dokümanı”.
  • Zaman sunucusuyla otomatik olarak senkronize ol: (T). Bu özelliği kullanarak, Braille eMotion internete bağlandığında dünya saati ile senkronize olarak Braille eMotion’daki saatin doğruluğunu sağlayabilirsiniz.
  • Saat Bildirimi: (T). Braille eMotion’ı saati her 5 dakikada bir, her 10 dakikada bir, 30 dakikada bir veya saatte bir bildirecek şekilde ayarlayın.
  • İlerleme göstergesi: (P). Bir belgeyi açmak veya dosyaları kopyalamak gibi işlemlerin ilerleme durumunun nasıl gösterileceğini belirler: “Sessiz” (ilerleme göstergesi yok) “Bip” (işlem gerçekleştirilirken sürekli bip sesleri) ve “Mesaj” (ilerleme yüzde olarak gösterilir).
  • Bağlantı Esnasında Ses Gönder: (B). Bluetooth ile Braille ekran olarak bağlanıldığında, bağlı cihazdan gelen sesin eMotion’a aktarılıp aktarılmayacağını belirler.
  • Dil: (L). Cihazın sistem dilini, mevcut yerelleştirilmiş herhangi bir dil ile kolayca değiştirmenizi sağlar. *Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta: Şu anda Braille ve konuşmacının ilgili seçenekler aracılığıyla ayrı ayrı değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca, açık uygulamaların değiştirilen dilde görünebilmesi için, kapatılıp yeniden açılması gerekir.

 

3.4 Saati ve Tarihi Ayarlama

Braille eMotion’un dahili saatini ayarlamak için, “Ayarlar” menüsündeki “Saati ve Tarihi Ayarla” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın. Veya menüden “saati ve tarihi ayarla” iletişim kutusunu açmak için T tuşuna basın. “F3-T” tuşuna basarak ünitenin herhangi bir yerinden “Saat ve Tarihi Ayarla” iletişim kutusunu başlatabilirsiniz.

Ayarlanan saat ve tarih, aşağıdakilerden oluşan bir iletişim kutusudur: “Saat dilimi”, “Saat formatı”, “Saat”, “Tarih Formatı”, “Tarih”, “Zaman sunucusuyla senkronize ol”, “Onayla” düğmesi, ve “İptal” düğmesi. “F3” veya “Boşluk-F3” tuşlarına basarak bu öğeler arasında geçiş yapabilirsiniz.

“Saati ve Tarihi Ayarla” seçeneğini etkinleştirdiğinizde, “Saat dilimi?” ardından varsayılan saat bölgesi görüntülenir. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak veya saat bölgesinin ilk harfini yazarak istediğiniz saat dilimini seçebilirsiniz. İşiniz bittiğinde “F3” tuşunu kullanarak bir sonraki öğeye geçin.

Bir sonraki öğe, 12 saatlik ve 24 saatlik “Saat formatı” seçenekleridir. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilirsiniz.

Bir sonraki öğe “Saat”dır. Saati yazarken, saat ve dakikayı boşluk veya iki nokta üst üste kullanarak ayırın.

“Saat formatı” ayarında 12 saatlik biçimi seçdiyseniz, Öğleden önce veya Öğleden sonra ifadeleri saat ve dakikadan sonra görüntülenir. 12 saatlik zaman diliminde, öğleden önce ve öğleden sonra arasında “Boşluk-X” tuşlarına basarak geçiş yapabilirsiniz.

“Tarih formatı” seçeneğine gidin. Tarihi “kısa” veya “uzun” biçimde görüntülemeyi seçebilirsiniz. Kısa biçim, tarihi sayısal olarak görüntülerken, uzun biçim, Ay’ı ve günü rakamla değilde yazıyla görüntüler. “Boşluk-1” ve “Boşluk-4″ü kullanarak bu ikisi arasında geçiş yapabilirsiniz.

Bir sonraki öğe “Tarih”tir. “Tarih” ayı, tarihi ve yılı aa/gg/yyyy olarak yazın. Ay için 2 rakam, gün için 2 rakam ve yıl için 4 rakam olarak, aralarında birer boşluk veya bölü işareti koyarak yazın.

Sonraki öğe, saati ve tarihi İnternet’teki bir zaman sunucusuyla senkronize etmek için kullanılan “Zaman sunucusuyla senkronize ol” öğesidir. Bu fonksiyon, Braille eMotion’un tarihi ve saati geçerli saatten daha ileride veya daha geride olduğunda son derece kullanışlıdır. Bu fonksiyonu kullanabilmek için Braille eMotion’ın İnternet’e bağlı olması gerekir. Bağlandığınızda, “Zaman sunucusuyla senkronize ol” düğmesindeyken “Giriş” tuşuna basın. Senkronizasyondan sonra, yazma alanı seçim kutusundaki “Saat” senkronize edilen saati gösterir. aynı zamanda, yazma alanı seçim kutusundaki “Tarih” senkronize edilen tarihi gösterir.

Tarih ve saat bilgisini doğrudan girmek istemiyorsanız, aşağıdaki komutları da kullanabilirsiniz.

Saati ayarlarken:

1 saat ileri git: Boşluk-4

1 saat geri git: Boşluk-1

10 dakika ileri git: Boşluk-5

10 dakika geri git: Boşluk-2

1 dakika ileri git: Boşluk-6

1 dakika geri git: Boşluk-3

Tarihi ayarlarken:

Sonraki güne git: Boşluk-6

Önceki güne git: Boşluk-3

Sonraki haftaya git: Boşluk-5

Önceki haftaya git: Boşluk-2

Bir sonraki aya git: Boşluk-4

Bir önceki aya git: Boşluk-1

Bir sonraki yıla git: Boşluk-5-6

Bir önceki yıla git: Boşluk-2-3

Tüm bilgileri girmeyi tamamladığınızda, ayarlarınızı kaydetmek için “Giriş” tuşuna basın veya “Onayla” düğmesine ulaşmak için “Tab” tuşuna basın ve “Giriş” tuşuna bastığınızda “Ayarlar” menüsüne dönersiniz.

 

3.5 Internet Kurulumu

“İnternet kurulumu” fonksiyonu, Braille eMotion’ınızı İnternet’e erişmek için Kablosuz bağlantı kullanacak şekilde yapılandırmak için kullanılır.

“İnternet kurulumu”nu etkinleştirmek için “Ayarlar” menüsündeki “İnternet kurulumu”ndayken “Giriş” tuşuna basın veya “I” tuşuna basın. “İnternet Kurulumu” menüsünü cihazın herhangi bir yerinden “F3-I” tuşlarına basarak veya klavyenin sol üst kısmındaki “Wi-fi” tuşuna uzun basarak açabilirsiniz.

 

3.5.1 Kablosuz Ağ Kurulumu

Kablosuz Ağ bağlantısını kurmadan önce kablosuz özelliğinin açık olduğundan emin olun. Braille eMotion’un herhangi bir yerinde “Wi-fi” tuşuna kısa basarak kablosuz ağı açıp kapatabilirsiniz. Ayrıca bu seçeneği seçtiğinizde Kablosuz ağ açık değilse Braille eMotion, Kablosuz ağı otomatik olarak etkinleştirir.

“Kablosuz Ağ” iletişim kutusunda “erişim noktaları” listesi, “Gelişmiş” düğmesi, “Seçenekler” düğmesi ve “Kapat” düğmesi bulunur. “F3” veya “Boşluk-F3” tuşlarına basarak bu kontroller arasında geçiş yapabilirsiniz. Kablosuz özelliği açık değilse, “erişim noktaları” listesinde “öğe yok” ifadesi görüntülenir.

Kablosuz ağ açıkken bu liste, Braille ekranınızın kapsamındaki kablosuz “erişim noktalarını” (ağları) gösterir. “Erişim noktaları” listesi, her öğenin “erişim noktası adını”, “şifrelemesini” ve “çekim gücünü” görüntüler. (Örneğin: linksys, şifreleme: WEP, çekim gücü: iyi.) Listede birden fazla erişim noktası varsa “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarına basarak bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Bağlanmak istediğiniz “erişim noktasına” gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Erişim noktasının şifresi yoksa Braille eMotion, “Bağlanılıyor (erişim noktası adı)” ifadesini görüntüler. Bağlantı başarılı olursa bağlantı sesi duyulur. Ağ şifrelenmişse ve bir ağ anahtarı gerekiyorsa erişim noktasında “Giriş” tuşuna bastığınızda “Ağ anahtarı” yazma alanı görüntülenir. Ağ anahtarını PC Braille modunda yazma alanına yazın ve “Giriş” tuşuna basın. Ayarlarınız doğruysa ünite “Ayar profili tamamlandı” mesajını verir ve bağlantı sesi duyulur.

“Gelişmiş” iletişim kutusu mevcut bir profili değiştirmek, manuel olarak yeni bir profil eklemek veya mevcut bir profilin ayarlarını kontrol etmek için kullanılır. Kablosuz ağ açıkken “gelişmiş” düğmesinde “Giriş” tuşuna basıldığında, Braille eMotion’da kayıtlı kablosuz profillerin bir listesi görüntülenir.

“Gelişmiş” iletişim kutusunda 6 kontrol bulunur: “profil listesi”, “Bağlan” düğmesi, “Ekle” ortak iletişim düğmesi, “Kaldır” düğmesi, “Özellikler” ortak iletişim düğmesi ve “Kapat” düğmesi. “F3” veya “Boşluk-F3” tuşlarına basarak bu kontroller arasında gezinebilirsiniz. “Boşluk-1” ve “boşluk-4” tuşlarını kullanarak Profil listesindeki öğeler arasında dolaşabilirsiniz. Düğmelerden birini etkinleştirmek için “Giriş” tuşuna basın.

Özellikle ağ adının gizlendiği ve dolayısıyla “erişim noktaları” listesinde görünmeyen bir profili manuel olarak eklemek için, “Ekle” düğmesini kullanın. “Ekle” iletişim kutusu” 6 kontrol içerir.

1) “Ağ adı (SSID)” PC yazma alanı: ağ kimliğini PC yazma alanına yazın.

2) güvenlik, ağınız için güvenlik türleri arasından seçim yapmak için Boşluk tuşunu kullanın.

3) Çoğu ağın bir miktar güvenliği olacağından, sıradaki bir sonraki öğe büyük olasılıkla “şifre” olacaktır. “Hiçbiri” veya “Gelişmiş Açık” seçeneğini seçerseniz bu görünmez. Lütfen şifreyi PC braille formatında girin ve bir sonraki öğeye geçmek için Tab tuşuna basın.

4) Sonraki öğe, ek gelişmiş seçeneklere erişip erişmeyeceğinize karar vermenizi sağlayan bir onay kutusudur. Bunu işaretlerseniz sonraki bölümde aşağıdakiler görünecektir:

  1. A) Proxy: “Otomatik Algıla”, “Ölçülü” ve “Ölçüsüz” seçenekleridir.
  2. B) Proxy: “Hiçbiri”, “Manuel” ve “Otomatik Yapılandırma” seçenekleridir.
  3. C) Proxy Ana Bilgisayar adı: Bunu yazmanız gereken bir PC yazma alanı.
  4. D) Proxy Ana Girişi: Bilgileri girmeniz gereken başka bir PC yazma alanı.
  5. E) Şunun için Proxy’yi Atla: İlgili bilgiyi PC yazma alanına girin.
  6. F) IP Ayarları: DHCP veya Statik arasında seçim yapmak için Boşluk tuşunu kullanın. Cihazınız için belirli bir IP adresi ayarlamanız gerekiyorsa Statik’i seçin.
  7. G) Özel: “Rastgele MAC kullan” veya “Cihazın MAC’ini kullan” arasında seçim yapabileceğiniz bir seçim kutusu. Cihazınızın Mac adresiyle tanımlanmasını gerektiren bir okul ağına veya başka bir profesyonel ağa bağlanıyorsanız, “Cihazın MAC adresini kullan” seçeneğini seçmelisiniz.
  8. H) Gizli ağ: Ağın görünür olup olmayacağını belirleyeceğiniz Evet/Hayır seçim kutusu.

5) Onayla Düğmesi: Ayarlarınızı kaydetmek için bu düğme üzerinde Giriş tuşuna basın.

6) “İptal” tuşu: Kurulumu iptal etmek için bu tuşu seçebilirsiniz.

Profil listesindeki bir profil öğesini silmek için, silmek istediğiniz profil öğesini seçin ve R veya “Tab” tuşuna basarak “Kaldır” düğmesine gidin ve “Giriş” tuşuna basın.

Profil listesinde seçilen bir profil öğesi hakkında bilgi almak için, “Tab” tuşuyla “Özellikler” düğmesine gidin ve “Giriş” tuşuna basın. “Özellikler” iletişim kutusunda, herbir profilin bilgilerini tekrar onaylayabilir veya değiştirebilirsiniz.

“Gelişmiş” iletişim kutusundan çıkmak için “Boşluk-E” veya “Boşluk-Z” tuşlarına basın.

“Seçenekler” iletişim kutusu, Braille eMotion’un kablosuz ağları nasıl tarayacağını ve algılayacağını ayarlamanıza imkan sağlar. İletişim kutusundaki seçenekleri ayarlamak için “Boşluk” tuşunu kullanın ve ayarlarınızı kaydetmek için “Giriş” tuşuna basın.

İlk seçenek Wi-Fi’nin otomatik olarak açılıp açılmayacağını seçmenizi sağlar. İkinci seçenek, ağlar kullanılabilir olduğunda bildirim alıp almayacağınızı seçmenizi sağlar.

 

3.6 Bluetooth Yöneticisi

Braille eMotion Bluetooth özelliğine sahiptir, daha doğrusu, Braille eMotion’u Bluetooth desteğine sahip kulaklıklara ve hoperlörlere bir kabloya ihtiyaç duymadan bağlayabilirsiniz. Braille eMotion’u uyumlu bir ekran okuyucuyla Braille ekran olarak bağlamak için de Bluetooth’u kullanabilirsiniz (Lütfen bakınız bölüm 6). Geleneksel Kablosuz Yerel Alan Ağının (WLAN) aksine, bu ağlar yaklaşık 30 feet veya daha azıyla sınırlıdır. Bluetooth, kullanıcıların bu kablosuz bağlantı üzerinden çeşitli türde bilgi alışverişinde bulunmasına olanak tanır.

Klavyenin sol üst kısmındaki “Bluetooth” tuşuna basarak ünitenin herhangi bir yerinden Bluetooth’u açabilir/kapatabilirsiniz.

Program menüsünden Bluetooth Yöneticisine erişmek için, “Ayarlar” menüsüne gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Ardından, “Bluetooth Yöneticisi”ne gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Ayrıca, Bluetooth Yöneticisini çalıştırmak için, cihazın herhangi bir yerinden “F3-M” tuşlarına da basabilirsiniz.

 

3.6.1 Bluetooth Cihaz Listesi

Bluetooth Yöneticisi etkinleştirildiğinde, 2 öğenin bulunduğu bir iletişim kutusuna yönlendirilirsiniz: eşleştirilmiş cihazlar listesi ve mevcut cihazları aramak için bir “Ara” düğmesi. Örneğin, yakınlarda Bluetooth’un etkin olduğu bir kulaklık varsa, Braille eMotion onu bulmaya çalışır. Kapsama alanındaki tüm Bluetooth cihazlarının bulunması 30 ila 40 saniye sürebilir. Braille eMotion, “Cihazlar taranıyor. Lütfen bekleyin…” mesajını söyler ve görüntüler. Tarama ilerlemesini göstermek için, Braille ekranda tüm hücreler doldurulur.

Bir Bluetooth cihazı algılandığında, Braille eMotion “bulundu (Bluetooth cihaz adı)” ifadesini söyler.

 Not: Braille eMotion Bluetooth cihazlarını tararken tuş komutlarına yanıt veremez. Ayrıca taramayı başlatdıktan sonra iptal edemezsiniz, Braille eMotion normal çalışmasına dönmeden önce işlemin tamamlanmasını beklemelisiniz.

Tarama işlemi tamamlandığında Bluetooth Cihaz Listesine yönlendirilirsiniz. Braille eMotion kapsama alanında başka Bluetooth cihazlar bulursa, bunlar listede görüntülenir.

Kapsama alanında başka Bluetooth cihazı yoksa Braille eMotion “öğe yok” uyarısını verir. Listede gezinmek için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarına basabilirsiniz. Listeden bir cihaz seçmek için cihaz adının üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın.

Bluetooth cihaz önceden eşleşmişse, cihaza bağlanma ayarları otomatik olarak Braille eMotion’a kaydedilir. Bu bilgiyi silmek istiyorsanız, listedeki Bluetooth cihaz adının üzerinde “Boşluk-D” tuşlarına basın. Braille eMotion, “Cihaz ayarları kaldırıldı” mesajını görüntüler. Ayarların kaldırılması yalnızca mevcut cihaz için geçerlidir.

Bluetooth Cihaz Listesinde “F2” tuşuna basarak menüye ulaşabilirsiniz. “Bluetooth Cihaz Listesi menüsünde” “Cihazları Yeniden Tara”, “Eşleştirme Bilgisini Sil”, “Seçenekler” ve “Çıkış” öğeleri bulunur. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak menü öğeleri arasında gezinebilirsiniz.

İlk menü öğesi “Cihazları Yeniden Tara”dır. Bu seçenek diğer Bluetooth cihazları için yeni bir tarama başlatır. Bu öğeyi etkinleştirmek için menüdeki “Cihazları Yeniden Tara” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın. Veya “Giriş-R” tuşlarına basarak doğrudan listeden etkinleştirebilirsiniz.

Bir sonraki menü öğesi “Eşleştirme Bilgisini Sil”dir. Bu öğe, geçerli cihazın bağlantı ayarlarını kaldırmanıza olanak tanır. Bu öğeyi etkinleştirmek için, menüden “Eşleştirme Bilgisini Sil” öğesinin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın veya Cihaz Listesinden etkinleştirmek için “Boşluk-D” tuşlarına basın.

Bluetooth Cihaz Listesi menüsündeki son öğe “Çıkış”tır. Bu seçenek Bluetooth Yöneticisi programından çıkar. Bu öğeyi etkinleştirmek için menüden “Çıkış” öğesinin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın veya istediğiniz zaman “Boşluk-Z” tuşlarına basarak programdan çıkın.

 

3.6.2 Bluetooth Servis Listesi

Bağlanmak istediğiniz bir Bluetooth cihazı bulduğunuzda, Bluetooth Cihaz Listesinde cihaza gitmek için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarına basın ve cihaz adının üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın. Cihaz şu mesajı görüntüler: “Servisler taranıyor. Lütfen bekleyin…” Braille eMotion’un tarama işlemi sırasında basılan tuşlara yanıt vermeyeceğini unutmayın.

Bir servisin kimliğini doğrulamak ve ona bağlanmak için, servisin üzerinde “Giriş” tuşuna basın. Braille eMotion 40 “Profile bağlanılıyor” mesajını verir. Bağlantı başarılı olursa, eMotion bağlantıyı söyler ve sesi Bluetooth kulaklığa veya hoparlöre aktarır.

 

3.7 Braille eMotion Ayarlarını Yedekleme/Geri yükleme

Braille eMotion’ınızı resetlerseniz veya Braille eMotion Seçeneklerini başlangıç durumuna getirirseniz, ana seçenek ayarları ve herbir programa ait ayarlar varsayılan değerlerine döndürülür. Ayarlarınızın bir yedeğini oluşturduysanız, resetleme işleminden sonra seçenek ayarlarını geri yükleyebilirsiniz.

Bu yardımcı uygulamayı”Ayarlar” menüsünden K tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. Ayrıca “F3-K” tuşlarına basarak ünitenin herhangi bir yerinden “Braille eMotion Ayarlarını Yedekle/Geri Yükle” iletişim kutusunu başlatabilirsiniz.

“Yedekle/geri yükle” iletişim kutusunda şunlar bulunur: “program seçenekleri onay kutusu listesi”, “Tümünü seç” düğmesi, “Yedekle” düğmesi, “Geri Yükle” düğmesi ve “İptal” düğmesi. “Program seçenekleri onay kutusu listesindeki” onay kutuları arasında “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarına basarak gezinebilirsiniz. “F3” veya “Boşluk-F3” tuşlarına basarak diyalogdaki kontroller arasında geçiş yapabilirsiniz.

“Program seçenekleri onay kutusu listesi”nde: “Genel Seçenekler”, “Braille Seçenekleri”, “Ses Seçenekleri”, “Dosya yöneticisi seçenekleri”, “Not Defteri seçenekleri”, “Doküman Okuyucu Seçenekleri”, “Medya Çalar seçenekleri”, “Ses Kayıt Seçenekleri” “DAİSY Çalar seçenekleri”, “Uyandırma Alarmı Seçenekleri” ve “Bluetooth yöneticisi seçenekleri” bulunur.

Bu listede yedeklemek veya geri yüklemek istediğiniz program seçeneklerine gidin ve “Boşluk” tuşuna basarak öğeyi seçin. İşaretli bir öğenin işaretini tekrar “Boşluk” tuşuna basarak kaldırabilirsiniz. Listedeki program seçeneklerinin tamamını seçmek için, “Tümünü seç” düğmesinin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın.

Yedeklemek veya geri yüklemek istediğiniz tüm seçenekleri seçtikten sonra, “Yedekle” veya “Geri Yükle” düğmesinin üzerinde “Giriş” tuşuna basın veya yedeklemek için “Giriş-B” veya geri yüklemek için “Giriş-R” tuşlarına basın. “Yedekle” düğmesini seçerseniz, yedekleme dosyasını depolamak için bir yol seçmeniz istenir. Varsayılan yolu kabul edebilir veya alternatif bir yol seçebilirsiniz. Normal dosya/klasör yönlendirme komutlarını kullanarak yedekleme dosyalarının depolanacağı klasöre gidin. “Boşluk” tuşuna basarak yedeklemenin saklanacağı klasörü veya sürücüyü seçin ve yedekleme işlemini başlatmak için “Giriş” tuşuna basın. “Geri Yükle” düğmesini seçerseniz, yedek dosyaların geri yükleneceği yol size sorulur. Yedekleme dosyalarınızı içeren klasörü seçmek için yine normal dosya ve klasör yönlendirmelerini kullanın. Yedeklemenin olmadığı bir klasörü seçerseniz, yedekleme seçenek dosyasının olmadığını belirten bir mesaj alırsınız. Ayarlarınızı geri yüklemek için “Boşluk” tuşuna basarak yedekleme dosyalarını içeren klasörü seçin ve ardından geri yükleme işlemini başlatmak için “Giriş” tuşuna basın.

 

3.8 Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu, size Braille eMotion 40’ı ve özelliklerini tanıtan ve temel tercihleri nasıl ayarlayacağınızı anlatan bir başlangıç sihirbazı çalıştırır. Bu kılavuz, cihazınızı ilk başlattığınızda otomatik olarak başlatılır. “Ayarlar” menüsünden “Hızlı Başlangıç Kılavuzu” seçeneğini seçerek istediğiniz zaman yeniden başlatabilirsiniz.

Bu kılavuz size ünitenin fiziksel bir turunu verir, genel tuş komutlarını gösterir, Saat ve Tarihi ayarlama konusunda size yol gösterir ve cihaz için Seçeneklerin nasıl ayarlanacağını açıklar.

 

3.9 Braille eMotion Seçeneklerini Sıfırlama

Braille eMotion’u varsayılan fabrika ayarlarına geri yüklemek için “Braille eMotion Seçeneklerini Sıfırla” öğesini kullanabilirsiniz. *Not: Bu, tüm seçenek ayarlarını varsayılan değerlerine sıfırlar ancak verilerinizi silmez.

Bu işlemi başlatmak için “Ayarlar” menüsünde ona gidin ve “Giriş” tuşuna basın veya C tuşuna basın.

“Seçenekleri sıfırlamak istiyor musunuz?” sorusu sorulur. “Evet” veya “Hayır”ı seçmek için “Boşluk”u kullanın. “Evet” seçeneğinin seçilmesi fabrika ayarlarına sıfırlama işlemini başlatır. “Hayır” seçeneğini seçmek işlemi iptal eder ve sizi “Ayarlar” menüsüne döndürür.

Bu işlemi, Braille eMotion tamamen kapatıldıktan sonra, cihaz açılırken “Ana Menü” tuşuna basılı tutarak da gerçekleştirebilirsiniz.

 

4. Dosya Yönetimi

4.1 Genel Bakış

Ana menüdeki ilk 2 öğenin her ikisi de dosya yönetimiyle ilgilidir. “eMotion cihazım” seçeneği Braille eMotion tarafından DAISY içerik, kitap ve doküman okumak ve müzik dinlemek için kullanılan dahili flaş belleğin ana klasörlerini görüntüler. Ana menüden üzerine gelip “Giriş” tuşuna basarak veya “Y” harfine basarak “eMotion cihazım” alanına ulaşabilirsiniz.

Braille eMotion’daki “Dosya Yöneticisi” uygulamasının işlevselliği ve yapısı, bilgisayarlardaki “Windows Gezgini”ne benzer ve flaş bellek üzerindeki tüm dosya ve klasörlerin yanı sıra bağlı herhangi bir USB sürücüye veya SD karta erişim sağlar. “Dosya Yöneticisi”ni çalıştırmak için “Program” menüsünden F tuşuna basın veya “Dosya Yöneticisi”nin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın. “Dosya Yöneticisi”ni cihazın herhangi bir yerindeyken “F1-F” tuşlarına basarak da çalıştarabilirsiniz. “Dosya Yöneticisi” veya “eMotion cihazım” uygulamalarını, “Boşluk-Z” tuşlarına basarak kapatabilirsiniz.

Birkaç istisna dışında, “eMotion cihazım” alanı ve tam “Dosya Yöneticisi” aynı şekilde çalışırlar. Farklı olarak “eMotion cihazım” programı, yalnızca Braille eMotion tarafından otomatik olarak kullanılan dahili flaş bellekteki klasörlere daha dar bir erişim olanağı sunar. Bu bölümdeki sonraki anlatımlarda “Dosya Yöneticisi”ne atıfta bulunulacaktır, ancak bu terim, aksi belirtilmedikçe genel olarak her iki dosya yönetim uygulaması için de geçerlidir.

Önceden bahsedildiği gibi, “eMotion cihazım” programı, Braille emotion cihazının dahili programlaması tarafından kullanılan, “Kitaplar”, “DAISY”, “Dokümanlar” ve “Müzik” dahil olmak üzere ortak klasörlerin bir listesinde açılır.

“Dosya Yöneticisi”ni ilk açtığınızda, sürücü listesine yönlendirilirsiniz. Varsayılan olarak dahili “flaş bellek” üzerinde olursunuz. Bir SD kart veya USB sürücüsü bağlıysa listede o da görünür. Sürücü listesindeki öğeler arasında gezinmek için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” ya da kaydırma düğmelerini kullanabilirsiniz. Açmak istediğiniz sürücüde “Giriş” tuşuna basın. Braille eMotion daha sonra o sürücüdeki dosyaların/klasörlerin listesini görüntüler.

Hem menüleri hem de kısayol tuşlarına sahip olan “Dosya Yöneticisi”, programdaki öğeleri tek bir tuşa basarak kolayca etkinleştirmenize ve ezberlemediğiniz komutlar için menüler aracılığıyla fonksiyonlara erişmenize olanak tanır. “Boşluk-M” veya “F2″ tuşlarına basarak menüleri açabilirsiniz. Bu bölümdeki ve bu kılavuzun geri kalanındaki yönergelerin amaçları doğrultusunda, F2’yi kullanacağız. Ancak her iki tuş komutu da bu işlemi gerçekleştirecektir.

Mevcut menüler arasında gezinmek için Boşluk-1″ ve Boşluk-4” tuşlarını kullanın. Bir menüyü açmak için “Giriş” tuşuna basın. Yine, bir menüdeki öğeler arasında gezinmek için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanın ve bir menü öğesini çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

Dosya Yöneticisinde aynı zamanda iletişim kutuları da bulunur. Bilgisayarlarda olduğu gibi “Tab” tuşunu kullanarak iletişim kutularındaki kontroller arasında gezinebilirsiniz. “Tab” tuşu için “F3” veya “Boşluk-4-5″i ve “Şift-Tab” için “Boşluk-F3” veya “Boşluk-1-2” tuşlarını kullanabilirsiniz. Bu kılavuzdaki yönergelerin amaçları doğrultusunda, “F3″ ve Boşluk-F3” veya “Tab” ya da “Şift-Tab” tuşları kullanılacaktır.

 

4.1.1 Dosya Listesinde Gezinme

“Dosya Yöneticisi”nde iki tür liste vardır: “dosya listesi” ve “menü listesi” daha doğrusu “Dosya Yöneticisi” menüsünde bulunan öğelerin listesi. Braille eMotion cihazının menüleri sarmalama şeklindedir. Bu, bir menüdeki öğeler listesinin sonuna ulaştığınızda, Braille eMotion’un “Boşluk-4” tuşuna bastığınızda sizi otomatik olarak listenin en başına getireceği anlamına gelir. Ancak bir “dosya listesinin” sonuna ulaştığınızda, “Boşluk-4” tuşuna bassanız bile, Braille eMotion listenin sonunda kalır. Listelerde gezinmek için kullanılan tuş komutlarının listesi aşağıdadır:

 Not: Braille eMotion’daki herhangi bir listede gezinmek için aşağıdaki tuş komutları kullanılabilir.

  1. Önceki öğeye git: (Boşluk-1) veya yukarı kaydırma düğmesi
  2. Sonraki öğeye git: (Boşluk-4) veya aşağı kaydırma düğmesi
  3. Listenin başına git: Boşluk-1-2-3
  4. Listenin sonuna git: Boşluk-4-5-6

Aşağıdaki tuş komutları yalnızca bir “dosya listesinde” geçerlidir.

  1. Klasör veya dosya listesine git: Boşluk-5-6
  2. Dosya listesi ile adres penceresi arasında geçiş yap: (Boşluk-4-5 veya F3) / (Boşluk-1-2 veya Boşluk-F3)
  3. Seçilen klasöre gir veya seçilen dosyayı aç: Giriş tuşu
  4. Klasör yapısında bir düzey geri git: Geri sil tuşu
  5. Sürücü listesine git: Boşluk-1-2-5-6
  6. Önceki 40 öğelik gruba git: Sayfa yukarı (boşluk 1-2-6 veya F1-F2)
  7. Sonraki 40 öğelik gruba git: Sayfa aşağı (boşluk 3-4-5 veya F3-F4)
  8. Klasörün veya dosya adının ilk karakterine yazarak bir dosyaya veya klasöre git. ASCII karakterlerini kullanmalısınız.

 

4.1.2 Klasörleri ve Dosyaları Seçme

  1. Öğeleri tek tek seç: “Boşluk”: seçildiğini belirtmek için öğenin önünde bir * işareti görüntülenir. Seçilen klasör veya dosyada tekrar “Boşluk” tuşuna basıldığında seçim iptal edilir.
  2. Sürekli seçme: “Giriş-b”: Bu komutun çalıştırıldığı konumdan imlecin bulunduğu öğeye kadar olan tüm öğeleri seçer. Seçilen öğelerin önünde * işareti görünür.
  3. Tümünü seç: “Giriş-a”: Bu, geçerli listedeki tüm dosya ve klasörleri seçer. “Boşluk” tuşuna basarak öğeleri seçme ve seçmeyi iptal etme arasında geçiş yapabilirsiniz. “Tümünü Seç” komutu uygulandığında, Braille eMotion seçilen dosyaların sayısını söyler ve Braille ekranda seçilen dosyaların önünde * işareti görünür.

 

4.2 Dosya ve Klasörlerle Çalışma

Bir sürücünün veya klasörün içeriğini görüntülerken, tırnak işaretleri içindeki öğeler klasörler, tırnak işaretleri olmayan öğeler ise dosyalardır.

Listedeki öğelerin ardından 1/5 veya 2/5 gibi rakamlar gelir. Öğelerin ardından gelen bu rakamlar, bir öğenin listedeki yerini ve listedeki toplam öğe sayısını gösterir. Örneğin, “okul 1/5”, “okul”un beş öğesi olan bir listedeki ilk klasör olduğunu belirtir.

 

4.2.1 Klasörlere Giriş ve Çıkış

Bir klasörü açmanın birkaç yolu vardır.

  1. “F2” tuşuna basarak menüyü açın. Listeden “Aç” seçeneğini seçin ve “Giriş” tuşuna basın.
  2. “Aç” komutunu etkinleştirmek ve istenen klasörü açmak için “Giriş-O” kısayol tuşuna basın.
  3. Son olarak yukarıda açıklandığı gibi, seçilen klasörün üzerindeyken “Giriş” tuşuna basmanız yeterlidir.

Geçerli klasörden çıkmak için “Geri sil” tuşunu kullanın. Böylece klasör yapısında bir önceki seviyeye geri dönmüş olursunuz.

 

4.3 Dosya Menüsü

“Dosya” menüsünü açmak için, menüyü açmak üzere “F2” tuşuna basın ve “Dosya” üzerinde “Giriş” tuşuna basın. İstediğiniz seçeneğe gitmek için normal liste komutlarını kullanın ve “Giriş” tuşuna basın.

Braille eMotion aşağıdaki dosya formatlarını destekler:

  1. Doküman dosyaları: hbl, brl, txt, brf, rtf, doc/docx, PDF ve korumasız EPUB.
  2. Web formatları: html.
  3. Medya formatları: ac3, asf, asx, m3u, mp2, mp3, MP4, ogg, pls, wav, wax, wma, wmv ve flac.
  4. DAISY formatları: DAISY 2.0, 3.0, BookShare.

 

Menüde aşağıdaki öğeler bulunur. Kısayollar parantez içinde, kısayol tuşları ise tırnak içinde gösterilir.

1) Aç: (O) “Giriş-O”. Seçilen dosyayı, dosya türüne göre ilişkili uygulamada açar.

2) Doküman Okuyucuda aç: (K) “Geri sil-R”. Yalnızca desteklenen belge türleri için görüntülenir ve dosyayı varsayılan Not Defteri yerine Salt Okunur Doküman okuyucusunda açmanıza olanak tanır.

3) Bununla Aç: (E) “Giriş-E”. Yalnızca DAISY ve medya klasörleri için görünür ve bunları bir bütün olarak açmanıza olanak tanır: DAISY Çalarda DAISY kitapları ve Medya Çalarda medya oynatma listesi olarak medya klasörlerini.

4) Sıkıştır (Z) “Giriş-Z”. Geçerli dosya veya klasörü sıkıştırır.

5) Sıkıştırmayı Aç (U) “Giriş-U”. Yalnızca sıkıştırılmış dosyalarda görünür, geçerli sıkıştırılmış dosyayı çıkarır.

6) Gönder: (S) “Giriş-S”. Geçerli dosya veya klasörü farklı bir konuma göndermenizi sağlar. Hedef, bağlı tüm yerel sürücüler olabilir.

7) Yeniden Adlandır (R) “Giriş-R”. Geçerli dosya veya klasör adını değiştirir.

8) Yeni Doküman: (N) “Giriş-N”. DOCX, DOC, TXT, BRL veya HBL formatlarını kullanarak yeni bir doküman oluşturur.

9) Yeni Klasör: (F) “Giriş-F”. Yeni bir klasör oluşturur.

10) Dosyayı Dönüştür: (T) “Giriş-T”. Seçilen doküman dosyalarını TXT, BRL veya HBL formatlarına dönüştürür.

11) Dosya Bul: (F) “Boşluk-F”. Geçerli sürücüde veya klasörde belirli bir dosyayı ada göre arar.

12) Metin Bul: (F) “Geri sil-F”. Belirli metin ifadelerine göre Kelime, Metin ve geçerli sürücü veya klasördeki Braille dosyalarında arama yapar.

13) Dosyaları Birleştir: (M) “Giriş-M”. Birleştirmek için 2 veya daha fazla tekst veya Braille dosyası seçin.

14) Dosyaları Böl: (P) “Giriş-P”. Tekst veya Braille dosyalarını paragraf ya da kelime sayısına, boyutuna veya eşit boyutta belirli sayıda dosyaya böler.

15) Bilgi: (I) “Giriş-I”. Geçerli dosya veya klasörün temel özelliklerini verir.

16) Çıkış: (Z) “Boşluk-Z”. Dosya Yöneticisini kapatır.

4.4 Düzenle Menüsü

Düzenle Menüsünde aşağıdaki öğeler bulunur:

1) Kopyala: (C) “Giriş-C”. Seçilen dosya veya klasörleri panoya kopyalar.

2) Kes: (X) “Giriş-X”. Seçilen dosya veya klasörleri panoya taşır.

3) Yapıştır: (V) “Giriş-V”. Panodaki dosya veya klasörleri geçerli konuma yapıştırır.

4) Sil: (D) “Boşluk-D”. Seçilen dosya veya klasörleri siler.

5) Tümünü Seç: (A) “Giriş-A”. Geçerli listedeki tüm dosya ve klasörleri seçer.

 

4.5 Görünüm Menüsü

Görünüm Menüsünde aşağıdaki seçenekler bulunur:

1) Dosyaları Şuna Göre Sırala: (G) “Giriş-G”. Dosya ve klasörlerin hangi sırayla görüntüleneceğini belirler.

2) Dosya Bilgisini Ayarla: (L) “Giriş-L”. Listedeki her dosya veya klasör hakkında hangi bilgilerin görüntüleneceğini belirler.

3) Sadece Belli Türdeki Dosyaları Görüntüle: (W) “Giriş-W”. Dosyaları dosya türüne göre filtreler.

4) Sistem Klasörlerini Gizle: (H) “Giriş-H”. Kullanıcı içeriği bulunmayan Android sistem klasörlerini gizler. Bunlar varsayılan olarak gizlidir.

5) Başlangıç Klasörünü Ayarla: (S) “Geri sil-S”. Dosya Yöneticisinin açılacağı konumu seçmenizi sağlar.

 

4.6 Adres Penceresini Kullanma

*Not: Bu bölüm özel olarak ve yalnızca “Dosya Yöneticisi” uygulaması için geçerlidir.

Bu yazma alanı, açmak istediğiniz dosya adının doğrudan yolunu yazmanıza olanak tanır. Bu pencerede yakın zamanda açılmış olan dosyalara veya dizinlere kolayca erişebileceğiniz geçmiş listesi de bulunur.

Bir dosya veya klasör listesindeyken, “Tab (Boşluk-4-5)” tuşuna basarak adres penceresine gidebilirsiniz. Braille eMotion, “flashdisk/download/” gibi geçerli sürücü adını da içeren geçerli yolu görüntüler. Adres penceresi, yalnızca bir dosya veya klasör listesinde olduğunuzda görünür. Sürücü listesinde olduğunuzda, adres penceresi kullanılamaz.

Bir imleç yönlendirme tuşunu kullanarak İmleci yeniden konumlandırıp metni düzenleyebilirsiniz, Braille eMotion yazdığınız metni imleç konumuna ekler. Tam yolu ve dosya adını biliyorsanız, dosyayı uygun uygulamayla açmak için yolu ve dosya adını yazabilirsiniz. Örneğin, adres penceresine “flashdisk/okul” yazıp “Giriş” tuşuna basarsanız, Braille eMotion, okul klasöründeki dosyaların listesini görüntüler. Adres penceresine “flashdisk/Documents/deneme.txt” yazıp “Giriş” tuşuna basarsanız, Braille eMotion Not Defteri’nde “deneme.txt” dosyasını açar.

Geçmiş listesini (en son açtığınız dosya ve klasör yollarının listesi) gözden geçirmek için, Adres Penceresinde “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarını kullanın. Geçmiş listesindeki bir dosyayı açmak için “Giriş” tuşuna basın. Dosya uygun uygulamayla açılır.

 

5. Not Defteri

Braille eMotion cihazının Not Defteri uygulaması RTF, TXT, HBL, BRL ve BRF dosyalarının yanı sıra biçimlendirilmemiş DOCX dosyalarının okunmasını ve oluşturulmasını destekler ve PDF, EPUB, DOCX ve DOC dosyalarını açar.

*Not: Word belgelerini not defterinde açabilseniz de tüm belge biçimlendirmeleri kaldırılacaktır. Not Defteri’nde gezinme ve arama için yanıt süresi kısalacak, ancak bir Word belgesi onun içinden kaydedilirse tüm biçimlendirme kaybolacaktır.

“Not Defteri”ni birkaç şekilde başlatabilirsiniz:

Ana “Program” menüsünü açmak için “Ana Menü” tuşuna basın. “Boşluk-4″ü kullanarak “not defteri”ne gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Ayrıca hızlı bir şekilde “not defteri”ne ulaşmak ve onu açmak için ana menüden N tuşuna da basabilirsiniz. “F1-N” tuşlarına basarak cihazın herhangi bir yerinden “Not Defteri”ni çalıştırabilirsiniz.

Braille eMotion’da Not Defteri’ni başlattığınızda, sizi yeni, boş bir belgeye yönlendirir. Not Defteri’nin tüm işlevlerini Not Defteri menüsünden veya kısayol tuşlarını kullanarak etkinleştirebilirsiniz. Not Defteri’nin menüsü Dosya, Düzenle, Ekle, Git, Oku ve Tasarım öğelerinden oluşur. Bu menülere erişmek için “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basın. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4 tuşlarını kullanarak bir menü öğesini seçin ve “Giriş” tuşuna basın. Veya “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna ve ardından ilgili menü öğesinin kısayoluna basabilirsiniz.

Menülerde, ayarlarda veya dosya listelerinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” veya Yukarı ve Aşağı kaydırma tuşlarını kullanın. Bir iletişim kutusundaki kontroller arasında dolaşmak için, “Boşluk-4-5” ve “Boşluk-1-2” veya “F3” ve “Boşluk-F3″ü kullanın.

Bir öğeyi çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

 

5.1 Dosya Menüsü

Dosya menüsünde aşağıdaki seçenekler bulunur:

1) Yeni: (N). Varsayılan olarak “isimsiz” adlı yeni bir belge oluşturur. Biçimlendirilmemiş DOCX veya DOC dosyası veya TXT, BRL veya HBL dosyası oluşturabilirsiniz.

2) Aç: (O) “Giriş-O”. Mevcut bir dosyayı açar. Bu bölümün başında listelenen dosya türlerinin tümünü destekler.

3) Geçmiş Dosya listesi: (R “Geri Sil-Giriş-H”. Yakın zamanda Not Defteri’nde açtığınız dosyaları görüntüler.

4) Açık Dokümanlar Listesi: (D) “Geri Sil-Giriş-O”. O anda açık olan tüm belgeleri bir listede görüntüler, böylece bunların arasında gezinmek için Tab ve Şift-Tab tuşlarına basmanıza gerek kalmaz.

5) Kaydet: (S) “Giriş-S”. Geçerli dosyayı kaydeder. Ad, konum ve dosya türü arasında gezinmek için Tab tuşuna basın. Farklı bir klasör seçmek için normal dosya yöneticisi yönlendirme komutlarını kullanın.

6) Farklı Kaydet: (A) “Boşluk-S”. Geçerli dosyayı farklı bir adda, türde veya farklı bir konuma kaydeder. HPF dosya biçimini seçerek dosyaları parola korumalı yapabilirsiniz.

7) Geçerli belgeyi kapat: (Q) “Boşluk-Q”. Yalnızca birden fazla belge o anda açıksa görünür ve yalnızca geçerli dosyayı kapatır

8) Ayarlar: (E) “Giriş-E”. Çeşitli belge seçeneklerini ayarlayabileceğiniz bir iletişim kutusudur. Ayarlar listesi, konum Bilgisi onay kutuları, Varsayılan klasör, Parola Ayarlama, Onayla ve İptal düğmeleri arasında Tab tuşuyla gezinin. Ayarlar listesinde: Biçim Karakterlerini Görüntüle, Boşluk-1 ve Boşluk-4 için Okuma birimi, Salt Okunur Açık/Kapalı, Otomatik Kaydetme Aralığı, Otomatik Kaydırma Hızı, Ayarları Tüm Belgelere Uygula, Satır Başı/Sonu hareket birimi, Varsayılan yeni doküman adı ve Braille’I sağdan sola doğru Göster seçenekleri bulunur. Ayarlar listesinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını, ayarın değerini değiştirmek için ise Boşluk veya Geri Sil tuşunu kullanın.

9) Ses Ayarları: (V) “Geri Sil-V”. Ana sistem sesinden ayrı olarak, özellikle Not Defteri için ses okuma/düzenleme ayarlarını yapmanızı sağlar. Sesi açıp/kapatabılir, yüklü seslerden birini seçebilir ve Ses Seviyesini, tonunu ve hızını ayarlayabilirsiniz. Ayarlar arasında gezinmek için “F3” ve “Boşluk-F3”, bir ayarın değerini değiştirmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanın. Değişikliklerinizi kaydetmek için “Giriş” tuşuna basın.

10) Çıkış: (Z) “Boşluk-Z”. Not Defteri’ni kapatır.

* Braille eMotion, başka birilerinin açmasını istemediğiniz dosyalarınızı şifrelemenize ve parolayla korumanıza olanak tanır. Bir belgeyi korumalı dosya olarak kaydetmeden önce “Dosya” menüsü altındaki “Ayarlar” seçeneğinden bir şifre belirlemelisiniz. “Şifre Ayarla” iletişim kutusu 5 öğeden oluşur: “Orijinal dosyayı sil” onay kutusu, bir “Şifre” yazma alanı, “Şifreyi Yeniden Yazma” alanı, “onayla” düğmesi ve “iptal” düğmesi. Şifreyi belirledikten sonra, farklı kaydet iletişim kutusunu kullanın ve dosya türünü HPF olarak seçin.

 

5.2 Düzenle Menüsü

Düzenle Menüsünde aşağıdaki öğeler bulunur:

1) Seçmeyi Başlat: (B) “Giriş-B”. Seçme işleminin başlangıcını işaretler. Seçimin sonu geçerli imleç konumuyla işaretlenir.

2) Kopyala: (C) “Giriş-C”. Seçilen metni panoya kopyalar.

3) Kes: (X) “Giriş-X”. Seçilen metni panoya taşır.

4) Yapıştır: (V) “Giriş-V”. Metni panodan geçerli konuma yapıştırır.

5) Sil: (D) “Boşluk-D”. Seçilen metni siler.

6) Boş satırları sil: (L) “Geri Sil-E”. Seçilen metin alanındaki boş satırları siler.

7) Panoya ekle: (P) “Giriş-P”. Seçilen metni, önceki seçimi silmeden panoya ekler.

8) Panoyu temizle: (E) “Giriş-D”. Panoyu boşaltır.

9) Tümünü Seç: (A) “Giriş-A”. Belgedeki tüm metni seçer.

10) Ekleme/Üzerine Yazma Modları arasında geçiş yap: (I) “Boşluk-I”. Yazma esnasında, metnin geçerli konuma mı ekleneceğini yoksa geçerli metnin üzerine mi yazılacağını belirler.

 

5.3 Ekle Menüsü

1) İşaret Koy: (M) “Giriş-M”. Geçerli imleç konumuna bir yer işareti koyar.

2) İşarete Git: (J) “Giriş-J”. Daha önce konulmuş bir işarete gider.

3) İşareti Sil: (D) “Geri Sil-D”. Önceden konulmuş bir işareti siler.

4) Dosyadan Ekle: (I) “Giriş-I”. Başka bir dosyadan bilgi ekler.

5) Tarih Ekle: (W) “Giriş-W”. Geçerli tarihi ekler.

6) Saat Ekle: (T) “Geri Sil-W”. Geçerli saati ekler.

7) Sayfa Sonu Ekle: (P) “Geri Sil-Boşluk-Giriş-P”. Bir sayfa sonu işareti ekler.

8) Sekme Ekle: (T) “Geri Sil-Boşluk-Giriş-I”. Geçerli konumdan 5 boşluk girinti oluşturur.

 

5.4 Git Menüsü

1) Bul: (F) “Boşluk-F”. Aranacak metin dizesini girebileceğiniz, büyük/küçük harf eşleşip eşleşmeyeceğini seçebileceğiniz ve arama yönünü seçebileceğiniz Bul diyalog penceresini açar.

2) Sonrakini Bul: (H) “Giriş-F”. Daha önce aranan dizenin sonraki örneğini bulur.

3) Öncekini Bul: (V) “Geri Sil-F”. Geçerli konumunuza göre arama dizesinin önceki örneğini bulur.

4) Bul ve Değiştir: (R) “Giriş-R”. Bir metin dizesini aramak ve alternatif bir dizeyle değiştirmek için kullanılan iletişim kutusudur. Arama yönünü, büyük/küçük harf eşleştirmeyi ve imleçten sona kadar bir öğenin mi yoksa tümünün mü değiştirileceğini seçin.

5) Konuma Git: (L) “Giriş-L”. Sayfaya, paragrafa, satıra veya yüzdeye göre belgede bir konuma gider.

6) Önceki Cümleye Git: (E) “Boşluk-2-3-6”. Bir cümle geri gider.

7) Sonraki Cümleye Git: (X) “Boşluk-3-5-6”. Bir cümle ileri gider.

8) Önceki Sayfaya Git: (B) “Boşluk-1-2-6). Bir sayfa geri gider.

9) Sonraki Sayfaya Git: (G) “Boşluk-3-4-5”. Bir sayfa ileri gider.

10) Önceki Dokümana Git: (P) “Şift-Tab”. Birden fazla belge açıksa, dosyaların açılma sırasına göre bir önceki belgeye gider.

11) Sonraki Dokümana Git: (N) “Tab”. Birden fazla belge açıksa, dosyaların açılma sırasına göre bir sonraki belgeye gider.

 

5.5 Oku Menüsü

1) Seçili Metni Oku: (B) “Geri Sil-B”. Seçilen metin bloğunu okur.

2) Seçili Metnin başından oku: (U) “Giriş-U”. Seçilen metin bloğunun ilk satırını okur.

3) Baştan İmlece Kadar Oku: (T) “Geri Sil-G”. Belgenin başlangıcından geçerli imleç konumuna kadar okur.

4) İmleçten Sonuna Kadar Oku: (Q) “Giriş-G”. Geçerli imleç konumundan belgenin sonuna kadar okur.

5) Otomatik Kaydırma: (A) “Yukarı/Aşağı Kaydırma”. Otomatik kaydırma işlemini başlatır ve durdurur. Otomatik kaydırma hızını Dosya menüsü altındaki Ayarlar’dan değiştirebilirsiniz.

6) Mevcut Cümleyi Oku: (E) “Boşluk-1-4-5-6”. Geçerli cümleyi okur.

7) Mevcut Satırı Oku: (L) “Boşluk-1-4”. Geçerli satırı okur.

8) Mevcut Kelimeyi Oku: (W) “Boşluk-2-5”. Geçerli kelimeyi okur. Heceleyerek okutmak için iki kez basın.

9) Mevcut Karakteri Oku: (C) “Boşluk-3-6”. Geçerli karakteri okur. Karakteri kodlayarak okutmak için iki kez basın.

10) İmleç Konumunu Oku: (R) “Boşluk-1-5-6”. Geçerli imleç konumunu sayfa, paragraf, kelime ve satır olarak okur.

11) Durum Alanını Oku: (S) “Boşluk-3-4”. Belgenin başlığını okur ve Ekleme veya Üzerine Yazma modunun durumunu belirtir.

12) Karakter Sayısını Oku: (I) “Geri Sil-I”. Geçerli belgede üzerinde bulunulan ve toplam karakter sayısını söyler.

 

5.6 Tasarım Menüsü

1) Braille Paragraf Düzeni: (B) “Geri Sil-1-2-4-6”. Geçerli paragrafın Braille biçimini belirler.

2) Braille Doküman Düzeni: (P) “Geri Sil-P”. Braille baskı için Braille doküman biçimini belirler. Daha doğrusu, bu durumda, biçimlendirilmiş bir Braille dosyası (BRF) oluşturmaya yöneliktir.

 

 

 

6. Bağlantı

“Bağlantı” menüsü, Braille eMotion 40’ınızla kurduğunuz çeşitli Braille Ekran bağlantılarını yönetmenize ve bunlar arasında geçiş yapmanıza olanak tanır. “Bağlantı” menüsünü açmak için, ana menüden, ok tuşlarıyla bu menüye gidin ve “Giriş” tuşuna basın “veya C harfine basın.

Ayrıca klavyenin sol üst kısmındaki “Bağlantı” tuşuna basarak da “Bağlantı”yı istediğiniz yerden açabilirsiniz.

“Bağlantı”yı ilk açtığınızda size USB Legacy bağlantısı mı, USB HID Braille bağlantısı mı yoksa Bluetooth bağlantısı mı kurmak istediğiniz sorulur. “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak seçiminizi yapın ve “Giriş” tuşuna basın. USB bağlantılarından herhangi birini seçerseniz Bağlantı Moduna alınırsınız ve USB aracılığıyla ekran okuyucu çalıştıran bir cihaza bağlandığınızda Braille ekran bağlantısı etkin hale gelir. Bluetooth’u seçerseniz Eşleştirme Moduna geçersiniz.

2 USB bağlantı türüyle ilgili olarak kullandığınız ekran okuyucu bunlardan hangisine ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir. Windows için JAWS şu anda Legacy USB bağlantısını kullanmanızı gerektirmektedir. NVDA hem Legacy hem de HID Braille bağlantılarını destekler. Daha eski bir Mac bilgisayarınız varsa, Legacy bağlantıyı kullanmanız gerekecektir; ancak yeni silikon Mac’ler HID Braille bağlantısını kullanacaktır. USB HID Braille bağlantısını, desteklenen cep telefonlarıyla da kullanabilirsiniz.

Bağlantı Menüsündeki son öğe “Eşleştirme listesi”dir. Bağlantıları kurduktan sonra bunları bu listeden veya bu bölümün ilerleyen kısımlarında açıklanan kısayolları kullanarak yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Eşleştirmeler kurulduktan sonra, “Bağlantı” tuşuna kısa süre basmak sizi en son kullandığınız bağlantıya bağlanma girişimiyle Bağlantı Moduna getirecektir. Bağlantı yoksa Eşleştirme Moduna alınırsınız. “Bağlantı” tuşuna uzun basıldığında Bağlantı menüsü açılacaktır.

Braille eMotion 40, 1 USB ve 5 Bluetooth bağlantısını destekler. Eşleştirme Listesinden aktif bağlantılar arasında geçiş yapmak için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarına basın ve geçiş yapmak istediğiniz bağlantının üzerinde “Giriş” tuşuna basın.

*Not: Yalnızca halihazırda bu şekilde bağlı olan bağlantıları etkinleştirebilirsiniz, ancak kaydedilen tüm eşleştirmeler görünür olacaktır. Eşleştirme Listesinde gezinirken Braille eMotion, her bağlantının etkin mi, bağlı mı olduğu veya her ikisinin de doğru olup olmadığı konusunda hiçbir göstergenin bulunup bulunmadığı konusunda sizi bilgilendirir.

Bağlantı modundayken, Eşleştirme listesindeki bir sonraki bağlantıya geçmek için “Bağlantı” tuşuyla birlikte “Boşluk” tuşuna ve Eşleştirme Listesinde önceki bağlantıya geçmek için “Bağlantı” tuşuyla “Geri Sil” tuşuna basarak aktif bağlantılar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Halihazırda bağlı olan bir cihazın bağlantısını kesmek için, “Boşluk-D” tuşlarına basın. Kaydedilmiş bir eşleştirmeyi kaldırmak için “Giriş-D” tuşlarına basın.

Bağlantı Modunda, USB Legacy bağlantısını etkinleştirmek için “Orta-Geri Sil-U” ve USB HID Braille bağlantısını etkinleştirmek için “Orta-Giriş-U” tuşlarına basın. USB bağlantısı kullanırken Bluetooth bağlantısına geri dönmek için, “Orta-Giriş-B” tuşlarına basın.

Aktif bir bağlantı kullanırken, Eşleştirme Listesine gitmek için “Orta-L” tuşlarına basın. Yeni bir Bluetooth bağlantısı başlatmak daha doğrusu Eşleştirme Modunu etkinleştirmek için, “Orta-C”ye basın.

Bağlantı alanını kapatmak ve Braille eMotion 40’ın bağımsız programına dönmek için Geri Sil-Boşluk-Z tuşlarına basın.

Ayrıca, Braille ekran olarak bağlıyken “Orta” tuşuyla “Boşluk” tuşuna basarak bağımsız programlar ile Bağlantı modu arasında geçiş yapabilirsiniz. “Orta-Boşluk” tuşuna her bastığınızda birinden diğerine geçiş yapılacak ve Braille klavye ve komutlar her bağlama göre çalışacaktır. Örneğin Bağımsız Moda geçip “Ana Menü” tuşuna bastığınızda, Ana Menüye yönlendirilirsiniz. Bağlantı Moduna dönüp aynı tuşa basarsanız, çoğu işletim sisteminde bağlı cihazınızın Ana ekranına veya masaüstüne dönersiniz.

 

6.1 Bir Bağlantı Kurma

“USB” seçeneklerinden birini seçerseniz, doğrudan Bağlantı Moduna geçersiniz. Braille eMotion’ı bir bilgisayara bağlarsanız, otomatik olarak tanınacaktır. Ancak bir ekran okuyucu çalışmadıkça, HIMS USB sürücüsü yüklenmedikçe ve ekran okuyucu bir HIMS Braille ekranı kullanacak şekilde ayarlanmadıkça, otomatik olarak Braille görüntüleme gerçekleşmeyecektir.

USB HID Braille’i VoiceOver ile kullanırken, lütfen eMotion’a özel tuş haritası yerine VoiceOver Braille komutlarının kullanılması gerektiğini unutmayın. Desteklenen komutların listesi için bu kılavuzun 12. bölümüne bakın.

Bluetooth’u seçerseniz, Eşleştirme Modu başlatılır ve telefonunuzla veya bilgisayarınızla Bluetooth eşleştirmesi yapmanız gerekir.

Bluetooth bağlantısı kullanırken, bağlı cihazın sesini doğrudan eMotion’a göndermeyi de seçebilirsiniz, böylece Braille ve seslendirme tek bir cihazda bulunur. Sesin aktarılıp aktarılmayacağı, Braille eMotion’un “Genel Seçenekler” menüsündeki “Bağlantı Sırasında Sesi Gönder” seçeneğiyle belirlenir. Varsayılan olarak bu ayar kapalıdır, dolayısıyla bağlanmadan önce “Genel Seçenekler”den bu ayarı “Açık” olarak değiştirmediğiniz sürece ses iletilmez.

Ses göndermeyle ilgili birkaç not:

  1. Mac ve iOS için: Sesin bağlanmasından önce kabul etmeniz gereken bir uyarı alacaksınız. Ve özellikle Mac’te sesin biraz geciktiğini fark edeceksiniz.
  2. Android için de bir uyarıyı kabul etmeniz gerekecektir, ayrıca telefondaki Sesi Artır düğmesine basıncaya kadar telefonun sesi çıkmayabilir. Android ve Bluetooth ses aktırımı konusunda bir tuhaflık olduğu görülmekte.
  3. Windows için bu desteği mükemmelleştirme sürecindeyiz. Windows işletim sisteminin çeşitli sürümlerini çalıştıran birçok Windows cihaz yapılandırması bulunmaktadır, dolayısıyla bu yöntemle ses desteğini etkileyen birçok değişken vardır. Akılda tutulması gereken bazı noktalar: Windows’ta bir uyarı alacaksınız. Duymasanız bile, lütfen Windows Bildirim Merkezi’ni kontrol ederek açılıp açılmadığını kontrol edin. Onaylandıktan sonra ses hâlâ değişmeyebilir. Ses kaynağı olarak eMotion’u seçmek için yine de bilgisayarınızın ses ayarlarına gitmeniz gerekebilir. Bu bildirim oldukça hızlı bir şekilde kaybolabilir ve etkinleştirmeden önce eşleştirmeyi birkaç kez başlatmanızı gerektirebilir. Gelecekteki güncellemeler için bu süreci iyileştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Aktif bir bağlantıdayken, “orta-A” tuşuna basarak ses gönderimini açıp kapatabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran okuyucular test edilmiştir ve desteklendiği bilinmektedir. Ancak HIMS Braille EDGE desteği sunan herhangi bir ekran okuyucunun Braille eMotion 40’ı da desteklemesi gerekir.

1)    Jaws (Freedom scientific)

2)    Supernova (Dolphin)

3)    System Access (Serotek)

4)    NVDA (NV Access)

5) Microsoft Narrator

6)    Voice over / Mac ve iOS (Apple)

7)    BrailleBack ve TalkBack Braille / Android (Google)

 

6.2 Bir Ekran Okuyucuya Bağlanma

6.2.1 Bilgisayara USB ile Bağlanma

Braille eMotion 40’ı USB aracılığıyla Jaws, SuperNova veya NVDA gibi bir ekran okuyucuya bağlamak için aşağıdaki adımları izleyin. *Not: Braille eMotion modern bir genel USB bağlantısı kullandığından herhangi bir sürücü kurulumuna gerek yoktur.

1) Bağlantı menüsünü açmak için “Bağlantı” tuşuna uzun basın.

2) Bağlandığınız ekran okuyucuya uygun olan USB Legacy veya USB HID Braille bağlantısını seçin. Braille eMotion cihazında “Bağlantı modu” görüntülenir.

3) Braille eMotion 40’ı USB kablosuyla bilgisayara bağlayın.

4) Cihazınızı ekran okuyucuya USB ile bağlamak için talimatları izleyin.

 

6.2.2 Bluetooth ile Bilgisayara Bağlanma

Aşağıdaki adımlar, Braille eMotion 40’ı Ekran Okuyucu Bağlantısı (bir Braille ekran) olarak kullanılacak şekilde ayarlama konusunda size yol gösterecektir. Başlamadan önce, Braille eMotion 40 cihazınızın açık ve eşleştirme Modunda olduğundan emin olun. Eşleştirme Moduna girmek için Bağlantı menüsünü açın ve Bluetooth Braille Bağlantısı’nı seçin. Braille eMotion 40 “Braille EDGE Eşleştiriliyor” mesajını görüntüleyecektir.

Zaten Bluetooth bağlantısı kurduysanız “Orta-C” tuşlarıyla Eşleştirme Modunu aktif hale getirebilirsiniz.

Braille eMotion cihazınızın belirlenen Bluetooth adına dikkat edin.

1) Denetim Masasını açın.

2) Cihazları ve Yazıcıları açın

3) “Cihaz Ekle” seçeneğine gidin ve “Giriş” tuşuna basın.

4) Windows aygıtları arar ve bunları bir listede görüntüler.

5) Braille eMotion 40’a gitmek için Yukarı veya Aşağı oku kullanın ve “Giriş” tuşuna basın.

6) Bilgisayarda “Yeni donanım bulundu” mesajı görüntülenmeli ve son iletişim kutusu bilgisayarda görünmelidir. İletişim kutusu, Bluetooth cihazının başarıyla kurulduğunu göstermelidir. Braille bağlantısını kurarken Bluetooth COM bağlantı noktasını not etmeniz çok önemlidir çünkü ekran okuyucunuzu ayarlarken buna ihtiyacınız olabilir.

 

6.2.3 Braille eMotion Cihazını JAWS ile Kullanma

Braille eMotion 40’ı Freedom Scientific’in JAWS ekran okuyucusuyla Braille ekran olarak ayarlamak için aşağıdaki talimatları izleyin:

1) Braille eMotion 40’ın açık ve bağlantı Modunda olduğundan emin olun. USB kullanıyorsanız lütfen Braille eMotion 40’ı birlikte verilen USB kablosunu bilgisayarınıza bağlayın.

2) JAWS Penceresine gidin ve menüyü açmak için “Alt” tuşuna basın.

3) “Seçenekler” menüsünde “Giriş” tuşuna basın

4) “Braille”a gitmek için Yukarı veya Aşağı oku kullanın ve “Giriş”a basın.

5) Braille cihazınız olarak HIMS Braille EDGE’i seçin.

6) “Braile Ekran Ekle” seçeneğine gelin ve “Giriş” tuşuna basın.

7) USB üzerinden bağlanıyorsanız bağlantı noktası olarak USB’yi veya Bluetooth kullanıyorsanız doğru Com Bağlantı Noktasını seçin.

8) “Tamam”a gelin ve “Giriş”e basın.

9) Ayarların etkili olabilmesi için JAWS’ı yeniden başlatmanız gerektiği söylenir. JAWS’ı yeniden başlattığınızda, Braille görüntülenme başlamalıdır.

 

6.2.4 Braille eMotion Cihazını NVDA ile Kullanma

Braille eMotion cihazını NV Access’in ücretsiz NVDA ekran okuyucusuyla Braille ekran olarak kullanmak için aşağıdaki talimatları uygulayın.

1) Braille eMotion 40’ın açık ve Bağlantı Modunda olduğundan emin olun. USB kullanıyorsanız lütfen Braille eMotion 40’ı birlikte verilen USB kablosunu bilgisayarınıza bağlayın.

2) NVDA menüsünü açmak için “NVDA tuşu-N”ye basın.

3) “Tercihler”e gidin ve “Giriş”e basın, ardından “Ayarlar”da “Giriş”e basın.

4) “Braille Ayarları”na gidin ve Braille özellik sayfasına erişmek için “Tab” tuşuna basın.

5) Braille Ekranlar seçim kutusundan “HIMS Braille Sense/Braille EDGE”i seçin veya otomatik arama yapması için “Otomatik” olarak ayarlayın.

6) “Bağlantı Noktası” seçim kutusuna tıklayın ve doğru ayarlandığından emin olun. (NVDA otomatik bağlantı noktası algılamayı kullanır, dolayısıyla bu ayarı değiştirmenize gerek yoktur)

7) Çıkış ve Giriş tabloları, imleç seçenekleri vb. seçenekleri seçmek için çeşitli seçim kutuları arasından seçim yapın. Her bir seçim kutusundaki seçenekler arasında gezinmek için Yukarı ve Aşağı okları kullanın.

8) Ayarlarınızı seçmeyi bitirdiğinizde, Tab tuşuyla “Tamam”a gelin ve “Giriş” tuşuna basın.

Not: Braille eMotion 40 ayarlarınızın kaydedildiğinden emin olmak için NVDA’nın “Ayarlar” menüsündeki “Genel Ayarlar”da “Çıkışta konfigürasyonu kaydet” kutusunun işaretlendiğinden emin olun, böylece Braille eMotion 40 NVDA’ya her seferinde otomatik olarak bağlanacaktır.

 

6.2.5 Braille eMotion’ı VoiceOver Mac ile Kullanma

Braille eMotion cihazını VoiceOver çalıştıran bir Mac’te USB braille ekran olarak kullanmak için, Braille eMotion 40’ı açmanız, Bağlantı menüsünden USB bağlantısını seçmeniz ve USB aracılığıyla Mac’e bağlamanız yeterlidir. Cihaz hemen tanınır ve VoiceOver çıkışı Braille ekranında gösterilir.

Braille eMotion cihazı Bluetooth Bağlantı Modundayken, VoiceOver çalıştıran bir Mac’e Braille eMotion 40’ı Bluetooth Braille ekran olarak bağlamak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  1. VoiceOver Ayarlarını açmak için Vo-F8 tuşlarına basın.
  2. “Kategoriler”e gidin ve onunla etkileşimi başlatmak için Vo-Şift-Aşağı Ok tuşlarına basın.
  3. Braille için B’ye basın.
  4. Kategoriler grubuyla etkileşimi durdurmak için Vo-Şift-Yukarı Oka basın.
  5. “Ekran”a gitmek için Vo-Sağ tuşuna basın ve etkinleştirmek için Vo-Boşluk tuşuna basın.
  6. “Ekle” seçeneğine gidin ve etkinleştirmek için Vo-Boşluk tuşuna basın.
  7. VoiceOver “Bluetooth aygıtları aranıyor” duyurusunu yapar.
  8. “Bluetooth cihazları” listesine gidin ve tabloyla etkileşimde bulunmak için Vo-Şift-Aşağı tuşlarına basın.
  9. “Braille EDGE”e gidin ve tabloyla etkileşimi durdurmak için Vo-Şift-Yukarı tuşlarına basın.
  10. “Bu cihazı hatırla” seçeneğine gidin ve kutuyu işaretlemek için Vo-Boşluk tuşuna basın.
  11. “Seç”e gidin ve etkinleştirmek için Vo-Boşluk”e basın.

VoiceOver’ın Braille eMotion cihazınıza bağlandığını belirten bir dink sesi duymalısınız ve Braille ekranda VoiceOver çıkışını görmeye başlamalısınız.

 

6.2.6 Braille eMotion’ı IOS Cihazlarla Kullanma

Braille eMotion 40’ı Bluetooth Braille ekran olarak iPhone, iPad veya iPod’unuza bağlamak için aşağıdaki talimatları uygulayın; öncelikle Braille eMotion 40’ın Bluetooth bağlantı Modunda olduğundan emin olun.

Not: Bu talimatlar iPhone için geçerlidir ancak tüm uyumlu i-aygıtlar için de geçerlidir: iPhone 3G’ler ve üzeri, iPad ve iPod Touch 3G ve üzeri.

i-Phone için:

1) Ayarlar/Erişilebilirlik/VoiceOver/Braille seçeneklerine gidin.

2) IPhone’da Bluetooth etkinleştirilmemişse sizden bunu yapmanızı isteyecektir. Bluetooth etkinleştirildiğinde, IPhone cihazları arar.

3) Braille eMotion 40, mevcut Braille cihazlar listesinde “BrailleEDGE” adı altında görünmelidir.

4) Braille cihazlar listesinde ona iki kez tıklayın.

5) iPhone’da bir dink sesi duymalısınız ve iPhone’da görüntülenen metin, Braille eMotion 40’ınızın Braille ekranında görünmelidir.

 

6.2.7 eMotion’ı Android TalkBack ile Kullanma

Braille eMotion cihazınızı TalkBack ile Braille ekran olarak kullanmak için aşağıdaki adımları izleyin; öncelikle Braille eMotion 40’ın Bluetooth bağlantı Modunda olduğundan emin olun.

1) Telefonunuzda TalkBack menüsünü açmak için yukarı ve sağa kaydırın.

2) “Braille Ekran Ayarları”na ulaşıncaya kadar sağa kaydırın ve ona iki kez tıklayın.

3) “Braille Ekranı Kullan” seçeneğinin açık olduğundan emin olun. Değilse durumu değiştirmek için iki kez tıklayın.

4) Listede Braille eMotion 40’ı görünceye kadar sağa kaydırın ve ona iki kez tıklayın.

5) “Bağlan” düğmesine gidin ve ona iki kez tıklayın.

6) Bir dink sesi duymalısınız ve Android telefonunuz Braille eMotion cihazınızda Braille olarak görüntülenmeye başlamalıdır.

 

6.3 Bağlantı Panosu

Bağlantı Panosu, Ekran Okuyucu Bağlantısı aracılığıyla bağlı cihaza göndermeden önce Braille eMotion 40 üzerinde metin oluşturmanıza ve düzenlemenize olanak tanır. Bu, VoiceOver’ı bir i-cihazda kullanırken olduğu gibi, karakterlerin iPhone veya iPad’e gönderilirken çevrildiği durumlarda yararlı olabilir.

Bazen Braille ekranı kullanırken metin oluşturmak/düzenlemek sıkıcı bir iş olabilir. Yukarıda açıklandığı gibi Bağlantı Panosu, Braille eMotion cihazında metin oluşturmanıza ve düzenlemenize ve tamamlanan metni Ekran okuyucu Bağlantısı aracılığıyla bağlı bilgisayara veya Akıllı Telefona göndermenize olanak tanır.

“Bağlantı Panosu”na girmek için Braille tuşlarının ortasındaki “Orta” tuşuna basın. Braille eMotion 40, “Bağlantı Panosu”nu görüntüler ve sizi bir yazma alanına yerleştirir. Normal metin girişi ve düzenleme komutlarını kullanarak metninizi yazın ve düzenleyin. “Bağlantı Panosu”nda, Braille ekranın ve klavyenin bağlı bilgisayarınıza veya i-cihazınıza bilgi gönderme/alma özelliği geçici olarak devre dışı bırakılır, böylece bunları metninizi oluşturmak/düzenlemek için kullanabilirsiniz.

Metin girişi ve düzenleme hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen bu kılavuzun 5. bölümündeki Not Defteri’ne bakın. Bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza göndermek istediğiniz metni yazmayı bitirdiğinizde “Giriş” tuşuna basın; metin, Ekran okuyucu Bağlantısı aracılığıyla hızlı bir şekilde cihaza girilir ve Braille eMotion 40’ınız bağlı cihazdan, bilgi gönderme/alma işlemine geri döner.

 

7 Doküman Okuyucu

Doküman Okuyucu, desteklenen çoğu metin tabanlı formattaki dosyaları, özel yönlendirme özelliklerine sahip Salt Okunur bir ortamda açmanıza olanak tanır. Genel olarak, bu dosyaların öğelerini DAISY Çalar’a veya Salt Okunur modunda açılan bir dosyaya benzer bir şekilde okumanıza ve bunlarla etkileşime girmenize olanak tanır.

Doküman Okuyucu şu dosya türlerini destekler: Txt, RTF, BRL, BRF, Doc, DOCX, PDF, EPUB, XML, HTM ve HTML.

Doküman Okuyucunun tüm fonksiyonlarını menü aracılığıyla veya kısayol tuşlarını kullanarak etkinleştirebilirsiniz. Doküman Okuyucunun menüsü Dosya, Düzenle, Git, Oku ve İşaret menülerinden oluşur. Bu menülere erişmek için “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basın. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanarak bir menü öğesini seçin ve “Giriş” tuşuna basın. Veya “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna ve ardından ilgili menü öğesinin kısayoluna da basabilirsiniz. Örneğin, Düzenle menüsünü açmak için “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basarak menüyü açın ve E tuşuna basın.

Doküman Okuyucu ayrıca çeşitli listelere ve ayar diyaloglarına sahiptir. Menülerde, ayarlarda veya dosya listelerinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” veya Yukarı ve Aşağı kaydırma tuşlarını kullanın. Bir iletişim kutusundaki kontroller arasında gezinmek için “Boşluk-4-5” ve “Boşluk-1-2” veya “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın.

 

7.1 Genel Doküman Yönlendirme İşlemleri

Doküman Okuyucuyu ilk başlattığınızda varsayılan olarak “Aç” iletişim kutusuna yönlendirilirsiniz. Daha sonra anlatılacak olan “Başlangıç Ayarları”nı kullanarak Doküman Okuyucunun başlangıç konumunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca “Dosya” menüsünden “Aç”ı seçerek veya “Giriş-O” tuşlarına basarak da istediğiniz zaman Dosya Aç iletişim kutusuna erişebilirsiniz.

” DOCUMENTS ” klasörünüzdeki klasörler ve dosyalar listesine yönlendirilirsiniz. İstediğiniz dosyayı bulmak için normal Dosya ve klasör yönlendirme tuşlarını kullanın ve “Giriş” tuşuna basın.

Varsayılan olarak, bir belgeyi açmak için “Giriş” tuşuna bastığınızda, Braille eMotion sizi dosyadan en son çıktığınız konuma ulaştırır. Belgenin otomatik olarak sesli okunmaya başlamasını istiyorsanız, bu durumu bölüm 7.2’de açıklanan “Ses Ayarları” seçeneğinden değiştirebilirsiniz.

Dosya sesli olarak okunurken dosyada gezinebilirsiniz (sürekli Okuma Modu) veya “Manuel Mod”a geçmek için “Giriş” tuşuna basabilirsiniz; bu durumda, yalnızca üzerine gittiğiniz metin okunur ve sadece seçilen öğe okunur.

Bu bölümün geri kalan kısımlarında açıklanan yönlendirme tuşlarına ek olarak, bu kılavuzun 5. bölümünde açıklandığı gibi Doküman Okuyucudaki belgeleri okumak için normal doküman yönlendirme komutlarını kullanabilirsiniz.

 

7.2 Dosya Menüsü

1) Aç: (O) “Giriş-O”. Yukarıda listelenen desteklenen dosya türlerinden herhangi birini açabileceğiniz “Dosya Aç” iletişim kutusunu açar.

2) Son Belgeler: (R) “Giriş-R”. Doküman Okuyucuda yakın zamanda açılan belgeleri bir listede gösterir. Okumak istediğiniz belgenin üzerinde “Giriş” tuşuna basın.

3) Sayfa Ayarları: (P) “Geri Sil-P”. Sayfa ayarları, doküman okuyucunun sayfalarda yönlendirme yaparken gidilecek metin miktarını nasıl belirleyeceğini tanımlamanıza olanak tanır. “Sayfa Ayarları” iletişim kutusunda 4 öğe bulunur: “Sayfa başına düşen satırları ayarlayabileceğiniz” bir yazma alanı, “Satır başına düşen karakterleri ayarlayabileceğiniz” bir yazma alanı, “Onayla” düğmesi ve “İptal” düğmesi.

4) Ses Ayarları: (S) “Giriş-S”. “Ses Ayarları”, konuşmayı tamamen kapatmak da dahil olmak üzere, konuşmacı kullanılırken belgenin nasıl okunacağını tanımlamanıza olanak tanır. “Ses Ayarları” listesinde aşağıdakiler bulunur: Ses: (Açık/Kapalı), Varsayılan Okuma Modu: (Sürekli veya Manuel), Ses Seviyesini, Hızını ve Tonunu Ayarla. Ayrıca okuyucu sesini, yüklediğiniz Braille eMotion Vocalizer seslerinden herhangi biri arasından da seçebilirsiniz.

5) Doküman Bilgisi: (I) “Giriş-I”. “Doküman Bilgisi” seçeneği, belgenin bütününe göre mevcut konumunuz hakkında bilgi sağlar. Bilgiler, okuduğunuz belgenin o anki ve toplam sayfası, paragrafı, cümle ve satırının yanı sıra başlığını da içerir.

6) Başlangıç Ayarı: (E) “Giriş-E”. “Başlangıç ayarı”, Doküman Okuyucu başlatıldığında nerede olacağınızı belirler. “Başlangıç Ayarı” seçim kutusundaki seçenekler: “Dosya Aç iletişim kutusu”, “Son Belgeler” ve “Başlatma Eylemi Yok”tur; bu durumda cihaz, hangi işlemin kullanılacağını seçebileceğiniz boş bir ekrana gelir.

7) İşaretleme yaparak Çık: (Z) “Boşluk-Z”. “Doküman Okuyucuyu kapatmak ve mevcut belgenizdeki konumu kaydetmek için bunu kullanın.

8) Çık ve tüm işaretleri sil: (Q) “Giriş-Z”. Bu seçenek Doküman Okuyucuyu kapatır ve belgedeki varolan tüm işaretleri siler.

9) İşaretleme Yapmadan Çık: (C) “Geri Sil-Z”. Bu seçenek Doküman Okuyucuyu kapatır ancak geçerli belgedeki konumunuzu kaydetmez.

 

7.3 Düzenle Menüsü

1) Seçmeyi Başlat: (B) “Giriş-B”. Panoya kopyalamak istediğiniz metnin belirli bir bölümünü seçmenizi sağlar. Seçilen metnin bitiş noktası, başlangıç noktasını “Giriş-B” ile ayarladıktan sonra imleci yerleştirdiğiniz konuma göre belirlenir.

2) Kopyala: (C) “Giriş-C”. Metni seçtikten sonra, “Düzenle” menüsünden “Kopyala”yı etkinleştirin veya bir belgedeyken “Giriş-C” tuşlarına basın.

3) Panoya Ekle: (P) “Giriş-P”. Seçilen metni panoya eklemek için “Düzenle” menüsünden “Panoya Ekle”yi seçin veya bir belgedeyken “Giriş-P” tuşlarına basın.

4) Panoyu Temizle: (E) “Giriş-D”. Panodaki metni silmek için “Düzenle” menüsünden “Panoyu Temizle”yi seçin veya bir belgedeyken “Giriş-D” tuşlarına basın.

5) Tümünü Seç: (A) “Giriş-A”. Geçerli belgenizdeki tüm metni seçer.

 

7.4 Git Menüsü

1) Bul: (F) “Boşluk-F”. Bul fonksiyonu, bir belgedeki metni aramanıza olanak tanır. Bul iletişim kutusunda “Bulunacak metin”, “Arama yönü”, “Büyük/küçük harf duyarlı”, “Onayla” ve “İptal” düğmeleri bulunur.

2) Sonrakini Bul: (H) “Giriş-F”. “Yeniden Bul”, önceki “Bul”da aranan metnin ek örneklerini arar.

3) Öncekini Bul: (V) “Geri Sil-F”. “Öncekini Bul” fonksiyonu, yukarıda açıklanan “Yeniden Bul” işleviyle aynı şekilde çalışır ancak belgeyi geriye doğru tarar.

4) Konuma git: (G) “Giriş-L”. “Konuma Git” komutu hızlı bir şekilde belirli bir sayfaya, paragrafa veya satıra gider.

5) Başlık Listesine git: (T) “Giriş-T”. “Başlık Listesine Git” fonksiyonu yalnızca HTML, XML veya EPUB belgelerini okurken görünür ve mevcut belgenizdeki başlıkların bir listesini getirir. Başlıklar arasında gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanın, listedeki bir başlığa gitmek için “Giriş” tuşuna basın.

6) Önceki Başlığa git: (P) “Geri Sil-Boşluk-2-3-5”. EPUB, XML, HTM, HTML veya DOCX belgesinde önceki başlığa gider.

7) Sonraki Başlığa Git: (N) “Geri Sil-Boşluk-2-5-6”. EPUB, XML, HTM, HTML veya DOCX belgesinde sonraki başlığa gider.

 

7.5 Oku Menüsü

1) Seçili Metni Oku: (B) “Geri Sil-B”. Seçmiş olduğunuz metni okur. Not: Bu seçenek yalnızca “Manuel Okuma Modu”nda mevcuttur.

2) Okuma Modunu Değiştir: (G) “Giriş”. “Okuma Modunu Değiştir” seçeneği “Sürekli” ve “Manuel” okuma modları arasında geçiş yapmanızı sağlar. Manuel ve Sürekli okuma modları arasında geçiş yapmak için bir belgeyi okurken “Giriş” tuşuna basın.

3) Mevcut Sayfayı Oku: (C) “Geri Sil”. Üzerinde bulunulan sayfayı okur. Önceki sayfayı “1-2-6” tuşlarını ve sonraki sayfayı “3-4-5” tuşlarını kullanarak okuyun.

4) Mevcut Paragrafı oku: (P) “Boşluk-2-3-5-6”. Üzerinde bulunulan paragrafı okur. Önceki paragrafı “Boşluk-2-3” tuşlarıyla ve sonraki paragrafı “Boşluk-5-6” tuşlarıyla okuyun.

5) Mevcut Satırı Oku: (L) “Boşluk-1-4”. Üzerinde bulunulan satırı okur. Önceki satırı “Boşluk-1” tuşlarıyla, sonraki satırı “Boşluk-4” tuşlarıyla okuyun.

6) Mevcut Cümleyi Oku: (S) “Boşluk-1-4-5-6”. Üzerinde bulunulan cümleyi okur.

 

7.6 İşaret Menüsü

1) İşaret Koy: (M) “Giriş-M”. bir dosyayı dinlerken daha sonra geri dönmek istediğiniz konumları not etmek için işaretler koyabilirsiniz. Herbir Belgeye en fazla 1000 işaret koyabilirsiniz.

2) İşarete Git: (J) “Giriş-J”. “Gidilecek işaret adı:”nı girmeniz istenir. Yazma alanına işaret adını yazın ve “Giriş” tuşuna basın.

3) Bir İşareti Sil: (D) “Boşluk-D”. “Silinecek işaretin adını girmeniz” istenir. Yazın ve “Giriş” tuşuna basın.

4) Sonraki İşaret: (N) “Giriş-N”. “Sonraki İşaret” fonksiyonu, mevcut konumunuzun ilerisindeki işaretli bir konuma gitmenizi sağlar.

5) Önceki İşaret: (B) “Geri Sil-M”. “Önceki İşaret” fonksiyonu, mevcut konumunuzun öncesindeki işaretli bir konuma gitmenizi sağlar.

6) İşaret Listesi: (K) “Giriş-K”. Listede gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4″ü kullanın ve bir işaretin belgedeki konumuna gitmek için üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın.

7) İşaret Uyarısı Seçenekleri: (O) “Geri Sil-O”. Okuma esnasında belgenizde işaretler göründüğünde nasıl uyarılmak istediğinizi ayarlamak için “İşaret Uyarısı Seçenekleri”ni kullanabilirsiniz. Uyarı seçenekleri “Bip”, “Mesaj” ve “Uyarı yok”tur.

 

8 DAISY Çalar

Braille eMotion cihazındaki DAISY Çaları kullanarak, DAISY formatını kullanan dosyaları dinleyebilir ve kitapları okuyabilirsiniz. DAISY (DİJİTAL ERİŞİLEBİLİR BİLGİ SİSTEMİ) ifadesinin kısaltmasıdır. DAISY kitaplarının bir avantajı da hem metnin hem de sesin bulunduğu DAISY kitaplarını hem sesli olarak dinleyebilmeniz hem de sesle ilişkili metni okuyabilmenizdir.

Braille eMotion, sürüm 3.0 veya daha eski olan DAISY kitaplarını destekler. DAISY Çalar aşağıdaki kitap türlerini destekler:

DAISY 2.0/2.02/3.0, DAISY XML/Dijital Konuşan Kitaplar.

ANSI/NISO Z39.86 4002, 4005.

Bookshare.org DAISY içerikler,

NİMAŞ 1.1

DRM: Onaylanmış 4006 PDTB2 kitabı destekler.

 

8.1 DAISY Çaların Yapısı

DAISY Çaları başlatmak için Braille eMotion ana menüsündeki “DAISY Çalar” öğesinin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın. Ayrıca “F1-D” tuşuna basarak da DAISY çaları cihazın herhangi bir yerinden başlatabilirsiniz.

DAISY Çaları başlattığınızda, Braille eMotion’ın sürücü listesine yönlendirilirsiniz. Açmak istediğiniz DAISY kitabın bulunduğu sürücüde “Giriş” tuşuna basın.

Açmak istediğiniz bir DAISY kitap bulunan klasörü bulmak için, normal klasör yönlendirme tuşlarını kullanın. Seçmek için “Boşluk” tuşuna, ardından açmak için “Giriş” tuşuna basın. Bir DAISY kitap birden fazla dosya içerdiğinden, öncelikle kitabın bulunduğu klasörü seçmelisiniz; dolayısıyla Braille eMotion’ın tüm kitap metnini ve bilgilerini tam olarak hangi klasörden alacağını bilmesi gerekir.

Daha önce dinlediğiniz bir kitabı tekrar çalarsanız, oynatma en son çıktığınız yerden devam eder. Bir DAISY kitabı oynatmayı durdurmak için, “Boşluk-Z” tuşlarına basın.

“Boşluk-M” veya “F2” tuşlarına basarak DAISY Çaların menüsünü açın. Menüde “Dosya”, “Doküman”, “İşaret”, “Başlık” ve “Not” menüleri bulunur. “Boşluk-1” ve “Boşluk-4″ü kullanarak menü öğelerinde gezinebilirsiniz. Bir menü öğesini etkinleştirmek için “Giriş” tuşuna basın.

Yahut, “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna ve ardından ilgili menü öğesinin kısayoluna basabilirsiniz. Örneğin, “Başlık” menüsünü açmak için, “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basarak menüyü açın ve H tuşuna basın.

DAISY Çalar, çeşitli listelere ve iletişim kutularına da sahiptir. Menülerde, ayarlarda veya dosya listelerinde gezinmek için, “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” veya Yukarı ve Aşağı kaydırma tuşlarını kullanın. Bir iletişim kutusundaki kontroller arasında dolaşmak için “Boşluk-4-5” ve “Boşluk-1-2” veya “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın.

Bir öğeyi çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

DAISY içeriği oynatırken, dört kontrolün/bileşenin mevcut olduğu bir iletişim kutusuna yönlendirilirsiniz: “başlık”, “Bilgi”, “Oynat” ve “Duraklat”. “F3” tuşunu kullanarak bu bilgiler arasında gezinebilirsiniz.

“Başlık” size önekli bir başlığı, yönlendirme öğesini ve aynı zamanda eğer metin varsa bu öğenin altındaki metni gösterir.

“Bilgi” bölümünde: mevcut sayfayı, kademeyi, sözcük grubunu, kalan süreyi ve oynatılan süreyi bulabilirsiniz. Bu öğeler arasında “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” ile gezinebilirsiniz. Sesi duraklatmak veya oynatmak için “Duraklat” veya “Çal” üzerinde “Giriş” tuşuna basabilirsiniz. İletişim kutusunun herhangi bir yerinde “Boşluk” tuşunu kullanarak oynatma/duraklatma arasında geçiş yapabilirsiniz.

 

8.2 Dosya Menüsü

1) DAISY’yi aç: (O) “Giriş-O”. “DAISY’yi Aç” iletişim kutusunu açar.

2) Ses Ayarları: (S) “Giriş-S”. Otomatik oynatma ayarlarını, işaret uyarılarını, okuma sesinin hızını, tonunu ve ses seviyesini ayarlar. Ayrıca okuma sesini, yüklediğiniz Braille eMotion seslendirme seslerinden herhangi biri arasından da seçebilirsiniz.

3) Kitap Bilgisi: (I) “Giriş-I”. Oynatılan DAISY kitap hakkında bilgi verir.

4) Çıkış: (Z) “Boşluk-Z”. DAISY Çaları kapatır.

5) Yer İşaretini sil ve çık: (Q) “Giriş-Z”. Varolan çıkış işaretini silip çıkar.

6) Yer İşareti Olmaksızın Çık: “Geri Sil-Z”. Çıkış konumunu işaretlemeden kapanır.

8.3 Doküman Menüsü

1) Oynat/Duraklat: (P) “Boşluk-P”. Oynatmayı duraklatır ve devam ettirir. Ayrıca “Oynat” düğmesini de kullanabilirsiniz.

2) Önceki Sayfa: (U) “1-2-6”. Bir sayfa geri gider.

3) Sonraki Sayfa: (D) “3-4-5”. Bir sayfa ileri gider.

4) Sayfaya Git: (G) “Giriş-G”. Gitmek istediğiniz belirli bir sayfanın numarasını girin.

5) Yüzdeye Git: “Giriş-E”. Yüzdeye göre kitapta belirli bir konuma gider.

6) Zamana Git: (T) “Geri Sil-T”. Yalnızca sesli DAİSY’de vardır: Kitapta geçen süreye göre bir konuma gider.

7) Önceki Hareket Birimine Göre Git: (H) “3”. Belirlenen hareket türüne göre geri gider.

8) Sonraki Hareket Birimine Göre Git: (L) “6”. Belirlenen hareket türüne göre ileri gider.

9) Önceki Hareket Birimini Değiştir: (I) “2-3”. Bir hareket türü geriye doğru geçiş yapar.

10) Sonraki Hareket Birimini Değiştir: (E) “5-6”. Bir hareket türü ileri doğru geçiş yapar.

 

8.4 İşaret Menüsü

1) İşaret Koy: (M) “Giriş-M”. Bir konuma yer işareti koyar.

2) İşarete Git: (J) “Giriş-J”. Önceden konulmuş olan bir işarete gider.

3) İşareti Sil: (D) “Boşluk-D”. Önceden konulmuş olan bir işareti siler.

 

8.5 Başlık Menüsü

1) Başlık Listesi: (L) “Giriş-H”. Kitaptaki başlıkların listesini açar.

2) Sonraki Başlığı Tara: (N) “Giriş-N”. Bir sonraki mevcut başlığa gider.

3) Mevcut Başlığı Oku: (W) “Giriş-W”. Geçerli metnin bulunduğu başlığı okur.

4) İlk Başlık: (T) “1-3”. İlk başlığa gider.

5) Son Başlık: (B) “4-6”. Kitabın son başlığına gider.

6) Bul: (F) “Boşluk-F”. Metin araması yapar.

7) Tekrar Bul: (R) “Giriş-F”. “Bul” iletişim kutusunda belirlediğiniz arama dizesinin bir sonraki örneğini bulur.

 

8.6 Not Menüsü

1) Not Ekle: (M) “Geri Sil-M”. Bir açıklama ekler.

2) Notu Oku: (R) “Geri Sil-R”. Mevcut notu okur.

3) Önceki Not: (P) “Geri Sil-P”. Geçerli konumunuzdan bir not geri gider.

4) Sonraki Not: (N) “Geri Sil-N”. Geçerli konumunuzdan sonraki nota gider.

5) Notu Sil: (D) “Geri Sil-D”. Geçerli notu siler.

 

9 Medya Çalar

Ses ve video dosyalarını, çalma listelerini veya İnternet medya akışlarını oynatmak için Medya Çaları kullanabilirsiniz. Medya Çalar aşağıdaki formatları destekler: ac3, asf, asx, m3u, mp2, mp3, MP 4, mpa, mpg, ogg, pls, wav, wax, wma, flac, midi wmv ve MOV.

Braille klavye komutlarını kullanarak medya dosyalarının oynatılmasını gerçekleştirebilirsiniz. “Medya Çaları” başlatmak için ana menüde ona gidin ve “Giriş” tuşuna basın veya “F1-M” tuşuna basarak cihazın herhangi bir yerinden başlatın.

 

9.1 Medya Çaların Yapısı

Oynatma iletişim kutusunda iki bilgi sekmesi bulunur: “çalma bilgileri” ve “çalma listesi”. Bu sekmeler arasında geçiş yapmak için “F3” veya “Boşluk-F3” tuşuna basın.

“Çalma bilgileri” sekmesi parça numarasını, dosya adını ve mevcut oynatma durumunu (oynatma, duraklatma veya durdurma) görüntüler. Çalma listesinde hiçbir dosya yoksa Braille eMotion, “Başlık: Görüntülenecek öğe yok” ifadesini görüntüler. “Boşluk-4” tuşuna basarsanız Braille eMotion oynatma süresi bilgilerini görüntüler.

Oynatma sekmesindeyken, medya dosyasının belirli alanlarına gitmek için imleç yönlendirme tuşlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, dosyanın ortasına yakın bir yere gitmek istiyorsanız, 20. veya 21. imleç yönlendirme tuşuna basın. %75’e yakın bir konuma gitmek istiyorsanız, 30. imleç yönlendirme tuşuna basın.

“Çalma listesi” sekmesi çalma listesindeki tüm dosyaları görüntüler. Çalma listesindeki her dosya için parça numarası, dosya adı, dosyanın listedeki konumu ve listedeki toplam dosya sayısı görüntülenir. Çalma listesinde dosya yoksa Braille eMotion “öğe yok” mesajını görüntüler.

Braille eMotion cihazının Medya Çaları, MP3 dosyalarının eğer varsa şarkı sözlerinin görüntülenmesini destekler. “Şarkı Sözleri sekmesi, yalnızca oynattığınız dosyanın dosya bilgilerinde şarkı sözlerinin bulunması durumunda Tab ile ilerleme esnasında görünür. Şarkı sözleri, normal doküman yönlendirme komutlarını kullanarak okuyabileceğiniz ve içinde gezinebileceğiniz çoklu yazma alanında görüntülenir.

Medya Çalar menüsünde beş öğe vardır: “Dosya”, “Oynat”, “Konum”, “İşaret” ve “Ayarlar”.

Medya Çalar menüsünü açmak için “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basın. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanarak bir menü öğesini seçin ve “Giriş” tuşuna basın. Veya “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna ve ardından ilgili menü öğesinin kısayoluna basabilirsiniz.

Menülerde, ayarlarda veya dosya listelerinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” veya Yukarı ve Aşağı kaydırma tuşlarını kullanın. Bir iletişim kutusundaki kontroller arasında gezinmek için “Boşluk-4-5” ve “Boşluk-1-2” veya “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın.

Bir öğeyi çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

 

9.2 Dosya Menüsü

1) Dosyayı Aç: (O) “Giriş-O”. Bir medya dosyasını açar ve yeni bir çalma listesi oluşturur.

2) Klasörü aç: (F) “Giriş-F”. Seçilen klasördeki tüm medya dosyalarını içeren yeni bir çalma listesi oluşturur.

3) Dosya Ekle: (A) “Geri Sil-O”. Seçilen dosyaları geçerli çalma listesine ekler.

4) Klasör Ekle: (I) “Geri Sil-F”. Seçilen klasörlerdeki tüm medya dosyalarını geçerli çalma listesine ekler.

5) Çalma Listesini Kaydet: (S) “Boşluk-I”. Geçerli çalma listesini kaydeder.

6) Çalma Listesi Olarak Kaydet. O anda oynatılan dosyaları çalma listesi olarak kaydeder.

7) Öğeyi Sil: (D) “Boşluk-D”. Geçerli öğeyi çalma listesinden siler.

8) Etiket Bilgisi: (T) “Giriş-T”. Geçerli medya dosyasının özelliklerini açar.

9) URL’yi aç: (U) “Giriş-U”. Medyayı oynatmak için bir web sitesi açar.

10) Çıkış: (Z) “Boşluk-Z”. Medya Çalardan çıkar.

 

9.3 Oynat Menüsü

1) Oynat (P) “Giriş”. Oynatmayı başlatır.

2) Önceki Parça: (B) “3”. 1 parça geri gider.

3) Sonraki Parça: (N) “6”. 1 parça ileri gider.

4) 5 Parça Geri Git: (D) “2-3”. 5 parça geri gider.

5) 5 parça ileri git: (U) “5-6”. 5 parça ileri gider.

6) İlk Parça: (T) “1-3”. Çalma listesindeki ilk parçaya gider.

7) Son Parça: (E) “4-6”. Çalma listesindeki son parçaya gider.

8) Sesi Artır: (H) “Boşluk Yukarı Kaydırma”. Sesi artırır.

9) Sesi Azalt: (L) “Boşluk-Aşağı Kaydırma”. Sesi azaltır.

10) Hızlandır: (K) “3-4-5”. Oynatma hızını artırır.

11) Yavaşlat: (M) “1-2-6”. Oynatma hızını yavaşlatır.

12) Duraklat: (A) “Boşluk”. Oynatmayı duraklatır. Devam etmek için tekrar basın.

13) Durdur: (S) “Geri Sil”. Oynatmayı durdurur.

 

9.4 Konum Menüsü

1) Konumu İşaretle: (M) “Giriş-M”. Daha sonra kullanmak üzere geçerli konumu işaretler.

2) İşaretli Konumu sil: (D) “Giriş-D”. İşaretli konumun işaretini kaldırır.

3) İşaretli Konuma Git: (J) “Giriş-J”. Daha önce işaretlenmiş konuma gider.

4) Zamana git: (G) “Giriş-G”. Dosyada belirli bir zamana gider.

5) Yüzde’ye git: (E) “Geri Sil-P”. Dosyada yüzdeye göre bir konuma gider.

6) Numaraya git: (N) “Giriş-N”. Sizi geçerli çalma listesindeki ilgili numarada bulunan dosyaya götürür.

7) Başlangıç Noktası Ayarla: (L) “Giriş-P”. Tekrar oynatma için bir başlangıç noktası belirler.

8) Bitiş Noktası: (R) “Boşluk-E”. Tekrarlanan oynatma için bitiş noktası ayarlar.

9) Konu Listesi: “Geri Sil-L”. Dosyada konu işaretlemesi varsa konuların bir listesini açar. Oynatma esnasında, bir konu geri gitmek için “Boşluk-2-3-6” tuşlarına, bir konu ileri gitmek için “Boşluk-3-5-6” tuşlarına basın.

 

9.5 İşaret Menüsü

1) İşaret Koy: (S) “Geri Sil-M”. Medya dosyasında belirli bir noktaya yer işareti koyar.

2) İşarete Git: (M) “Geri Sil-J”. Daha önce konulmuş bir işarete gider.

3) Önceki İşaret: (P) “Geri Sil-3”. Mevcut konumunuzdan bir işaret geri gider.

4) Sonraki İşaret: (N) “Geri Sil-6”. Mevcut konumunuzdan sonraki işarete gider.

5) İşareti Sil: (D) “Geri Sil-D”. Bir işareti siler.

6) İşaret Yöneticisi: (K) “Geri Sil-K”. Geçerli dosyadaki tüm işaretleri görüntüleme ve değiştirme imkanı sunar.

 

9.6 Ayarlar Menüsü

1) Yapılandırma: (C) “Geri Sil-C”. Dosya bilgisini görüntüleme, İşaret Uyarıları ve çıkış konumunu kaydetme ayarlarını yapmanıza olanak tanır.

2) Oynatma Ayarları: (P) “Giriş-S”. Tekrarlama, Karıştırma ve diğer çalma listesi ayarlarını yapmanızı sağlar. Ayrıca, dosya oynatma konumunun ilerlemesinin Braille ekranda 7-8 noktalarla gösterilip gösterilmeyeceğini seçmenize olanak tanır.

3) Efekt Ayarları: (E) “Giriş-E”. Ekolayzer ve bas yükseltmeyi ayarlar.

 

9.7 Sesli Kitap Dinleme

Sesli kitap dinlerken, kitabı oluşturan dosya ve klasörlerün hem yönlendirme hem de işaretlenmiş konumları açısından müzik çalma listesinden farklı hareket etmesini isteyebilirsiniz. Bu nedenle flaş belleğinizde, SD kartınızda veya bağlı USB sürücünüzde “Audiobooks” (Sesli Kitaplar) klasöründe bulunan dosya ve klasörlere, cihazınızın başka bir konumundaki ses dosyalarından farklı bir şekilde davranılır.

İlk olarak, “işaretli konumu kaydet” ayarını nasıl ayarladığınıza bakılmaksızın, Sesli Kitaplar klasöründeki tüm dosya ve klasörler için çıkış işaretleri kaydedilir, çünkü bir dahaki sefere bu konumdan içeriği açtığınızda, büyük olasılıkla eskiden bulunduğunuz konuma geri dönmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, Medya çalardan “Giriş-F” komutunu kullanarak bir klasörü açarsanız, bu işaretler tek tek her bir dosya yerine klasörün tamamına uygulanır.

* Not: Medya Çalarda veya Dosya Yöneticisi’nde tek bir dosyayı açarsanız, işaretli konum yalnızca o dosya için geçerli olabilir.

Aynı şekilde “Sesli Kitaplar” klasörü içindeki bir klasöre eriştiğinizde, koyduğunuz herhangi bir yer işareti kitabın tamamına uygulanır. Ayrıca “Zamana Git” ve “Yüzdeye Git” komutları da normalde olduğu gibi geçerli dosya yerine klasörün tamamına uygulanır.

Herhangi bir sesli dosya klasörünü sesli kitap olarak oynatmak için, onu flaş belleğin veya bağlı herhangi bir sürücünün “Audiobooks” klasörüne kopyalayın. Medya Çalarda klasörü sesli kitap olarak açmak için, “Klasörü aç” komutunu kullanın. Varsayılan olarak Android, bağlı herhangi bir sürücüde otomatik olarak “Audiobooks” klasörünü oluşturmalıdır, ancak bunun gerçekleşmediği bazı durumlar olabilir. Bu klasör bağlı sürücünüzde otomatik olarak oluşturulmadıysa, onu oluşturabilirsiniz; Medya Çalar onu tanıyacak ve yukarıda açıklandığı gibi ona göre hareket edecektir.

 

9.8 Arka Planda Oynatmayı Kullanma

Diğer görevleri yerine getirirken, bazen medya oynatmak isteyebilirsiniz. Braille emotion, kısayol tuşlarını kullanarak diğer görevler ön plandayken medyayı arka planda yönetmenize olanak tanır.

Medyayı duraklatma/oynatma arasında geçiş yapmak için, “Giriş” ile birlikte “imleç” tuşuna basın. Seçilen hareket biriminde ileri gitmek için, “F1” veya “F3” ile “İmleç”e, seçilen hareket biriminde geri gitmek için, “F2” veya “F4” ile “İmleç”e basın. Önceki veya sonraki hareket birimini seçmek için, “orta” düğmeyle birlikte Sol veya sağ “İmleç” tuşuna basın.

 

10. Yardımcı Uygulamalar

“Yardımcı Uygulamalar” menüsü Braille eMotion için çeşitli özel işlevler ve ayarlar sağlar. “Yardımcı Uygulamalar” menüsündeki öğeler arasında “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak gezinebilir ve bir öğeyi açmak için “Giriş” tuşuna basabilirsiniz.

Her programın işlevlerine kısayol tuşlarını kullanarak veya o programın menüleri veya iletişim kutuları aracılığıyla erişebilirsiniz. Bir programın menüleri varsa menüyü açmak için “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna basın. “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanarak bir menü öğesini seçin ve “Giriş” tuşuna basın. Veya “Boşluk-M” veya “F2” tuşuna ve ardından ilgili menü öğesinin kısayoluna basabilirsiniz.

İletişim kutularında, kontroller arasında ileri ve geri gitmek için “Boşluk-4-5” ve “Boşluk-1-2” veya “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın.

Menülerde, ayarlarda veya dosya listelerinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” veya Yukarı ve Aşağı kaydırma tuşlarını kullanın. Bir öğeyi çalıştırmak için “Giriş” tuşuna basın.

 

10.1 Ses Kaydedici

Ses Kaydedici uygulaması, MP3 veya WAV formatında kayıtlar oluşturmanıza veya dahili stereo mikrofonlardan, mikrofonlu kulaklıklardan veya Android uyumlu USB ses cihazlarından WAV veya MP3 kullanarak DAİSY kitaplar kaydetmenize olanak tanır.

Yardımcı Programlar Menüsüne gidip “V” harfine basarak veya “Ses Kayıt” düğmesine kısa basarak Ses kaydediciyi başlatabilirsiniz.

“Ses Kayıt” iletişim kutusunda “Kayıt” düğmesi, “Kayıt Ayarları” düğmesi, “Ses Kayıtları” düğmesi, “çıkış” düğmesi ve durum alanı bulunur. Kontroller arasında gezinmek için “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın.

 

10.1.1 Ses Kaydı Yapma

Ses Kaydediciyi başlattığınızda, cihaz sizden ses kaydı yapmanızı ister ve kayıt yapacağınız kaynağı görüntüler: “Mikrofon Kaydı”, “USB Kaydı” vb. daha sonra açıklanacak olan “Kayıt Ayarları” iletişim kutusunu kullanarak, kayıt kaynağını ayarlayabilirsiniz. Bir USB kaynağı bağladığınızda, lütfen Kayıt kaynağını Kulaklık olarak ayarlayın.

“Ses Kayıt” komutunu gördüğünüzde, bekleme moduna alınırsınız. Kaydı başlatmak için “Giriş” tuşuna basın. İşiniz bittiğinde “Boşluk-Z” tuşuna basın. Ayrıca, onay istemeksizin hemen kayda başlamak için, “Ses Kayıt” düğmesine basılı tutun. Bitirmek için tekrar basın. Kaydı duraklatmak ve devam ettirmek için, kayıt esnasında İmleç düğmesiyle “Giriş” tuşuna basın.

*Not: Braille eMotion, mikserler, USB kulaklıklar, USB mikrofonlar ve diğer genel USB ses kartı aygıtları dahil olmak üzere genel tak ve çalıştır USB ses aygıtları aracılığıyla ses kaydetmeyi ve oynatmayı destekler. Birçok cihaz desteklense de, özel sürücüler veya uygulamalar gerektiren cihazların büyük olasılıkla çalışmayacağını unutmayın. Çalışmak için genellikle bir dijital ses çalışma istasyonuna ihtiyaç duyduklarından, çok kanallı kayıt cihazlarını da kullanamazsınız. Bununla birlikte, stereo çıkışa miksaj yapan çoğu tak ve çalıştır ses cihazları güzel bir şekilde çalışacaklardır.

Harici cihazları kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır:

  1. USB kaynağı bağlıyken mikrofonlu veya başka herhangi bir kulaklık bağlarsanız, USB ses bağlantısı iptal edilir ve kayıt cihazı, cihazın kulaklık jakına bağlı kulaklığı kullanır.
  2. Bazı kulaklıklarda geri döngü sorunlarını önlemek için Braille eMotion cihazının sesi varsayılan olarak kayıt sırasında sessize alınır. Bir mikser kullanarak Braille eMotion cihazının sesini geri döngüye almak istiyorsanız, lütfen “Kulaklıkla Dinleme” ayarını ve “Kayıt Sırasında Sistem Sesini Kapat” ayarını kapalı konuma getirdiğinizden emin olun ve çıkış cihazını görüntülemek için mikserin kendisini kullanın.

 

10.1.2 DAISY Kayıt Yapma

Basit WAV ve MP3 kayıtların yanı sıra, DAISY dosyalarını kaydetmek için Braille eMotion’un Ses Kayıt fonksiyonunu kullanabilirsiniz. DAISY formatında kayıt yapmak için, “Kayıt Ayarları” iletişim kutusundan kayıt yöntemini “DAISY” olarak ayarlayın.

DAISY kaydı başlattığınızda, “Başlık kaydını başlat” uyarısını alırsınız; otomatik olarak başlık 1 kaydına geçmeden önce, Braille eMotion bir başlık kaydetmeniz için size yaklaşık 10 saniye süre verir.

  • Kayıt yaparken DAİSY kitaplarınıza manuel olarak gezinme noktaları ekleyebilirsiniz. Bir başlık eklemek için “Geri Sil-H” tuşlarına basın. Bir ifade eklemek için “Geri Sil-P” tuşlarına basın. Sayfa eklemek için “Geri Sil-G” tuşlarına basın. Bu tuşlardan birine her bastığınızda, Braille eMotion gezinme noktasının başlangıcını görüntüler: örneğin, “Sayfa 8’in başı” veya “Başlık 3’ün başı”.

Kaydı durdurduğunuzda, cihaz DAİSY kitabın oluşturulduğunu size bildirmek için “oluşturuluyor” mesajını verir. Kaydedilen DAİSY dosyalar, flaş bellek/DAISY/Record klasörüne kaydedilir ve DAİSY Çalarda oynatılabilir. Elbette Dosya Yöneticisini kullanarak bu kayıtlara ulaşabilir ve bunları Medya Çalarda da oynatabilirsiniz.

 

10.1.3 Ses Kayıtlarını Dinleme

Bir ses kaydı oluşturmayı tamamladığınızda, kaydettiğinizi dinleyebilmeniz için bir “Oynat” düğmesine yönlendirilirsiniz. Oynatmayı başlatmak için bu düğmenin üzerindeyken “Giriş” tuşuna basın. Alternatif olarak, odaklanılan kaydı oynatmak için “Giriş-P” tuşuna basabilirsiniz.

Daha önce kaydedilmiş dosyaları dinlemek için, Tab tuşuyla “Record” klasörüne ulaşın ve “Giriş” tuşuna basın. Kaydedilen dosyaları depolamak için belirlediğiniz klasöre yönlendirilirsiniz; varsayılan olarak bu, flaş bellek/music/record olarak ayarlıdır. Cihazınızdaki WAV veya MP3 dosyalarında olduğu gibi, normal dosya/klasör yönlendirmelerini kullanarak bunlara ulaşabilir ve oynatmayı başlatmak için Giriş tuşuna basabilirsiniz.

Oynatma sırasında, Duraklat/oynat arasında geçiş yapmak için “Boşluk” tuşuna ve oynatmayı durdurmak için “Geri Sil” tuşuna basın. “Boşluk-Yukarı/Aşağı Kaydırma” ile ses seviyesini, “3-4-5” ve “1-2-6” ile hızı ayarlayın. Tıpkı Media Çalarda yaptığınız gibi, dosyada çeşitli konumlara gitmek için imleç yönlendirme düğmelerini kullanın.

 

10.1.4 Kayıt Ayarları

“Kayıt Ayarları” iletişim kutusunda aşağıdaki seçenekler vardır:

1) Kayıt Türü: WAV veya MP3 arasında seçim yapın.

2) Örnekleme Hızı: 8000 ila 48.000 HZ arasında değişen çeşitli değerler arasından seçim yapın.

3) Bit Hızı: MP3 kaydının kalitesini belirler, tür WAV olarak ayarlandığında görünmez. CD kalitesi olan 64K ile 340K arasında değişen değerler arasından seçim yapın.

4) Mikrofon Ses Seviyesi: mikrofonların ses kalitesini Yüksek, Orta veya Düşük olarak ayarlamınızı sağlar.

5) Kayıt Kaynağı: mikrofon, dahili stereo mikrofonları kullanacaktır; Kulaklık, bağlıysa mikrofonlu kulaklık veya USB cihazı, bağlı değilse dahili mikrofonları kullanır.

6) Dosya Adı Türü: Kayıtların numaraya göre mi yoksa oluşturuldukları saat ve tarihe göre mi adlandırılacağını belirler.

7) Kulaklıkla Dinleme: Açık/Kapalı. Kayıt yaparken kulaklıktan kaydedilenleri duyup duymayacağınızı belirler. Kulaklıkla dinleme açık olduğunda, seçeneğin nasıl ayarlandığına bakılmaksızın kayıt sırasında sistem sesinin kapatılacağını unutmayın.

8) Kayıt Sırasında Sistem Sesini Kapat: açık/Kapalı. Sistem sesinin ve konuşmacının kaydettiğiniz şeyi kesintiye uğratmaması için varsayılan olarak bu açıktır. Sistem uyarıları hala Braille olarak görüntülenir. Bir demo, akış vb. kaydetmek için sistem sesini kaydetmek istiyorsanız, bu ayarı kapalı olarak ayarlayın ve sistem sesiyle kayıt yapmak için Geri Döngü veya USB Dönüşü sunan bir mikser kullanın.

9) Kayıt Yöntemi: Normal veya DAİSY. Normal Kayıt yöntemi, kişisel WAV veya MP3 dosyalarınızı oluştururken, DAİSY yöntemi, kayıt yaparken oluşturduğunuz gezinme noktaları tarafından belirlenen şekilde, sesli DAİSY kitabına birkaç tür kayıt oluşturur.

10) Klasör Ayarla: kişisel veya DAİSY kayıtlarınızın nerede saklanacağını belirler. Normal Kayıt yöntemini seçerseniz varsayılan klasör flaş bellek/music/record’dur. DAİSY Kayıt yöntemini seçerseniz, varsayılan klasör flaş bellek/daisy/record’dur.

11) Kayıt Dosyasının Adı: kayıtlar için temel dosya adını belirler. Varsayılan olarak bu “record” olarak ayarlıdır, ancak bunu beğeninize göre değiştirebilirsiniz. Dosya adının geri kalan kısmı yukarıda açıklanan “Dosya Adı Türü” ayarına göre belirlenir.

 

10.2 Hesap Makinesi

Braille eMotion’daki hesap makinesini kullanarak basit matematik denklemlerinin yanı sıra karmaşık bilimsel hesaplamaları da yapabilirsiniz. Sonuçlar ve ifadeler Braille olarak görüntülenir ve Braille eMotion tarafından seslendirilir.

Hesap makinesini kullanmak için “Yardımcı Uygulamalar” menüsünden C tuşuna basın. “Hesap Makinesi”ni cihazın herhangi bir yerinden “F3-C” tuşlarına basarak da başlatabilirsiniz. Hesap makinesi açıldığında, PC Braille formatında 0 rakamı görüntülenir.

İfadeleri eklerken PC Braille, UEB veya Nemeth Braille formatlarını kullanarak yazabilirsiniz. Braille kodlar arasında geçiş yapmak için “Geri Sil-G”ye basın. Hesap makinesini “Geri Sil-C” ile temizleyin. Bir sonuca sayı veya fonksiyon eklerseniz, sonuç kaybolur; ve bir işlem girdiğinizde, bir sonraki adıma geçmiş olursunuz. Ayrıca sonucunuzu hesap makinesinin hafızasında saklayabilir ve daha sonra tekrar kullanabilirsiniz. Fonksiyonları ve işlemleri hesap makinesi menüsü aracılığıyla etkinleştirebilir veya çeşitli fonksiyonlarla ilişkili kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz.

 

10.2.1 Genel Fonksiyonlar

Genel matematik işlemlerine ulaşmak için “Boşluk-m veya”F2” tuşuna basarak menüyü açın ve “Genel Fonksiyonlar” bölümünde “Giriş” tuşuna basın. Hesaplama satırında “Giriş-G” tuşuna basarak “Genel Fonksiyonlar”a erişin.

“Genel fonksiyonlar” “genel fonksiyon listesi”, “Onayla” düğmesi ve “İptal” düğmesinin bulunduğu bir iletişim kutusudur. İşlemler arasında “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarını kullanarak gezinebilirsiniz. Veya ulaşmak istediğiniz işlemin ilk harfine basabilirsiniz.

İstediğiniz işlemi seçin ve gerçekleştirmek için “Giriş” tuşuna basın. İşlemleri hızlıca çalıştırmak için kısayol tuşlarını da kullanabilirsiniz. Hesap Makinesi’ndeki kısayol tuşlarının listesi için “Boşluk-H” tuşuna basın.

Eksi sayılar girmek için, eksi (3-6) ve parantez içinde sayıyı yazın. Yüzde işlemi için önce sayıları ve ardından yüzde işaretini yazın. Yüzde işaretini (%) yazdıktan hemen sonra, yazdığınız sayı yüzde değerine dönüştürülür.

 

10.2.2 Kesir İşlemleri

Braille eMotion, kesirleri basitleştirme ve çarpmanın yanı sıra kesirleri ondalık sayılara dönüştürme gibi kesirli işlemleri gerçekleştirebilir.

Ayrıca kesirleri ondalık sayılara, ondalık sayıları kesirlere, uygunsuz kesirleri karışık sayılara veya karışık sayıları bileşik kesirlere dönüştürebilirsiniz. Sonucunuz kesirli olduğunda, “Boşluk-3-4” tuşlarına basarak “kesir seçeneklerini” ekrana getirebilirsiniz. Mevcut seçenekler arasında gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarına basın. Kesiriniz basit bir kesir ise, seçenekleriniz “kesirden ondalık sayıya” ve “orijinal kesri dönüştür” şeklindedir. Kesiriniz uygunsuz bir kesir ise, “uygun olmayan kesri karışık sayıya” dönüştürme seçeneğiniz de vardır. Kesiriniz bir karma sayı ise, “karışık sayıdan yanlış kesire” işlemi görünür. Son olarak, sonucunuz ondalık sayıysa ve “Boşluk-3-4” tuşlarına basarsanız, ondalık sayı bir kesre dönüştürülür.

 

10.2.3 Hafıza Fonksiyonları

“Hafıza Fonksiyonları” hafızada saklanan yanıtlar ve hesaplamalar üzerinde hareket eder. Bu işlemlere erişmek için “F2” tuşuna basarak menüyü açın ve “Hafıza Fonksiyonları” üzerinde “Giriş” tuşuna basın.

“Öğeleri Geri Çağır” menüsü “Değişken listesi”, “Sil”, “Detaylı görüntüle”, “Onayla” ve “İptal” düğmesinden oluşan bir iletişim kutusudur. Hesaplama satırındayken “Geri Sil-R” tuşuna basarak veya “Hafıza Fonksiyonları” menüsünden seçerek bu diyaloga ulaşabilirsiniz.

“Değişken listesi” menüsünde “öğe adı: değer” görüntülenir. Öğe adı üzerindeyken “Giriş” tuşuna basarak değeri hesaplamanıza ekleyin. Ayrıca “Değişken listesi”ndeki öğeleri de kopyalayabilirsiniz. “Değişken listesi”ndeki bir öğeyi seçmek için “Boşluk” tuşuna basın. Ardından seçilen öğeleri panoya kopyalamak için “Giriş-I” tuşuna basın.

“Detaylı görüntüle” öğe adı ve sonucunu, varsayılan olarak “Hayır” olarak ayarlanmış şekilde gösterir. Detaylı bilgileri gözden geçirmek için, “Boşluk” tuşuna basarak “Evet” seçeneğine geçin. Daha sonra, “öğe adı: ifade = sonuç değeri” Braille olarak görüntülenir.

“Sil” değişken bir öğeyi listeden kaldırmak için kullanılır.

“Öğeleri Geri Çağır” bölümünde saklanan kayıtlı öğelerin tümünü silebilirsiniz. “Hafıza Fonksiyonları” menüsünden “Tüm Kayıtlı Öğeleri Sil” seçeneğini seçin veya hesaplama satırındayken “Giriş-D” tuşuna basın.

“Öğeleri Kaydet”, hesap makinesindeki geçerli ifadeye veya sonuca göre değişkenleri tanımlamanıza ve bunları ileride kullanmak üzere kaydetmenize olanak tanıyan bir iletişim kutusudur. İletişim kutusunda değişken adını yazmak için bir yazma alanı, bir “Onayla” düğmesi ve bir “İptal” düğmesi bulunur. “Hafıza Fonksiyonları” menüsünden “Öğeleri Kaydet”i SEÇİN veya hesaplama satırındayken, “Geri Sill-S” tuşuna basın.

İletişim kutusu açıldığında “öğe adı” yazma alanına odaklanılır. Değişken için bir ad yazın ve “Giriş” tuşuna basın veya Tab ile “onayla” seçeneğine gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Geçerli ifade veya sonuç belirttiğiniz değişken adı altında kaydedilir.

Önceden oluşturulmuş değişkenlerin altına adlar yazarsanız, “Değişken xx geçerli değerle değiştirilsin mi? Evet” iletişim kutusuyla karşılaşırsınız. Değişken adı olarak “sin”, “cos” veya “pi” gibi fonksiyon adlarını yazarsanız, bu işlevleri değişken adlarında kullanamayacağınız için “Geçersiz öğe adı” uyarısı alırsınız.

Değişkenleri doğrudan hesaplama satırında “değişken=ifade” yazıp “Giriş” tuşuna basarak değişkeni kaydederek de tanımlayabilirsiniz.

 

İstatistik fonksiyonunu seçerseniz, saklanan tüm değişkenleri ve değerlerini içeren bir liste kutusundan, çeşitli fonksiyonların sonuçlarını görüntüleyen bir liste kutusundan ve bir “Kapat” düğmesinden oluşan bir iletişim kutusu açılır. Bu fonksiyonu hesaplama satırından aktif hale getirmek için “Geri Sil-T” tuşuna basın,

İstatistiklerin hesaplandığı veri setine dahil edilmesini istediğiniz listedeki her değişkeni seçmek için “Boşluk” tuşuna basın. Seçilen değişkenlerin toplamını, ortalamasını, varyansını ve standart sapmasını görüntülemek için “sonuç” listesine TAB ile gidin. Ayrıca sonuç listesinden öğeleri seçip panoya da kopyalayabilirsiniz.

 

10.2.4 Sinüs Fonksiyonları

Hesap Makinesi menüsünden “Sinüs Fonksiyonları”nı seçin veya hesaplama satırında “Giriş-S” tuşuna basın. “Sinüs fonksiyonu” listesi “Sinüs”, “Ark sinüs” ve “Hiperbolik sinüs”ten oluşur. Üç fonksiyondan birinde “Giriş” tuşuna basarsanız, bunu hesaplamanıza ekleyebilirsiniz.

 

10.2.5 Kosinüs Fonksiyonları

Hesap Makinesi menüsünden “Kosinüs Fonksiyonları”nı seçin veya hesaplama satırında “Giriş-I” tuşuna basın. “Kosinüs fonksiyonu” listesi “Kosinüs”, “Ark kosinüs” ve “Hiperbolik kosinüs”ten oluşur. Üç fonksiyondan birinde “Giriş” tuşuna basarsanız hesaplama gerçekleştirilir. Veya listeden her birinin ilk harfine basarak üç kosinüs fonksiyonundan birini etkinleştirebilirsiniz.

 

10.2.6 Tanjant Fonksiyonları

Hesaplama satırında “Giriş-T” tuşuna basarak veya Hesap Makinesi menüsünden “Tanjant Fonksiyonları”nı seçerek “Tanjant Fonksiyonları”nı açabilirsiniz. “Tanjant fonksiyonları” listesi “Tanjant”, “Ark tanjant” ve “Hiperbolik tanjant”tan oluşur. Üç fonksiyondan birinde “Giriş” tuşuna basarsanız hesaplama gerçekleştirilir.

 

10.2.7 Logaritma Fonksiyonları

Hesaplama satırında “Giriş-L” tuşuna basarak veya Hesap Makinesi menüsünden “Logaritma Fonksiyonları” menüsünü seçerek “Logaritma Fonksiyonları”nı açabilirsiniz.

“Logaritma Fonksiyonları” “fonksiyon listesi”, “Onayla” düğmesi ve “İptal” düğmesinden oluşan bir iletişim kutusudur. Fonksiyon listesi “Genel logaritma” ve “Doğal logaritma”dan oluşur. Logaritma fonksiyonlarından birinde “Giriş” tuşuna basarsanız hesaplama, işlem satırınıza eklenir.

 

10.2.8 Birimi Dönüştür

“Birimi Dönüştür” iletişim kutusu kütle, alan, hacim, mesafe ve sıcaklık ölçümlerini metrik ölçülerden İngiliz ölçüsüne ve aynı sistem içindeki diğer ölçü standartları ve ölçü birimlerine dönüştürmenize olanak tanır. Ayrıca programlama ve bilgisayarlarla ilgili çeşitli ölçü birimlerini de dönüştürür.

“Birimi Dönüştür” iletişim kutusunu açmak için, Hesap Makinesinin menüsünden “Birimi Dönüştür”ü seçin veya Hesap Makinesinin herhangi bir yerinde “Giriş-U” tuşuna basın.

“Birimi Dönüştür” iletişim kutusunda aşağıdaki öğeler bulunur: “Birim Kategorisi” seçim kutusu, “Geçerli Birim” seçim kutusu, “Birimi Değiştir” seçim kutusu, “Girilecek Rakam” yazma alanı, “Dönüştür” düğmesi, “İptal” düğmesi ve “Sonuç” durum alanı. “Tab (F3 veya Boşluk-4-5)” ya da “Şift-Tab (Boşluk-F3 veya Boşluk-1-2)” tuşlarını kullanarak iletişim kutusundaki kontroller arasında dolaşabilirsiniz. Seçim kutularındaki öğeler arasında gezinmek için, “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşlarını kullanın.

Mevcut birim kategorileri: Mesafe, Alan, Kütle, Hacim, Sıcaklık, Veri, Rakam ve Teksttir. Ölçü kategorinizi seçtiğinizde, “Mevcut Birim” ve “Değişecek Birim” seçim kutularında seçtiğiniz kategoriye göre ölçü birimleri bulunacaktır. Kullanılabilir mesafe birimleri şunlardır: Milimetre, Santimetre, Metre, Kilometre, İnç, Feet, Yard ve Mil. Kullanılabilir alan birimleri şunlardır: Metrekare, Ar, Fit Kare, Yard Kare, Dönüm ve Hektar. Mevcut kütle birimleri şunlardır: Gram, Kilogram, Ton, Tane, Ons ve Pound. Kullanılabilir hacim birimleri şunlardır: Desilitre, Mililitre, Litre, Santimetre Küp, Metre Küp, İnç Küp, Fit Küp, Yard Küp, Galon, Sıvı Ons, Cup ve Kuart. Mevcut sıcaklık birimleri şunlardır: Santigrat, Fahrenheit ve Kelvin.

Mevcut veri birimleri: bit, bayt, kilobayt, megabayt ve Cigabayttır. Kullanılabilir sayısal birimler: Onaltılı, Onluk ve ikilidir. Son olarak, metin dönüştürme: herhangi bir tekst karakterinin ASCII kodunu keşfetmenize olanak tanır.

İlk seçim kutusundan dönüştüreceğiniz birimi seçin. “Değiştir” seçim kutusundan Dönüştürülecek birimi seçin. Dönüştürmek istediğiniz ölçümün değerini “Girilecek Rakamı” yazma alanına yazın. Son olarak ölçümü dönüştürmek için “Dönüştür” düğmesine gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Dönüştürmeyi iptal etmek istiyorsanız, “İptal” düğmesine gidin ve “Giriş” tuşuna basın. “Dönüştür” düğmesini etkinleştirdiğinizde, dönüştürme sonucu “Sonuç” durum alanında görüntülenir.

 

10.2.9 Panoya Kopyalama

“Panoya Kopyala” fonksiyonu, ifadenizi veya sonucunuzu bir belgeye yapıştırmak üzere panoya kopyalamak için kullanılır. Ayrıca 40 satıra kadar hesaplama geçmişine erişebilir ve bunları da kopyalayabilirsiniz. Mevcut ifadeyi kopyalamak için menüdeki “Panoya Kopyala” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın veya hesaplama satırında “Giriş-C” tuşuna basın. Artık hesaplamayı Not Defteri’ndeki bir belgeye veya ünitedeki başka bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz.

Tüm hesaplama geçmişine erişmek için “Giriş-H” tuşuna basın. Daha sonra, kopyalamak istediğiniz geçmiş işlem satırlarını seçmek için normal seçme komutlarını kullanabilirsiniz. Bir öğeyi geçmiş işlemlerden silmek için, “Boşluk-D” tuşuna basın.

 

10.2.10 Formüle Geri Dön

Bir sonucu görüntüledikten sonra, o sonucu elde etmek için hangi işlemi kullandığınızı hatırlamak isteyebilirsiniz. “Formüle geri dön” fonksiyonu, az önce yaptığınız işleme geri dönmenize olanak tanır.

Sonucunuz görüntülendiğinde, “Giriş-R” tuşuna basın veya menüden “Formüle Geri Dön” seçeneğini seçin.

Mevcut sonucunuzu elde etmek için yaptığınız işlem görüntülenir.

10.2.11 Seçenek Ayarları

“Seçenek Ayarları”nı Menüden üzerine gelip “Giriş” tuşuna basarak veya hesaplama satırındayken “Giriş-O” tuşuna basarak aktif hale getirebilirsiniz.

“Seçenek Ayarları” iletişim kutusunda çeşitli ayarları değiştirmek için seçim kutuları, bir “Tamam” düğmesi ve bir “İptal” düğmesi bulunur. Mevcut ayarlar: “Açı Birimi”, “Hesap Makinesinin Braille Kodlaması”, “görüntülenecek ondalık basamaklar” ve “Bilimsel Notasyonu Kullanarak Görüntüle”dir. “F3” veya “Boşluk-F3” tuşlarını kullanarak kontroller arasında gezinebilirsiniz. Herbir ayarın değerini değiştirmek için, “Boşluk” tuşunu kullanın “.

Açı birimini ayarlarken “Radyan” seçeneğini seçerseniz trigonometri fonksiyonunu kullanırken PI değerini elde edebilirsiniz. “Derece” seçeneğini seçip PI’yi etkinleştirirseniz bu geçerli bir hesaplama olmadığı için yanlış cevap alırsınız.

Hesap Makinesinin Braille kodlamasını daha önce açıklandığı gibi PC Braille, Nemeth veya UEB matematiksel Braille olarak ayarlayabilirsiniz. Bu ayarı hesap makinesinin herhangi bir yerinden değiştirmek için, “Boşluk-G” tuşlarını kullanabilirsiniz.

 

10.3 Saati ve Tarihi Görüntüle

Geçerli tarih ve saati öğrenmek için bu fonksiyonu kullanın. “Yardımcı Uygulamalar” menüsünde “Saati ve Tarihi Görüntüle” seçeneğine gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Ayrıca Braille eMotion’un herhangi bir yerinden “Boşluk-T” tuşunu kullanarak veya “Ses Artırma” düğmesine basılı tutarak, saati ve tarihi öğrenebilirsiniz. Bugünün tarihini görüntülemek için Tab tuşunu kullanabilirsiniz.

 

10.4 Uyandırma Alarmı

Belirli zamanları size hatırlatmak veya sizi haftanın farklı günlerinde farklı zamanlarda uyandırmak üzere birden fazla alarm ayarlamak için bu fonksiyonu kullanabilirsiniz. “Uyandırma alarmı”nı açmak için, “Yardımcı Uygulamalar” menüsünde “Boşluk-1” veya “Boşluk-4″ü kullanarak “Uyandırma alarmı”na gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Cihazın herhangi bir yerindeyken “F3-A” tuşlarına basarak da “Uyandırma Alarmı”nı başlatabilirsiniz. Braille eMotion’da saati veya tarihi henüz ayarlamadıysanız, cihaz Saati ayarlamanızı ister. Saati ayarladıktan sonra, Braille eMotion “Uyandırma alarmı” iletişim kutusunu görüntüler.

“Uyandırma Alarmı” iletişim kutusunda 5 öğe bulunur: Alarmlar listesi, “Ekle” düğmesi, “Değiştir” düğmesi, “Sil” düğmesi ve “Kapat” düğmesi. Kontroller arasında gezinmek için “F3” ve “Boşluk-F3” tuşlarını kullanın. Alarmlar listesinde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4”ü kullanın. Ayrıca “Giriş-A” tuşuna basarak bir alarm ekleyebilir, “Giriş-M” ile değiştirebilir ve “Boşluk-D” ile bir alarmı silebilirsiniz.

“Alarm ekle” iletişim kutusunda: “Saati ayarla”, “Alarm sesi”, “Alarm durumu”, “Alarm süresi”, “Tekrarlama aralığı”, “Alarmı tekrarlama sayısı”, “Onayla” düğmesi ve “İptal” düğmesi bulunur.

Alarm çaldığında, Braille ekranda “Uyandırma alarmı. Alarmı durdurmak için İptal tuşuna basın” mesajı görüntülenir.

“Uyandırma alarmı” iletişim kutusunu açtığınızda, Braille eMotion “Saati ayarla” alanını görüntüler. Buradaki alanda, o anki saat veya daha önce ayarlanmış olan saat gösterilir. Bu alana saati doğrudan yazabilir veya bölüm 8.1.3’te açıklandığı gibi kısayol tuşlarını kullanarak saati ayarlayabilirsiniz.

Tab tuşuyla bir sonraki alana geçin ve uyandırma alarmı için 3 alarm sesinden, titreşimden veya medya dosyasından birini seçin. Alarm sesini değiştirmek için “Boşluk-1” veya “Boşluk-4” tuşuna basın. Sesler arasında gezinildiğinde, çeşitli alarm sesleri çalınır. 4. seçenek olan “Titreşim”e ulaştığınızda, Braille eMotion, sizi alarmınız hakkında uyarmak için bu seçeneği kullanmayı seçtiğinizde hissedeceğiniz uzun titreşimi temsil eden uzun bir titreşim gerçekleştirir.

“Medya Dosyası”nı seçerseniz, Tab tuşuyla “Dosya Adı” düğmesine gidin ve alarm sesi olarak kullanmak istediğiniz dosyayı seçmek için “Giriş” tuşuna basın. Odak noktası ‘Medya’ klasörü olan bir Dosya Yöneticisi kontrolüne yerleştirilirsiniz. Kullanmak istediğiniz dosyayı bulun ve Giriş tuşuna basın.

İstediğiniz alarm türünü seçtiğinizde, Tab tuşuyla bir sonraki alana geçin.

Alarm durumu alanında, alarmın haftanın hangi günlerinde çalacağını ayarlayabilirsiniz. Burada dört seçenek vardır: “Kapalı”, “Bir kez”, “Hafta içi” ve “Her gün”. “Alarm durumu ” “Kapalı” olarak ayarlanırsa, iletişim kutusundaki diğer seçenekler nasıl ayarlanırsa ayarlansın alarm belirlenen zamanda çalmaz.

Süre seçeneği alarmın çalacağı süreyi ayarlar. Seçenekler 1 dakika, 2 dakika veya 3 dakikadır. Zil süresini “1 dakika” olarak ayarlarsanız alarm bir dakika boyunca çalar ve ardından susar. Alarmı bir dakika geçmeden durdurmak için, “Geri Sil-Giriş” tuşuna basın.

Tekrarlama aralığı, alarmın çaldığı zamanlar arasındaki süreyi tanımlar. Örneğin tekrarlama aralığını üç dakika olarak ayarlarsanız, alarm durduktan 3 dakika sonra tekrar çalar. Kullanılabilir ayarlar 1, 3, 5, 10, 15 veya 40 dakikadır.

Alarm “Geri Sil-Giriş” tuşuna basılarak kapatılmazsa, Alarm tekrarlama sayısı seçeneğini kaç kez ayarladığınıza göre tekrarlanır. Kullanılabilir ayarlar 1’den 10’a kadardır.

Ayarlarınızı kaydetmek için “Giriş” tuşuna veya alarm ayarını iptal etmek için “Boşluk-Z” tuşuna basın.

 

10.5 Kronometre

“F3-W” tuşuna basarak ünitenin herhangi bir yerinden “Kronometre”yi başlatabilirsiniz. Veya “Yardımcı Uygulamalar” menüsünden ona gidebilir ve “Giriş” tuşuna basabilirsiniz.

Ekranda “00:00:00” görüntülenir. Kronometreyi çalıştırmaya başlamak için “Giriş” tuşuna basın. Duraklatmak için tekrar “Giriş” tuşuna bastığınızda, Braille eMotion geçen süreyi seslendirir ve Braille olarak görüntüler. “Giriş” tuşuna tekrar basıldığında, kronometrenin çalışması yeniden başlatılır.

Kronometre duraklatılmışken veya çalışırken “Geri Sil” tuşuna basarsanız Braille eMotion geçen süreyi seslendirir ve ekranda “00:00:00” yazar. Kronometre çalışırken “Boşluk” tuşuna basıldığında, geçen süre söylenir. Kronometre hâlâ çalıştığından, Braille ekranda geçen süre boyunca zaman saniye saniye gösterilmeye devam edilir.

Zamanın görüntülenmesini durdurmak için, “Boşluk-F2” tuşuna basın. “Boşluk-F2” tuşuna bir kez daha basarsanız zaman tekrar görüntülenir.

“Geri sayım sayacı”na geçmek için Tab tuşuna basın. Saati, dakikayı ve saniyeyi yazmanız istenir. PC Braille veya kısaltmasız Braille kullanarak saat, dakika ve saniye için iki basamaklı bir sayı yazın. Rakam işareti kullanmanıza gerek yoktur. Herhangi bir sayı yazmadan “Giriş” tuşuna basarsanız, “Geri sayım sayacı” varsayılan süresi olan bir dakika olarak geri saymaya başlar. “Geri sayım sayacı” başlatıldığında, “geri sayım xx dakika” görüntülenir ve çalışmaya başlar.

“Geri sayım sayacı”nda “Giriş” tuşuna bastığınızda, Braille eMotion size kalan süreyi söyler ve geri sayımı duraklatır. Sayacı yeniden başlatmak için, tekrar “Giriş” tuşuna basın. “Geri Sil” tuşuna basmak “Geri sayım sayacını” sıfırlar. Sayaç sıfıra ulaşdığında, 10 saniyelik bir alarm çalar ve “Geri sayım sayacı” sıfırlanır. Alarm çalarken “Geri Sil-Giriş” tuşuna basarsanız, alarm durur, sayaç silinir ve yeni bir zamanı kabul etmeye hazır hale gelir.

“Kronometre” programından çıkmak için “Boşluk-Z” tuşlarına basın.

10.6 Flaş Belleği Yedekle/Geri yükle

Flaş belleği Yedekleme/Geri Yükleme uygulaması, flaş bellekteki verilerinizin bir SD karta veya bağlı bir USB sürücüye şifre korumalı sıkıştırılmış yedeğini oluşturmanıza olanak sağlar. Bu uygulamayı, Yardımcı Uygulamalar Menüsünde “K”ye veya ünitenin herhangi bir yerinde “F3-P”ye basarak çalıştırabilirsiniz.

Yedeklenecek veri miktarını da bildiren “Yedekle” düğmesine yönlendirilirsiniz. “Geri Yükle” ve “Kapat” düğmelerine ulaşmak için “f3” veya “Boşluk-F3” tuşlarına basabilirsiniz.

“Yedekle” düğmesinde “Giriş” tuşuna basmak, sizi, her biri mevcut boş alan miktarını bildiren, yedeği kaydedebileceğiniz mevcut sürücülerin listesine götürür. Kullanmak istediğiniz sürücüde “Giriş” tuşuna basın.

*Not: ExFat SD kartlarını veya 64 GB ve üzeri sürücüleri kullanmanızı öneririz. Bir FAT32 sürücüsüne veya kartına 4 GB’tan fazla veri içeren bir zip dosyası oluşturmak mümkün değildir ve kullanıcının flaş belleği yaklaşık 44 GB veri tutabildiğinden çoğu yedekleme 4 GB’tan büyük olacaktır.

Sürücünüzü seçtiğinizde sizden bir şifre oluşturmanız istenir. Zip yedeklemenizi parolayla korumak istiyorsanız, PC yazma alanına en fazla 8 karakterden oluşan bir parola yazın. Parolayı yeniden yazmak için F3 tuşuna basın. Şifre kullanmak istemiyorsanız, bir kez daha Tab tuşuna basarak “Şifre kullanma” seçeneğini seçin ve “Giriş” tuşuna basın.

Braille eMotion, ilerlemeyi yüzde olarak bildiren sıkıştırılmış bir yedekleme oluşturur. Bittiğinde cihaz dosya sistemini günceller. Bu bir kaç dakika alabilir. Son olarak diskin bağlantısını kesmek isteyip istemediğiniz sorulur. Sürücünün bağlantısını hemen kesmek istiyorsanız lütfen evet seçeneğini seçin, ancak bu durumda dosya sistemi zarar görebilir. Diski bir süreliğine bağlı bırakmayı düşünüyorsanız, hayır diyebilirsiniz. Bağlantıyı daha sonra kestiğinizde, sistem daha iyi durumda olabilir.

Yedekleme tamamlandığında, yedekleme sürücüsünün kökünde “Braille eMotion Backup” adlı bir klasör ve onun içinde Braille eMotion cihazının adı, saati ve tarihi ile adlandırılan bir zip dosyası oluşturulur.

Bir yedeği geri yüklemek için, sürücüyü ve ardından geri yükleme iletişim kutusundan yedekleme dosyasını seçin. Yedeklemenizi parolayla koruduysanız, geri yükleme başlamadan önce parolayı girmeniz istenir.

 

10.7 Biçimlendirme

UYARI!! Braille eMotion, bozulma sorunlarını çözmek ve/veya temiz bir dahili sürücüyle baştan başlamak için, flaş diski biçimlendirmeyi mümkün kılar. Flaş belleği biçimlendirmek, dahili bellekteki tüm verileri siler. Bu komutu çalıştırırken son derece dikkatli olun. Bu komutu çalıştırırsanız tüm verilerinizi kaybedersiniz. Komut yürütüldükten sonra bu verileri geri alamazsınız. Flaş belleği biçimlendirmek için, tamamen kapatıldıktan sonra açılırken “Ana Menü” tuşuna basılı tutun.

“Biçimlendirme” fonksiyonuna “Yardımcı Uygulamalar” menüsünden F tuşuna basarak da ulaşabilirsiniz. Veya Braille eMotion’un herhangi bir yerinden “F3-F” tuşlarına basarak başlatabilirsiniz.

Braille eMotion’da herhangi bir diski biçimlendirdiğinizde, tüm bilgiler silinir. Bu nedenle, biçimlendirmeden önce mümkünse önemli verilerinizi yedeklemeniz önerilir.

 

1) Yardımcı Uygulamalar menüsünde “Biçimlendir” üzerinde “Giriş” tuşuna basın, “flaş bellek” sürücüsüne odaklanılacaktır. “Giriş” tuşuna basın veya listeden başka bir sürücü seçin ve “Giriş” tuşuna basın. *Not: Disk mevcut dosya sistemine (FAT32 veya ExFat) göre biçimlendirilecektir.

2) “Flaş bellek biçimlendirilsin mı?” diye sorulur, Evet”. “Giriş” tuşuna basın

3) “Tüm veriler kaybolacak. Devam edilsin mi? Evet” mesajı görüntülenir. Giriş tuşuna basın”.

4) Cihaz “Şimdi flaş bellek biçimlendiriliyor” mesajını verir ve biçimlendirme başlatılır.

5) Biçimlendirme tamamlandığında, “Disk” listesine geri dönersiniz.

Biçimlendirmeyi iptal etmek için “Boşluk” tuşuna basın veya 2. veya 3. adımda “Hayır” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın.

 

10.8 Uyku Zamanlayıcıyı Ayarlama

Ne yaptığınızdan bağımsız olarak, belirli bir süre sonunda Braille eMotion’ı kapatacak şekilde uyku zamanlayıcıyı ayarlayabilirsiniz.

Uyku Zamanlayıcıyı ayarlamak için, Yardımcı Uygulamalar menüsünden “Uyku Zamanlayıcı”ya gidin ve “Giriş” tuşuna basın. Veya cihazın herhangi bir yerinde “Boşluk-J” tuşuna basın.

“Uyku zamanlayıcı: 0 dakika” mesajı görüntülenir. Yazma alanına uyku zamanlayıcı için dakika miktarını girin. Kullanılabilir ayarlar 0 ila 180 arasındadır. “Giriş” tuşuna basın.

Uyku zamanlayıcı ayarlandığında, cihaz aktif olsa bile belirlenen süre sonunda kapanır. Uyku zamanlayıcıyı “5” dakikaya ayarlarsanız ve 2 dakika sonra “Boşluk-J (2-4-5)” tuşuna basarsanız, yazma alanında uyku zamanlayıcının cihazı kapatmadan önce kalan süresi olan “3” görüntülenir.

 

10.9 Braille eMotion Yazılımını Güncelleme

Bu uygulamayı kullanarak, Braille eMotion’u bir İnternet bağlantısı aracılığıyla veya güncelleme dosyalarını içeren harici bir sürücüden güncelleyebilirsiniz. “Çevrimiçi” yöntemini seçerseniz, güncellemeyi denemeden önce, bir İnternet bağlantınızın olduğundan emin olun. Braille eMotion’u güncellediğinizde ayarlar genellikle korunur. Ancak cihaz yazılımındaki ayar değerlerinde değişiklik olması durumunda tüm ayarlar sıfırlanacaktır. Bu nedenle “Yardımcı Uygulamalar” menüsündeki yedekle/geri yükle özelliğini kullanarak, ayarlarınızı yedeklemeniz önerilir. Flaş bellekteki veriler korunur. Ancak beklenmeyen sorunlar oluşabileceğinden, Braille eMotion Yazılımını güncellemeden önce dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz.

 Not: Güncelleme başladıktan sonra iptal edemezsiniz. Güncelleme esnasında cihazı resetlememelesiniz. Güncelleme işlemi boyunca cihazı adaptörüne bağlı tutmalısınız. Güncelleme sırasında Braille eMotion’a dokunmamanızı öneririz. Braille eMotion’un güncellenmesi 60 dakika kadar sürebilir; bu süre İnternet bağlantınızın hızına ve yüklediğiniz uygulama sayısına bağlı olarak muhtemelen daha da uzun olabilir.

 Ayrıca şunu unutmayın: Güncelleme dosyaları kurulum için geçici olarak flaş bellekte saklanır. Flaş bellekte yeterli boş alan yoksa, Braille eMotion güncelleme dosyaları için yer açılıncaya kadar güncelleme yapamaz.

“Yardımcı Uygulamalar” menüsünden “Yazılımı Güncelle” seçeneğine gidebilir veya “F3-U” tuşlarına basarak cihazın herhangi bir yerinden güncellemeyi başlatabilirsiniz.

Güncelleme yönteminizi seçtiğinizde ve güncelleme dosyaları indirildiğinde veya algılandığında, Braille eMotion gerekli tüm program dosyalarını çıkaracaktır. İlerleme durumu her birkaç saniyede bir duyurulur.

İşlem tamamlandıktan sonra Braille eMotion yeniden başlatılacak ve sistem dosyaları güncellenecektir. Bu süreçte herhangi bir seslendirme yapılmayacak ancak ilerleme Braille olarak yüzde şeklinde gösterilecektir.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, tüm uygulamalar güncellenecektir.

Sistem dosyaları güncellendiğinde ve uygulamalar başlatıldığında yazılım yüklenecek ve çalışacaktır. Bu işlem sırasında Braille eMotion, Braille olarak “Braille eMotion Başlatılıyor” ifadesini görüntüler ve sağda değişen noktaları gösteren bir ilerleme göstergesi görünür.

Sistem yeniden başlatıldığında, ürün yazılımında yeni veya değiştirilmiş ayar değeri yoksa Ana Menü yüklenir ve ayarlarınız geri yüklenir. Ayar değerleri değiştirilmişse, tüm Ayarlar sıfırlanır ve sistem Hızlı Kılavuz’u çalıştırır.

Güncelleme sonrasında sistem son kez çalıştığında, sürüm Notu görüntülenir. Ana Menüye çıkmak için “F4” tuşuna basın. Sürüm Notunu Doküman klasörüne kaydetmek istiyorsanız, Tab ile Kaydet’e gelin ve “Giriş” tuşuna basın. İstediğiniz zaman tekrar görüntülemek için, ana Menüden “F2-F3-R” tuşlarına basın.

 

10.9.1 eMotion Yazılımını Çevrimiçi Güncelleme

Braille eMotion Yazılımını İnternetten güncellemek için şu adımları izleyin:

1) İnternete bağlı olduğunuzdan ve cihazınızın şarja takılı olduğundan emin olun. “Yardımcı Uygulamalar” menüsündeki “Braille eMotion Yazılımını Güncelle” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın.

2) “Güncelle: Çevrimiçi” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın. Braille eMotion, HIMS sunucusuna bağlanır ve mevcut yazılım sürümünüz, HIMS sunucusu sürümüyle karşılaştırılır. Güncelleme işlemine devam etmeniz istenir.

3) Braille eMotion güncelleme dosyalarını indirmeye başlar. Güncelleme yaklaşık 1,3 GB’dir. Bu nedenle internet bağlantınızın hızına bağlı olarak indirme işlemi uzun sürebilir. Güncelleme başarısız olursa, İnternet bağlantısı kullanılamıyor mesajını alırsınız. Güncellemeyi tekrar denemek için, “Boşluk-Z” tuşlarına basarak işlemi iptal edin ve “Braille eMotion Yazılımını Güncelle” seçeneğini yeniden etkinleştirin. Bağlantı başarılı olursa, güncelleme dosyaları indirilir.

4) Güncelleme dosyalarını indirdikten sonra, Braille eMotion otomatik olarak güncelleme işlemini başlatır. Güncelleme tamamlanana kadar Braille eMotion’a dokunmamanız gerektiğini lütfen unutmayın; çünkü tuşlara basmak, cihazı resetlemek veya şarjdan çıkartmak, güncelleme sürecini kesintiye uğratabilir ve bu da kurulumun tamamlanmamasına neden olabilir. Güncelleme tamamlandığında, “program” menüsünde “Dosya yöneticisi” üzerine dönersiniz.

5) Güncelleme tamamlandıktan sonra, “program” menüsünde “Boşluk-V” tuşlarına basarak yazılım sürümünü kontrol edin.

 

10.9.2 eMotion Yazılımını Çevrimdışı Güncelleme

Braille eMotion Yazılımını bir sürücüden güncellemek için şu adımları izleyin:

1) Güncelleme dosyasını HIMS web sitesinden indirin. Not: Dosya bir .bin dosyasıdır, ancak bazı Windows sürümleri dosyayı .zip dosyası olarak yeniden adlandırabilir. Bu dosyayı çıkarmayın. Uzantıyı tekrar .bin olarak değiştirmeniz yeterlidir. Dosyayı SD kart veya USB flaş sürücü gibi harici bir depolama cihazının köküne kopyalayın.

2) SD kartı veya USB sürücüyü Braille eMotion’a takın ve Braille eMotion’un şarja takılı olduğundan emin olun. Ardından, “Yardımcı Uygulamalar” menüsünden “Braille eMotion Yazılımını Güncelle” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basın.

3) “Güncelle: Çevrimiçi” görüntülenir. “Güncelle: Çevrimdışı” seçeneğine gitmek için “Boşluk-4” ardından Giriş tuşuna basın.

4) Yazılımın en son sürümünü zaten çalıştırıyorsanız güncelleme işlemine devam etmeniz istenir. “Hayır” seçeneğinde “Giriş” tuşuna basarsanız güncelleme iptal edilir. “Evet” ve “Hayır” arasında geçiş yapmak için “Boşluk” tuşuna basın.

5) Braille eMotion güncelleme işlemini başlatır. Güncelleme tamamlanana kadar Braille eMotion’a dokunmamanız gerektiğini lütfen unutmayın. Güncelleme tamamlandığında “program” menüsüne dönersiniz ve “Dosya yöneticisi” görüntülenir.

6) Güncelleme tamamlandığında, “program” menüsünde “Boşluk-V” tuşlarına basarak yazılım sürümünü kontrol edin.

 

11. Yardım Alma

“Yardım” menüsü, Braille eMotion Kullanım Kılavuzunun gezinilebilen bir versiyonunun yanı sıra Braille emotion cihazınızla ilgili genel bilgileri içerir. Kullanım Kılavuzuna erişmek için “Yardım” menüsünü açın ve “kullanım kılavuzu”nda “Giriş” tuşuna basın.

Ayrıca, Kullanım Kılavuzunu “F1-H” tuşlarını kullanarak cihazın herhangi bir yerinden başlatabilirsiniz.

Kullanım Kılavuzu yüklenecek ve Yönlendirme menüsüne yerleştirileceksiniz. Okumak istediğiniz bölüme gitmek için, “Boşluk-1” ve “Boşluk-4” tuşlarını kullanın. Odaklanılan bölümün alt bölümlerine gitmek için F3 tuşuna basın. Daha sonra alt bölümlerde gezinmek için “Boşluk-1” ve “Boşluk-4”ü bir kez daha kullanın. Yapıda bir seviye geri gitmek için “Boşluk-F3” tuşuna basın.

Kılavuzu o konumda açmak ve okumaya başlamak için odaklanılan bölümde “Giriş” tuşuna basın. Yönlendirme tuşları Not Defteri’ndeki tuşlarla aynıdır. Yönlendirme tuşlarının listesi için lütfen 5. bölüme bakın. “Boşluk-N” tuşuna basarak istediğiniz zaman Yönlendirme menüsüne dönebilirsiniz.

Braille eMotion’da kılavuzu okurken, “Boşluk-F” tuşlarına basarak metin arayabilirsiniz. Bulmak istediğiniz metni yazın ve “Giriş” tuşuna basın. Aradığınız metnin bir sonraki örneğini “Giriş-F” tuşuna basarak bulabilirsiniz.

Giriş bölümü, Braille eMotion cihazının fiziksel özelliklerine ve işlevselliğine genel bir bakış sunar.

“Temel Fonksiyonlar” bölümü, Braille eMotion’un programlanması ve çalıştırılmasına ilişkin temel bir genel bakış sunar.

“Braille ekranınızı özelleştirme” bölümü, saati ve tarihi ayarlama, internet Kurulumu, Bluetooth bağlantısı ve “Braille”, “Ses” ve “Genel Seçenekler” hakkında bilgi verir ve tercihlerinize göre bunları nasıl ayarlayacağınızı anlatır.

Geri kalan bölümlerin çoğu, Braille eMotion’un işlevlerinin her birini ayrıntılı olarak ele almaktadır.

“Komut Özeti” bölümü, Braille eMotion’daki tüm programlar için kısayol tuşlarına hızlı bir referanstır; belirli bir programdaki talimatların tamamını okumadan, bir eylemi gerçekleştirmek için yalnızca kısa yolunu bilmek istediğinizde kullanışlıdır.

Ayrıca gerçekleştirdiğiniz belirli görevle ilgili yardım da alabilirsiniz. Herhangi bir programda mevcut olan kısayol tuşlarının bir listesini öğrenmek için, “Boşluk-H” tuşlarını kullanın.

 

12 Bağlantı Tuş Komutları

12.1 Genel Bağlantı Komutları

Bağlantı Modunu Etkinleştir: Bağlantı tuşuna basın

Bağlantı menüsünü aç: Bağlantı tuşuna uzun basın

Sonraki bağlantıya git: Boşluk-Bağlantı tuşu

Önceki bağlantıya git: Geri Sil-Bağlantı tuşu

Mevcut bağlantıyı kes: Boşluk-d

Mevcut bağlantıyı sil: Giriş-d

Legacy USB’ye geç: Orta-Geri sil-u

HID Braille USB’ye geç: Orta-Giriş-u

Bluetooth’a geç: Orta-Giriş-b

Eşleştirme Listesine Git: Giriş-l

Bluetooth Eşleştirme Modunu Başlat: Giriş-c

Bluetooth ses gönderimini Aç/Kapat: Orta-A

Bağımsız ve Bağlantı modları arasında geçiş yap: Boşluk-Orta tuş

Bağlantı Modundan Çık: Geri Sil-Boşluk-z

 

12.2 JAWS For Windows Komutları

12.2.1 Genel Komutlar:

Satır, yapılandırılmış, öznitelikler ve konuşma çıkışı modları arasında geçiş yap: 1

Hangi metin niteliklerinin görüntülenmesi gerektiğini belirle: 2

JAWS ve PC imleç arasında geçiş yap: 3

Braille hareket tuşlarına basıldığında aktif imleci hareket ettir: 4

Doğal tuş vuruşlarını gerçekleştir ve konuştur: 6

Konuşmayı susdur: Kontrol

Menü çubuğunu etkinleştir: Alt

Başlat menüsünü aç: F1

Sağ fare tuşuna tıkla: F2

Tab: F3

Escape: F4

Şift-Tab: Boşluk-F3

Alt-Tab: F2-F3

Alt-Enter: Alt-Giriş

Alt Sol Fare tıklama: Alt-5

Sistem tepsi simgelerini listeleme: Giriş-L

Bildirim geçmişini göster: Giriş-N

Masaüstüne git: Ana Menü tuşu

Batarya ve şarj durumunu söyle: Geri Sil-B

Batarya ve Bağlantı durumunu söyle: Geri Sil-W

Sistem saatini söyle: Boşluk-T

Son uyarıyı seslendir: Boşluk-1-2-3-4-5-6

İlerleme çubuğu bildirimlerini değiştir: Geri Sil-P

Metindeki vurgulanan kelimeyi oku: Geri Sil-C

Pencere Başlığını Söyle: Geri Sil-Giriş-T

Pencere altını oku: Giriş-4-5-6

Sekme düzenindeki İletişim Kutusunu Oku: Giriş-B

Tümünü Şöyleyi etkinleştir: Giriş-G

Hızlı Yönlendirme Tuşları Arasında Geçiş: Boşluk-Q

 

12.2.2 Yönlendirme ve Seçme Komutları:

Yazma Modları arasında geçiş: Geri Sil-Boşluk-T

Önceki karakter: Boşluk-3

Sonraki karakter: Boşluk-6

Önceki kelime: Boşluk-2

Sonraki kelime: Boşluk-5

Önceki satır: Boşluk-1

Sonraki satır: Boşluk-4

Önceki paragraf: Boşluk-2-3

Sonraki paragraf: Boşluk-5-6

Sayfa Yukarı: Boşluk-1-2-6

Sayfa Aşağı: Boşluk-3-4-5

Satır Başı: Boşluk-1-3

Satır Sonu: Boşluk-4-6

Dosyanın Başı: Boşluk-1-2-3

Dosyanın Sonu: Boşluk-4-5-6

Şift-Tab: Boşluk-1-2

Tab: Boşluk-4-5

Menü çubuğunu aç: Boşluk-M

Escape: Boşluk-E

Sonraki Belge Penceresi: Geri Sil-N

Belge Penceresini Kapat: Control-D

Liste kutusunu kapat: Kontrol-L

Başlık listesini göster: 1-2-5, (H)

Bağlantı listesini göster: Geri Sil-L

JAWS bul: Boşluk-F

JAWS Sonrakini Bul: Giriş-F

JAWS Öncekini Bul: Geri Sil-F

Önceki satırı seç: Geri Sil-Boşluk-1

Önceki kelimeyi seç: Geri Sil-Boşluk-2

Önceki karakteri seç: Geri Sil-Boşluk-3

Sonraki satırı seç: Boşluk-Giriş-4

Sonraki kelimeyi seç: Boşluk-Giriş-5

Sonraki karakteri seç: Boşluk-Giriş-6

Seçilen Metni Söyle: Geri Sil-Boşluk-S

Panoya Kopyala: Control veya Giriş-C

Panoya taşı: Control veya Giriş-X

Panodan yapıştır: Control veya Giriş-V

Pencere metnini panoya gönder: Boşluk-W

Geri al: Kontrol veya Giriş-Z

 

12.2.3 Ses ve Braille Ayar Komutları

Ses Seviyesini Azalt: Geri Sil-F1

Ses Hızını Azalt: Boşluk-“F1

Ses Tonunu Azalt: Giriş-F1

Ses Seviyesini Artır: Geri Sil-F4

Ses Hızını Artır: Boşluk-F4

Ses tonunu artır: Giriş-F4

Sentezleyiciyi sessize al: Geri Sil-F2

Yazma Tekrarlamasını Ayarla: Giriş-F2

Noktalama seviyesini ayarla: Giriş-F3

Ekran tekrarlamasını ayarla: Geri Sil-S

JAWS seri ayarları aç: Geri Sil-V

Konuşma geçmişini aç/kapat: Geri Sil-H

Konuşmayı sesize al: Geri Sil-Giriş

Braille’i sola taşı: Sol İmleç tuşu

Braille’i sağa taşı: Sağ İmleç tuşu

Braille’i Sola Kaydır: Yukarı Kaydırma tuşu

Braille’i Sağa Kaydır: Aşağı Kaydırma tuşu

Braille Görünümü Ayarla: Alt-V

Tepsiyi sola böl: Geri Sil-Boşluk

Tepsiyi sağa böl: Boşluk-Giriş

Durum hücrelerinde zamanı göster: Boşluk-3-4

Tablo başlıklarının Braille gösterimini değiştir: Geri Sil-T

Braille tablo hücre okumasını değiştir: Giriş-T

Braille İşaretlemeyi kapat: Geri Sil-M

Braille Düzeni Değiştir: Geri Sil-G

 

12.2.4 JAWS Komutları:

OCR belgesi: Giriş-O

JAWS Yöneticisini çalıştır: Geri Sil-2-3

JAWS görev listesini başlat: Boşluk-Giriş-T

Klavye Yardımını Aç/Kapat: 1-3 (k)

 

12.3 NVDA Komutları

12.3.1 Orjinal NVDA tuş haritası

Braille hücreye git: İmleç yönlendirici

Braille ekranı geriye kaydır: Yukarı Kaydırma tuşu

Braille ekranı ileri kaydır: Aşağı Kaydırma tuşu

Geçerli odağa git: Yukarı ve Aşağı Kaydırma tuşları

Kontrol tuşu: F1

Windows tuşu: F3

Alt tuşu: Boşluk-M veya F2

Şift tuşu: Sol İmleç

İnsert Tuşu: Boşluk-I veya Sağ İmleç

Uygulama tuşu: Boşluk-P veya F2

Büyük Harf Kilit tuşu: Boşluk-U

Tab tuşu: Boşluk-4-5 veya F3

Şift-Alt-Tab: F1-F2-F3

Alt-Tab: F2-F3

Şift-Tab: Boşluk-1-2 veya Boşluk-F3

Alt-F4: Boşluk-Z

Satır başı tuşu: Boşluk-1-3

Satır sonu tuşu: Boşluk-4-6

Kontrol-Satır başı: Boşluk-1-2-3

Kontrol-Satır sonu: Boşluk-4-5-6

Sayfa yukarı: Boşluk-1-2-6

Sayfa aşağı: Boşluk-3-4-5

Kontrol-Sayfa yukarı: Boşluk-Giriş-1-2-6

Control-Sayfa aşağı: Boşluk-Giriş-3-4-5

Yukarı Ok: Boşluk-1

Aşağı Ok: Boşluk-4

Kontrol-YukarıOk: Boşluk-2-3

Kontrol-Aşağı Ok: Boşluk-5-6

Alt-Yukarı Ok: Geri Sil-Boşluk2-3

Alt-Aşağı Ok: Geri Sil-Boşluk-5-6

Şift-Yukarı Ok: Boşluk-Yukarı kaydırma

Şift-Aşağı Ok: Boşluk-Aşağı Kaydırma

Sol Ok: Boşluk-3

Sağ Ok: Boşluk-6

Kontrol-Sol Ok: Boşluk-2

Kontrol-Sağ Ok: Boşluk-5

Alt-Sol Ok: Geri Sil-Boşluk-2

Alt-Sağ Ok: Geri Sil-Boşluk-5

İptal tuşu: Boşluk-E veya F4

Sil tuşu: Boşluk-D

F1 tuşu: Boşluk-H

F3 tuşu: Boşluk-Giriş-C

F4 tuşu: Geri Sil-F1

Windows-B: F3-B

Windows-D: F3-D

 

12.3.2 Genel HID Braille Komutları

Braille ekranı geri kaydır: Yukarı Kaydırma Tuşu

Braille ekranı ileri kaydır: Aşağı Kaydırma Tuşu

Braille hücreye yönlendir: İmleç Yönlendirici

Braille’e bağlanmayı aç/kapat: Yukarı-Aşağı Kaydırma

Yukarı Ok: Boşluk-1

Aşağı Ok: Boşluk-4

Sol Ok: Boşluk-3

Sağ Ok: Boşluk-6

Şift-Tab: Boşluk-1-3

Tab tuşu: Boşluk-4-6

Alt tuşu: Boşluk-M

İptal tuşu: Boşluk-E

Giriş Tuşu: 8

Windows tuşu: Boşluk-3-4

Alt-Tab: Boşluk-T

NVDA Menüsü: Boşluk-N

Windows-D: Boşluk-D

Tümünü Söyle: Boşluk-1-2-3-4-5-6

 

12.4 MAC için VoiceOver Komutları

12.4.1 Genel ve Yönlendirme

Önceki öğeye git: Boşluk-1

Sonraki öğeye git: Boşluk-4

Yukarı git: Boşluk-3

Aşağı git: Boşluk-6

İlk öğeye git: Boşluk-1-2-3 veya F1

Son öğeye git: Boşluk-4-5-6 veya F2

Etkileşimi Başlat: Boşluk-2-3-6

Etkileşimi Durdur: Boşluk-3-5-6

Öğe Seçici: Boşluk-I

Bul: Boşluk-F

Menü çubuğuna git: Boşluk-S veya Kontrol tuşu

Kısayol Menüsünü Aç: Boşluk-2-5

İptal: Boşluk-1-2

Bir sayfa sola kaydır: Boşluk-2-4-6

Bir sayfa sağa kaydır: Boşluk-1-3-5

Bir sayfa yukarı kaydır: Boşluk-3-6-5-6

Bir sayfa aşağı kaydır: Boşluk-1-4-5-6

Görüntülenen sayfa numarasını veya satırları söyle: Boşluk-3-4

Önceki rotor ayarını seç: Boşluk-2-3

Sonraki rotor ayarını seç: Boşluk-5-6

Öğe için eylemi gerçekleştir: Boşluk-3-6

Dok’a git: F3

Masaüstüne Git: F4

Bağlantılı öğeye git: Sol İmleç

Beliren öğeye git: Sağ İmleç

Sesi Artır: Boşluk-3-4-5

Sesi Azalt: Boşluk-1-2-6

Sayfayı yukarıdan oku: Boşluk-W

VoiceOver İmlecinin içeriğini oku: Boşluk-R

Metin niteliklerini oku: Boşluk-2-3-4-5-6

Tümünü seç: Boşluk-2-3-5-6

Sola seç: Boşluk-2-3-5

Sağa seç: Boşluk-2-5-6

 

12.4.2 VoiceOver ve Braille

VoiceOver seçeneklerini aç: Boşluk-u

Ekran Perdesini aç/kapat: Boşluk-1-2-3-4-5-6

Konuşmayı duraklat veya devam ettir: Boşluk-P

Konuşmayı aç/kapat: Boşluk-M

VoiceOver Yardımını aç: Boşluk-H veya Ana Ekran tuşu

Klavye Yardımını Başlat/Durdur: Boşluk-K

Özel etiket oluştur: Boşluk-1-2-3-4-6

Hızlı yönlendirmeyi aç/kapat: Boşluk-Q

Braille’i sola kaydır: Boşluk-2

Braille’i sağa kaydır: Boşluk-5

Duyuru geçmişini aç/kapat: Boşluk-N

Çevir: Boşluk-4-5

Braille tuşunu Sil tuşuyla eşleştir: Boşluk-D

Braille tuşunu Geri tuşuyla eşleştir: Boşluk-E

Braille tuşunu Tab tuşuyla eşleştir: Boşluk-T

Kısaltmalı ve kısaltmasız braille arasında geçiş yap: Boşluk-G

Masaüstüne Git: Geri Sil-2-5-6

Braille tuşunu Şift tuşuyla eşleştir: Geri Sil-Boşluk-4

Braille tuşunu Şift tuşuyla eşleştirmeyi aç/kapat: Boşluk-Giriş-4

Braille tuşunu Komut tuşuyla eşleştir: Geri Sil-Boşluk-1

Braille tuşunu Komut tuşuyla eşleştirmeyi aç/kapat: Boşluk-Giriş-1

Braille tuşunu Kontrol tuşuyla eşleştir: Geri Sil-Boşluk-3

Braille tuşunu Kontrol tuşuyla eşleştirmeyi aç/kapat: Boşluk-Giriş-3

Braille tuşunu Seçenek tuşuyla eşleştir: Geri Sil-Boşluk-2

Braille tuşunu Seçenek tuşuyla eşleştirmeyi aç/kapat: Boşluk-Giriş-2

Braille tuşunu Fn tuşuyla eşleştir: Geri Sil-Boşluk-5

Braille tuşunu Fn tuşuyla eşleştirmeyi aç/kapat: Boşluk-Giriş-5

Braille tuşunu Sil tuşuyla eşleştir: Geri Sil veya Geri Sil-Boşluk

Braille tuşunu Geri Tuşuyla eşleştir: Giriş veya Boşluk-Giriş

 

12.5 iOS Komutları:

Not: USB HID Braille kullanılırken, hem eMotion’a özel hem de Braille klavye komutlarının var olduğu durumlarda, Braille klavye eşdeğerleri kullanılmalıdır. Geleneksel bir Bluetooth bağlantısı kullanılırken, Braille eMotion’a özel tuşlar kullanılabilir.

 

12.5.1 Genel ve Yönlendirme Komutları

Önceki öğeye git: Boşluk-1

Sonraki öğeye git: Boşluk-4

İlk öğeye git: Boşluk-1-2-3

Son öğeye git: Boşluk-4-5-6

Merkez öğeye git: Geri Sil-Boşluk-C

Öğe Seçici: Boşluk-I

Seçilen öğeyi etkinleştir: İmleç yönlendirici

Seçilen öğeye uzun bas: Geri Sil-Giriş-3-6

Seçili öğeye 3D dokunma: Boşluk-3-5-6

Öğe özetini söyle: Boşluk-3-4

Bir sayfa yukarı kaydır: F1 veya Boşluk-3-4-5-6

Bir sayfa Aşağı kaydır: F2 veya Boşluk-1-4-5-6

Bir sayfa sola kaydır: Sol İmleç tuşu veya Boşluk-2-4-6

Bir sayfa sağa kaydır: Sağ İmleç tuşu veya Boşluk-1-3-5

Görüntülenen sayfa numarasını veya satırları söyle: Boşluk-3-4

Sonraki pencereye git: Boşluk-2-6

Önceki pencereye git: Boşluk-3-5

Önceki konteynere git: Geri Sil-Boşluk-1

Sonraki konteynere git: Geri Sil-Boşluk-4

Önceki rotor öğesi: Boşluk-3

Sonraki rotor öğesi: Boşluk-6

Önceki Rotor Ayarı: F3 veya Boşluk-2-3

Sonraki Rotor Ayarı: F4 veya Boşluk-5-6

Ana ekran: Ana ekran tuşu veya Boşluk-h

Uygulama Değiştirici: Ana menü tuşu iki kez veya Boşluk-h iki kez

Geri düğmesi: Boşluk-B

Durum Çubuğu: Boşluk-S

Denetim Merkezi: Boşluk-2-5

Bildirim Merkezi: Boşluk-4-6

Sesi artır: Boşluk-3-4-5

Sesi azalt: Boşluk-1-2-6

Müzik Çal/Duraklat: Boşluk-1-5-6

 

12.5.2 Okuma ve Düzenleme Komutları

Mevcut Konumdan Oku: Boşluk-R

Baştan Oku: Boşluk-W

Tümünü seç: Boşluk-2-3-5-6

Sola seç: Boşluk-2-3-5

Sağa seç: Boşluk-2-5-6

Tab: Boşluk-T

Şift Tab: Boşluk-1-2-5-6

Kes: Boşluk-X

Kopyala: Boşluk-C

Yapıştır: Boşluk-V

Sil tuşunu etkinleştir: Boşluk-D

Geri tuşunu etkinleştir: Boşluk-E

Yazmayı Geri Al: Boşluk-Z

Yazmayı Yinele: Boşluk-2-3-4-6

Metin arama: Boşluk-F

Metin giriş stili: Boşluk-2-3-4-5-6

Metin alanında dikteyi başlat: Boşluk-1-5-6

 

12.5.3 VoiceOver ve Braille Komutları

Braille’i sola kaydır: Boşluk-2

Braille’i sağa kaydır: Boşluk-5

Çevir: Boşluk-4-5

Sonraki Braille Çıkışı: Kontrol tuşu veya Boşluk-g

Sonraki Braille Girişi: Alt tuşu veya Boşluk-2-3-6

Klavyeyi göster/gizle: Boşluk-1-4-6:

Duyuru geçmişini aç/kapat: Boşluk-N

Konuşmayı duraklat veya devam ettir: Boşluk-P

Konuşmayı aç/kapat: Boşluk-M

Hızlı Gezinmeyi aç/kapat: Boşluk-Q

Tek harf hızlı gezinmeyi aç/kapat: Geri Sil-Boşluk-Q

Ekran perdesini aç/kapat: Boşluk-1-2-3-4-5-6

Özel etiket oluştur: Boşluk-1-2-3-4-6

VoiceOver yardımı: Boşluk-K

 

12.6 Android Komutları

12.6.1 Genel Komutlar

Önceki öğe: Geri Sil-1-2

Sonraki öğe: Giriş-4-5

Geçerli öğeyi etkinleştir: İmleç yönlendirme tuşu

Geçerli öğeye dokun ve basılı tut: Boşluk-Giriş

Geriye doğru kaydır: Geri Sil-2-4-6

İleriye doğru kaydır: Giriş-1-3-5

Okuma Kontrolünü Yukarı Ayarla: Geri Sil-3

Okuma Kontrolünü aşağı ayarla: Giriş-6

Önceki Okuma Kontrolü: Geri Sil-2-3

Sonraki Okuma Kontrolü: Giriş-5-6

Önceki Pencere: Geri Sil-w

Sonraki pencere: Giriş-w

Sayfanın veya metnin başı: Boşluk-1-2-3

Sayfanın veya metnin sonu: Boşluk-4-5-6

Önceki başlık: Geri Sil-h

Sonraki başlık: Giriş-h

Önceki Web kontrolü: Geri Sil-c

Sonraki Web kontrolü: Giriş-c

Önceki bağlantı: Geri Sil-l

Sonraki bağlantı: Giriş-l

Aşağı kaydırma: Sağ Aşağı Kaydırma

Yukarı Kaydırma: Sağ Yukarı Kaydırma

Bir satır aşağı: Sol Aşağı Kaydırma

Bir satır yukarı: Sol Yukarı Kaydırma

Otomatik Kaydırmayı aç/kapat: Boşluk-1-2-4-5-6

Geri git: Boşluk-b

Ana menüye Git: Boşluk-h

Bildirimleri Aç: Boşluk-n

Son Uygulamaları Aç: Boşluk-r

Hızlı Ayarları Aç: Boşluk-q

Tüm Uygulamaları Aç: Boşluk-p

Ekran Aramayı Aç: Boşluk-3-4

Özel Etiketi Düzenle: Boşluk-Giriş-m

TalkBack menüsünü aç: Boşluk-m

TalkBack Konuşmacıyı aç/kapat: Geri Sil-Giriş-m

Okumayı Durdur: Geri Sil-Giriş

TalkBack Ayarlarını aç: Geri Sil-Giriş-t

Sonraki giriş dilini değiştir: Geri Sil-Giriş-i

Sonraki Okuma Dilini Değiştir: Geri Sil-Giriş-o

Braille düzeni değiştir: Boşluk-g

Braille Ekran klavyesi yardımı: Geri Sil-Giriş-k veya Sol İmleç düğmesi

Braille Ekran Ayarlarını Aç: Geri Sil-Giriş-b

Braille ekranı kapat: 1-2-3-4-5-6-7-8

 

12.6.2 Metin Yönlendirme ve Seçme Komutları

Önceki karakter: Boşluk-3

Sonraki karakter: Boşluk-6

Önceki kelime: Boşluk-2

Sonraki kelime: Boşluk-5

Önceki satır: Boşluk-1

Sonraki satır: Boşluk-4.

Tümünü Seç: Boşluk-Giriş-1-2-3-4-5-6

Önceki karakteri seç: Boşluk-Giriş3

Sonraki karakteri seç: Boşluk-Giriş-6

Önceki kelimeyi seç: Boşluk-Giriş-2

Sonraki kelimeyi seç: Boşluk-Giriş-5

Metni kopyala: Boşluk-Giriş-c

Metni kes: Boşluk-Giriş-x

Metni yapıştır: Boşluk-Giriş-v

Sil: Geri Sil tuşu

Giriş: Giriş tuşu

Bir kelimeyi sil: Geri Sil-boşluk-2

 

13. Dahili Uygulamalar için Tuş Komutları

13.1 Genel Kısayollar

Sesi aç/kapat: Geri Sil-F2

Braille’i aç/kapat: Geri Sil-F3

Kaydırma Sesini aç/kapat: F3-Yukarı Kaydırma düğmesi

Ses seviyesini artır: Geri Sil-F4 veya Ses Artırma tuşu

Ses seviyesini azalt: Geri Sil-F1 veya Ses Kısma tuşu

Ses hızını artır: Boşluk-F4 veya Ses Kontrolü ayarını değiştirdikten sonra Ses Artırma tuşu

Ses hızını azalt: Boşluk-F1 veya Ses Kontrolü ayarını değiştirdikten sonra Ses Kısma tuşu

Ses tonunu artır: Giriş-F4

Ses tonunu azalt: Giriş-F1

Ana ses seviyesini artır: Geri Sil-Boşluk-F4 veya Ses Kontrol ayarını değiştirdikten sonra Ses Artırma tuşu

Ana ses seviyesini azalt: Geri Sil-Boşluk-F1 veya Ses Kontrol ayarını değiştirdikten sonra Ses Kısma tuşu

Tek elle modunu aç/kapat: Geri Sil-1-2-3

Bluetooth aç/kapat: Bluetooth tuşuna kısa basma

Kablosuz Ağı aç/kapat: Wi-fi tuşuna kısa basma

Ana menüyü aç: Ana menü tuşuna kısa basma

Çalışan Görevler listesini aç: F1-F4 veya Ana menü tuşu iki kez

Sonraki çalışan göreve geç: F2-F3

Önceki çalışan göreve geç: Boşluk-F2-F3

Programa özel menüyü aç: F2 veya Boşluk-m (1-3-4)

Çıkış: Boşluk-z (1-3-5-6)

İptal: F4 veya Boşluk-e (1-5)

Bir iletişim kutusunda sonraki sekmeye git: F3 veya Boşluk-4-5

Bir iletişim kutusunda önceki sekmeye git: Boşluk-F3 veya Boşluk-1-2

Önceki karakter: Boşluk-3

Sonraki karakter: Boşluk-6

Önceki kelime: Boşluk-2

Sonraki kelime: Boşluk-5

Önceki satır/öğe: Boşluk-1

Sonraki satır/öğe: Boşluk-4.

Satırın/öğenin başı: Boşluk-1-3

Satırın/öğenin sonu: Boşluk-4-6

Bir belgenin veya listenin başı: Boşluk-1-2-3

Bir belgenin veya listenin sonu: Boşluk-4-5-6

Sayfa Yukarı: Boşluk-1-2-6

Sayfa Aşağı: Boşluk-3-4-5

Geri kaydırma: Yukarı Kaydırma düğmesi

İleri kaydırma: Aşağı Kaydırma düğmesi

İmleci bir hücreye veya liste öğesine taşı: karşılık gelen imleç yönlendirme tuşu

Geçerli öğeyi tekrarla: Boşluk-r (1-2-3-5)

Yardım al: Boşluk-h (1-2-5)

Yazılım sürümünü Öğren: Boşluk-v (1-2-3-6) yalnızca Ana menüde

Geçerli saati söyle: Boşluk-t (2-3-4-5) veya Ses Kısma tuşuna uzun basma.

Güç durumunu görüntüle: Boşluk-1-6 veya Ses Artırma tuşuna uzun basma

Ağ durumunu görüntüle: Boşluk-n (1-3-4-5) Ana menüde

Flaş bellek boş alanını görüntüle: Boşluk-i (2-4) Ana menüde

Braille düzeni değiştir: Orta tuş veya Boşluk-G (1-2-4-5)

Sonraki Braille Kodlamaya geç: Orta-Giriş

Önceki Braille kodlamaya geç: Orta-Geri Sil tuşu

Önceki kaydırma tuşunun görevini değiştir: Yukarı Kaydırma düğmesiyle imleç tuşu

Sonraki kaydırma tuşunun görevini değiştir: Aşağı Kaydırma düğmesiyle imleç tuşu

Klavyeyi kilitle/kilidini aç: Ana menü tuşuna uzun basma

Yazma modunu aç/kapat: Geri Sil-Boşluk-Giriş-M (1-3-4)

Sekiz nokta modunu aç/kapat: F1-aşağı kaydırma düğmesi

Braille imleç türünü seç: F4-yukarı kaydırma düğmesi

Kontrol bilgisi görüntülenme türünü seç: F2-aşağı kaydırma düğmesi

Parolaları Gizle seçeneğini Aç/Kapat: F3-Aşağı Kaydırma düğmesi

Noktalama işaretlerini ayarla: Giriş-F3

Klavye tekrarlamasını ayarla: Giriş-F2

Uyku Modunu Aç/Kapat: Control-Alt-S (2-3-4)

Uyku Zamanlayıcısını Ayarla: Boşluk-j (2-4-5)

13.2 Hızlı Çalıştırma Komutları

İlgili uygulamaları Braille eMotion’un herhangi bir yerinden başlatmak için aşağıdaki komutları kullanın.

 

Aşağıdaki uygulamaları başlatmak için her harfle birlikte F1’i kullanın:

Bağlantı: C (1-4)

DAİSY Çalar: D (1-4-5)

Dosya Yöneticisi: F (1-2-4)

Yardım: H (1-2-5)

Medya Çalar: M (1-3-4)

Not Defteri: N (1-3-4-5)

Doküman Okuyucu: K (1-3)

eMotion Cihazım: Y (1-3-4-5-6)

 

Aşağıdaki uygulamaları başlatmak için her harfle birlikte F3’ü kullanın:

Uyandırma alarmı: A (1)

Braille Seçenekleri: B (1-2)

Hesap Makinesi: C (1-4)

Biçimlendir: F (1-2-4)

İnternet Kurulumu: I (2-4)

Kişiselleştirilmiş Ayarları Yedekle/Geri Yükle: K (1-3)

Bluetooth Yöneticisi: M (1-3-4)

Genel Seçenekler: O (1-3-5)

Flaş belleği Yedekle/Geri Yükle: P (1-2-3-4)

Saati ve Tarihi Ayarla: T (2-3-4-5)

Ses Seçenekleri: V (1-2-3-6)

Braille eMotion Yazılımını Güncelle: U (1-3-6)

Kronometre: W (2-4-5-6)

 

13.3 Dosya Yöneticisi

13.3.1 Dosya/Klasör Listesi Komutları

Önceki öğeye git: Boşluk-1 veya yukarı kaydırma düğmesi

Sonraki öğeye git: Boşluk-4 veya aşağı kaydırma düğmesi

Listenin başına git: Boşluk-1-2-3 veya Boşluk-1-3

Listenin sonuna git: Boşluk-4-5-6 veya Boşluk-4-6

Klasör listesine veya dosya listesine git: Boşluk-5-6

Dosya listesi ile adres penceresi arasında geçiş yap: Tab (Boşluk-4-5 veya F3) / Şift-Tab (Boşluk-1-2 veya Boşluk-F3)

Seçilen klasöre gir veya seçilen dosyayı aç: Giriş

Bir klasör düzeyi yukarı git: Geri Sil

Diskin en üst seviyesine git: Boşluk-1-2-5-6

40 öğe yukarı git: Boşluk-1-2-3 veya F1-F2

40 öğe aşağı git: Boşluk-3-4-5 veya F3-F4

Bir öğeyi seç: Boşluk

Sürekli seçim: Giriş-b (1-2)

Tümünü seç: Giriş-a (1)

 

13.3.2 Dosya Menüsü Komutları

Aç: Giriş-o (1-3-5)

Doküman Okuyucuda Aç: Geri Sil-R (1-2-3-5)

Şununla aç: Giriş-e (1-5)

Sıkıştır: Giriş-z (1-3-5-6)

Sıkıştırılmış dosyayı aç: Giriş-u (1-3-6)

Gönder: Giriş-s (2-3-4)

Yeniden adlandır: Giriş-r (1-2-3-5)

Yeni Doküman: Giriş-n (1-3-4-5)

Yeni klasör: Giriş-f (1-2-4)

Dosyayı dönüştür: Giriş-t (2-3-4-5)

Dosya bul: Boşluk-f (1-2-4)

Metin Bul: Geri Sil-f (1-2-4)

Dosyaları birleştir: Giriş-m (1-3-4)

Dosyaları böl: Giriş-p (1-2-3-4)

Bilgi: Giriş-i (2-4)

 

13.3.3 Düzenle Menüsü Komutları

Seçmeyi Başlat: Giriş-b (1-2)

Kopyala: Giriş-c (1-4)

Kes: Giriş-x (1-3-4-6)

Yapıştır: Giriş-v (1-2-3-6)

Sil: Giriş-d (1-4-5)

Tümünü seç: Giriş-a (1)

13.3.4 Görünüm Menüsü Komutları

Dosyaları şuna göre sırala: Giriş-g (1-2-4-5)

Dosya bilgilerini ayarla: Giriş-l (1-2-3)

Yalnızca şu türdeki dosyaları görüntüle: Giriş-w (2-4-5-6)

Sistem klasörlerini gizle: Giriş-h (1-2-5)

Başlangıç Klasörünü Ayarla: Geri Sil-S (2-3-4)

 

13.4 Not defteri Komutları

13.4.1 Dosya Menüsü Komutları

Yeni doküman: Giriş-n (1-3-4-5)

Aç: Giriş-o (1-3-5)

Son Dosya Listesi: Geri Sil-Giriş-H (1-2-5)

Açık Dokümanlar Listesi: Geri Sil-Giriş-O (1-3-5)

Kaydet: Giriş-s (2-3-4)

Farklı kaydet: Boşluk-S (2-3-4)

Geçerli dokümanı kapat: Boşluk-q (1-2-3-4-5)

Ayarlar: Giriş-e (1-5)

Çıkış: Boşluk-z (1-3-5-6)

 

13.4.2 Düzenle Menüsü Komutları

Seçmeyi başlat: Giriş-b (1-2)

Kopyala: Giriş-c (1-4)

Panoya ekle: Giriş-p (1-2-3-4)

Panoyu temizle: Giriş-d (1-4-5)

Sil: Boşluk-d (1-4-5)

Kes: Giriş-x (1-3-4-6)

Yapıştır: Giriş-v (1-2-3-6)

Boş satırları sil: Geri Sil-e (1-5)

Tümünü seç: Giriş-a (1)

Ekle/Üzerine Yaz modları arasında geçiş yap: Boşluk-i (2-4)

 

13.4.3 Ekle Menüsü Komutları

İşaret Koy: Giriş-m (1-3-4)

İşarete git: Giriş-j (2-4-5)

İşareti Sil: Geri Sil-d (1-4-5)

Dosyadan ekle: Giriş-i (2-4)

Tarih ekle: Giriş-w (2-4-5-6)

Saat ekle: Geri Sil-w (2-4-5-6)

Sayfa Aralığı Ekle: Geri Sil-Boşluk-Giriş-P (1-2-3-4)

Sekme ekle: Geri Sil-Boşluk-Giriş-I (2-4)

 

13.4.4 Git Menüsü Komutları

Bul: Boşluk-f (1-2-4)

Sonrakini bul: Giriş-f (1-2-4)

Öncekini bul: Geri Sil-f (1-2-4)

Bul ve Değiştir: Giriş-r (1-2-3-5)

Konuma git: Giriş-l (1-2-3)

Önceki Cümleye Git: Boşluk-2-3-6

Sonraki Cümleye Git: Boşluk-3-5-6

Önceki sayfaya git: Boşluk-1-2-6 veya F1-F2

Sonraki sayfaya git: Boşluk-3-4-5 veya F3-F4

Önceki dokümana git: Boşluk-1-2 veya Boşluk-F3

Sonraki dokümana git: Boşluk-4-5 veya F3

 

13.4.5 Oku Menüsü Komutları

Seçilen metni oku: Geri Sil-b (1-2)

Seçilen metnin başından oku: Giriş-u (1-3-6)

Baştan imlece kadar oku: Geri Sil-g (1-2-4-5)

İmleçten sona kadar oku: Giriş-g (1-2-4-5)

Otomatik kaydırma: yukarı-aşağı kaydırma düğmeleri

Geçerli paragrafı oku: Boşluk-2-3-5-6

Geçerli Cümleyi Oku: Boşluk-1-4-5-6

Geçerli satırı oku: Boşluk-1-4

Geçerli kelimeyi oku: Boşluk-2-5

Geçerli karakteri oku: Boşluk-3-6

Durumu oku: Boşluk-3-4

Geçerli imleç konumunu oku: Boşluk-1-5-6

Karakter sayısını oku: Giriş-3-4

 

13.4.6 Tasarım Menüsü Komutları

Braille doküman düzeni: Geri Sil-p (1-2-3-4)

Braille paragraph düzeni: Geri Sil-1-2-4-6

13.4.7 Çeşitli Kısayol Tuşları

Geçerli paragrafı sil: Geri Sil-2-3-5-6

Geçerli satırı sil: Geri Sil-1-4

Geçerli kelimeyi sil: Geri Sil-2-5

Geçerli karakteri sil: Boşluk-d (1-4-5)

Okuma birimini ayarla: Boşluk-2-4-6

Salt okunur olarak ayarla: Boşluk-3-4-6

 

13.5 Doküman Okuyucu Komutları

13.5.1 Dosya Komutları:

Dosyayı Aç: Giriş-O (1-3-5)

Son Dokümanlar listesi: Giriş-R (1-2-3-5

Sayfa Ayarları: Geri Sil-P (1-2-3-4)

Ses Ayarları: Giriş-S (2-3-4)

Ayarlamayı Başlat: Giriş-e (1-5)

Doküman bilgisi: Giriş-I (2-4)

Çık ve Yer İşaretini Kaydet: Boşluk-Z (1-3-5-6)

Çık ve Yer işaretini kaldır: Giriş-Z (1-3-5-6)

Yer işaretini kaydetmeden çık: Geri Sil-Z (1-3-5-6)

 

13.5.2 Düzenleme Komutları:

Seçmeyi Başlat: Giriş-B (1-2)

Kopyala: Giriş-C (1-4)

Panoya Ekle: Giriş-P (1-2-3-4)

Panoyu Temizle: Giriş-D (1-4-5)

Tümünü Seç: Giriş-A (1)

 

13.5.3 Okuma Komutları:

Manuel/sürekli Okuma Modları Arasında Geçiş Yap: Giriş.

Okumayı duraklat/devam ettir: Boşluk

Seçili Metni Oku: Geri Sil-B (1-2)

Geçerli sayfayı oku: Geri Sil.

Geçerli paragrafı oku: Boşluk-2-3-5-6.

Geçerli satırı oku: Boşluk-1-4.

Geçerli cümleyi oku: 2-3-5-6.

 

13.5.4 Git Komutları:

Bul: Boşluk-F (1-2-4)

Sonrakini Bul: Giriş-F (1-2-4)

Öncekini Bul: Geri Sil-F (1-2-4)

Konuma git: Giriş-G (1-2-4-5)

Başlıklar listesine git: Giriş-T (2-3-4-5)

Önceki Başlığa Git: Geri Sil-Boşluk-2-3-5

Sonraki başlığa git: Geri Sil-Boşluk-2-5-6

Çift Giriş olarak geri git: Geri Sil-Boşluk-2-3.

Çift Giriş olarak ileri git: Boşluk-Giriş-5-6.

 

13.5.5 İşaret Komutları:

İşaret Koy: Giriş-M (1-3-4)

İşarete Git: Giriş-J (2-4-5)

İşareti Sil: Boşluk-D (1-4-5)

Sonraki İşaret: Giriş-N (1-3-4-5)

Önceki İşaret: Geri Sil-M (1-3-4)

İşaret Yöneticisi: Giriş-k (1-3)

İşaret Uyarı seçenekleri: Geri Sil-O (1-3-5)

 

13.6 DAISY Çalar Komutları

13.6.1 Okuma Komutları

Başlığı oku: Boşluk-1-2-5-6

DAİSY kitabı aç: Giriş-o (1-3-5)

Oynat/Duraklat: Boşluk

Ses ayarları: Giriş-s (2-3-4)

Kitap bilgisini kontrol et: Giriş-i (2-4)

Sesi artır: Geri Sil-4

Sesi Azalt: Geri Sil-1

Hızı Artır: Geri Sil-5

Hızı Azalt: Geri Sil-2

Tonu Artır: Geri Sil-6

Tonu Azalt: Geri Sil-3

Çıkış: Boşluk-z (1-3-5-6)

Uyarmadan çık ve konumu sil: Giriş-z (1-3-5-6)

Uyarmadan çık ve işaretleri sil: Geri Sil-z (1-3-5-6)

 

13.6.2 Yönlendirme Komutları

Başa git: Boşluk-1-3 veya Boşluk-1-2-3

Sona git: Boşluk-4-6 veya Boşluk-4-5-6

Sonraki sayfaya git: Boşluk-3-4-5

Önceki sayfaya git: Boşluk-1-2-6

Sayfaya git: Giriş-g (1-2-4-5)

Önceki metni/zaman birimini seç: 1

Sonraki metni/zaman birimini seç: 4

Önceki metne/zaman birimine git: 2

Sonraki metin/zaman birimine git: 5

Önceki hareket birimini seç: 2-3

Sonraki hareket birimini seç: 5-6

Önceki birime git: 3 veya Önceki düğmesine kısa basma

Sonraki birime git: 6 veya Sonraki düğmesine kısa basma

Sonraki başlığa git: Boşluk-5 veya Sonraki düğmesine uzun basma

Önceki başlığa git: Boşluk-2 veya Önceki düğmesine uzun basma

Son başlığa git: Boşluk-4-6

İlk başlığa git: Boşluk-1-3

Geçerli okuma düzeyini ve başlığı kontrol et: Giriş-w (2-4-5-6)

Başlık listesini baştan sona tara: Giriş-n (1-3-4-5)

Başlığı bul: Boşluk-f (1-2-4)

Başlık listesi: Giriş-h (1-2-5)

Tekrar bul: Giriş-f (1-2-4)

 

13.6.3 İşaret ve Not Komutları

Geçerli konuma işaret koy: Giriş-m (1-3-4)

Sonraki işarete git: Boşluk-6

Önceki işarete git: Boşluk-3

İşareti sil: Boşluk-d (1-4-5)

Not oluştur: Geri Sil-m (1-3-4)

Notu oku: Geri Sil-r (1-2-3-5)

Önceki notu oku: Geri Sil-p (1-2-3-4)

Sonraki Notu Oku: Geri Sil-n (1-3-4-5)

Notu Sil: Geri Sil-d (1-4-5)

 

13.7 Medya Çalar Komutları

13.7.1 Dosya Komutları

Dosyayı aç: Giriş-o (1-3-5)

Klasörü aç: Giriş-f (1-2-4)

Dosya ekle: Geri Sil-o (1-3-5)

Klasör ekle: Geri Sil-f (1-2-4)

Çalma listesini kaydet: Giriş-i (2-4)

Çalma listesini farklı kaydet: Boşluk-S (2-3-4)

Öğeyi sil: Boşluk-d (1-4-5)

Etiket bilgisini al: Giriş-t (2-3-4-5)

 

13.7.2 Oynatma Komutları

Oynat: Giriş

Duraklat/oynat: Boşluk

Durdur: Geri Sil

Önceki parça: 3

Sonraki parça: 6

5 parça geri git: 2-3

5 parça ileri git: 5-6

İlk parça: 1-3

Son parça: 4-6

Sesi artır: Boşluk-Yukarı Kaydırma düğmesi

Sesi azalt: Boşluk-Aşağı Kaydırma düğmesi

Hızlandır: 3-4-5

Yavaşlat: 1-2-6

Zaman dizinini değiştir: 2 veya 5

Zaman dizinine göre sonraki konuma git: 4

Zaman dizinine göre önceki konuma git: 1

Önceki bölüme git: Boşluk-2-3-6

Sonraki bölüme git: Boşluk-3-5-6

Bölüm listesini aç: Geri Sil-L (1-2-3)

Çalma listesini sil: Boşluk-d (1-4-5)

Yapılandırma iletişim kutusu: Geri Sil-c (1-4)

Oynatma ayarları iletişim kutusu: Giriş-s (2-3-4)

Kayıt ayarları iletişim kutusu: Geri Sil-s (2-3-4)

Efekt ayarları iletişim kutusu: Giriş-e (1-5)

 

13.7.3 İşaret ve Konum Komutları

Konumu işaretle: Giriş-m (1-3-4)

İşaretli konumu sil: Giriş-d (1-4-5)

İşaretli konuma git: Giriş-j (2-4-5)

Konuma git: Giriş-g (1-2-4-5)

İşaret koy: Geri Sil-m (1-3-4)

İşarete git: Geri Sil-j (2-4-5)

Önceki işarete git: Geri Sil-3

Sonraki işarete git: Geri Sil-6

İşareti sil: Geri Sil-d (1-4-5)

İşaret yöneticisi: Geri Sil-k (1-3)

 

13.7.4 Oynatma Bilgisindeki Kısayol Tuşları

Sonraki öğeye git: Boşluk-4

Önceki öğeye git: Boşluk-1

Menüyü aç: F2 veya Boşluk-m (1-3-4)

Yardımı aç: Boşluk-h (1-2-5)

Oynatma Listesi sekmesine git: Boşluk-4-5/Boşluk-1-2

Medya Çalardan Çık: Boşluk-z (1-3-5-6)

 

13.7.5 Çalma Listesindeki Kısayol Tuşları

Sonraki dosyaya git: Boşluk-4

Önceki dosyaya git: Boşluk-1

Son dosyaya git: Boşluk-4-6

İlk dosyaya git: Boşluk-1-3

Geçerli dosyayı oynat: Boşluk

Dosya seçmeyi başlat: Giriş-b (1-2)

Seçilen dosyaları oynatmayı başlat: Giriş

Oynatmayı durdur: Geri Sil

Seçilen dosyaları çalma listesinden sil: Boşluk-d (1-4-5)

Oynatma bilgisi sekmesine git: Boşluk-4-5/Boşluk-1-2

 

13.7.6 Arka Planda Oynatma Komutları

Medyayı duraklatma/oynatma arasında geçiş yap: İmleç tuşu-Giriş

Seçilen hareket biriminde ileri git: İmleç-F1 veya F3

Seçilen hareket biriminde geri git: İmleç-F2 veya F4

Önceki hareket birimini seç: Orta-Sol İmleç

Sonraki hareket birimini seç: Orta-Sağ İmleç

 

13.8 Yardımcı Uygulamalar için Komutlar

13.8.1 Ses Kaydetme Komutları

Kaydı otomatik olarak başlat: Kayıt tuşuna uzun basma

Ses Kaydedici uygulamasını aç: Kayıt tuşuna kısa basma

Kaydı duraklat/devam ettir: Kayıt düğmesi veya Boşluk

Kaydı İptal Et: F4 veya Boşluk-E (1-5)

Durdur: Giriş-S (2-3-4)

Oynat: Giriş-P (1-2-3-4)

Sesi artır: Boşluk-Yukarı Kaydırma düğmesi

Sesi azalt: Boşluk-Aşağı Kaydırma düğmesi

Hızı artır: 3-4-5

Hızı azalt: 1-2-6

Kayıt ayarları: Geri Sil-S (2-3-4)

 

13.8.2 Hesap Makinesi Komutları

Hesap makinesini temizle: Geri Sil-c (1-4)

Sayıları veya işlemleri sil: Geri Sil

Hesaplama geçmişi: Giriş-h (1-2-5)

Genel fonksiyonlar: Giriş-g (1-2-4-5)

PI: Giriş-p (1-2-3-4)

Exp: Giriş-e (1-5)

Trigonometrik Fonksiyonlar: Giriş-s (2-3-4)

Sinüs: Giriş-s (2-3-4), s (2-3-4)

Ark Sinüs: Giriş-s (2-3-4), a (1)

Hiperbolik Sinüs: Giriş-s (2-3-4), h (1-2-5)

Kosinüs: Giriş-i (2-4), i (2-4)

Ark Kosinüs: Giriş-c (1-4), a (1)

Hiperbolik Kosinüs: Giriş-c (1-4), h (1-2-5)

Tanjant: Giriş-t (2-3-4-5), t (2-3-4-5)

Ark Tanjant: Giriş-t (2-3-4-5), a (1)

Hiperbolik Tanjant: Giriş-t (2-3-4-5), h (1-2-5)

Logaritma Fonksiyonu: Giriş-l (1-2-3)

Doğal Logaritma: Giriş-l (1-2-3), e (1-5)

Genel Logaritma: Giriş-l (1-2-3), n (1-3-4-5)

Öğeleri Geri Çağır: Geri Sil-r (1-2-3-5)

Kaydedilen tüm öğeleri sil: Giriş-d (1-4-5)

Öğeleri Kaydet: Geri Sil-s (2-3-4)

Birimi Dönüştür: Giriş-u (1-3-6)

Panoya Kopyala: Giriş-c (1-4)

Seçenek Ayarları: Giriş-o (1-3-5)

Kesir seçenekleri: Boşluk-3-4

Formüle geri dön: Giriş-r (1-2-3-5)

Braille kodlamayı değiştir: Boşluk-g (1-2-4-5)

 

13.8.3 Uyandırma Alarmı

Alarm ekle: Giriş-A (1)

Alarmı değiştir: Giriş-M (1-3-4)

Alarmı sil: Boşluk-D (1-4-5)

 

13.8.4 Kronometre

Kronometreyi başlat, duraklat, yeniden başlat: Giriş

Geçen süreyi öğren: Geri Sil

Braille ekranı durdur ve yeniden başlat: Boşluk-F2

Kronometre ve geri sayım sayacı arasında geçiş yap: Boşluk-4-5 veya Boşluk-1-2

Geri sayım sayacını duraklat veya yeniden başlat: Giriş

Geri sayım sayacını sıfırla: Geri Sil

Kronometreden veya geri sayım sayacından çık: Boşluk-z (1-3-5-6)

 

13.9 Ayarlama Komutları

13.9.1 Saati ve Tarihi Ayarlama

Sonraki güne git: Boşluk-6

Önceki güne git: Boşluk-3

Sonraki haftaya git: Boşluk-5

Önceki haftaya git: Boşluk-2

Sonraki aya git: Boşluk-4

Önceki aya git: Boşluk-1

Sonraki yıla git: Boşluk-5-6

Önceki yıla git: Boşluk-2-3

1 saat sonraya git: Boşluk-4

1 saat önceye git: Boşluk-1

10 dakika sonraya git: Boşluk-5

10 dakika önceye git: Boşluk-2

1 dakika sonraya git: Boşluk-6

1 dakika önceye git: Boşluk-3

Öğleden önce/sonra arasında geçiş yap: Boşluk-x (1-3-4-6)

 

13.9.2 Bluetooth Yöneticisi

Bluetooth cihazlarını yeniden tara: Giriş-r (1-2-3-5)

Cihaza bağlan: cihaz adının üzerinde Giriş tuşu

Servise bağlan: Servis adının üzerinde Giriş tuşu

Bluetooth servis listesindeki servis bağlantısını kes: Giriş-d (1-4-5)

Servis listesinde Bluetooth cihaz listesine git: Geri Sil

Bluetooth cihaz listesindeki cihaz ayarlarını kaldır: Boşluk-d (1-4-5)

 

13.9.3 Kişisel Ayarları Yedekle/Geri yükle

Önceki öğeye git: Boşluk-1 veya yukarı kaydırma düğmesi

Sonraki öğeye git: Boşluk-4 veya aşağı kaydırma düğmesi

Önceki kontrole git: Şift-Tab (Boşluk-1-2 veya Boşluk-F3)

Sonraki kontrole git: Tab (Boşluk-4-5 veya F3)

Onay kutusunu seç/seçimini kaldır: Boşluk

Yedekle: Giriş-b (1-2)

Geri Yükle: Giriş-r (1-2-3-5)

 

Bir yanıt yazın