İçeriğe atla
Menu
UYGULAMA AKADEMİSİ
  • Anasayfa
  • Sesli eğitimler(Podcast içerikleri)
  • Uygulama Rehberleri
  • Bize Ulaşın
  • Proje Hakkında
  • Destekçilerimiz
  • Software Academey
  • Yazılı Kılavuzlar
    • IOS Bileşenleri ve uygulamaları
    • Linux bileşenleri ve uygulamaları
    • Windows bileşenleri ve uygulamaları
  • Telegram grubumuz
  • Whatsap gurubumuz
UYGULAMA AKADEMİSİ

Uygulama Akademisi Youtube Kanalı

Podcast İçeriklerimiz

Android mi? İos mu?

Gönderilme zamanı 30 Aralık 2020

Merhabalar sayın okurlar;
yazma serüvenime böyle zor bir konuyla başlamak, çok hoşuma gitti.
hepiniz kendinize, çevrenize, muhakkak bir bilene; bu soruyu uzun uzun sormuşsunuz araştırmışsınızdır.
ünlü komedyenlerden birinin de dediği gibi: gelin hiç uğraşmayın, bizde hazır yaşanmışı var.
ben çok uzun araştırmalar yaptım bu geçiş için. hele hele de; bir görme engelliysen, bu çok daha düşündürücü ola biliyor.
günümüzdekilere biraz benzerlik taşıyan ilk akıllı cihazım: nokıa’nın e72 modeliydi.
ta ki, yağmurlarda romantik bir ıslanış yaşayana kadar! o zamanlar cihazım, üç yaşını dolduruyordu.
izmirin sular seller altındaki bir akşamında, haşin bir yağmura kurban gitti güzelim e72’m!
yaklaşık 5-6 aydan beri de bir iphone almayı düşünüyordum ben.
bir iphone 5 aldım. aman allahım! cihaz hayallerimin de ötesindeydi. derken, üç yıl da bana o yarenlik etti. daha sonra borç harç, bir iphone 6s aldım. onu da yaklaşık dört yıl kullandım.
inanılmaz deneyimler yaşadım ios’la. başladı beni şeytan dürtüklemeye: android al, android al!
ben emektar 6s’imin bataryasını değiştirip, bir kaç yıl daha kullanırım ümidini taşırken; telefonum servis kazasına kurban gitti! ben karalar bağladım, oturup ağladım! olur muydu? benim dağ gibi iphone’uma kıyılır mıydı? helal olsun servise! on gün içinde bana yenilenmiş bir iphone gönderdiler. peki ben o ara ne yapacaktım? tabi ki içimden gelen o çağrıya kulak verecektim. gidip bir android cihaz alacaktım. peki beni bir android cihaz almaya yönelten neydi? apple, çok harika cihazlar yapıyor; lakin içine bir pil koymayı unutuyor çoğu zaman.
zaman zaman şunu da düşünüyorum: kutudan şarj cihazlarını çıkardılar ya, yakında telefondan pilleri de çıkartırlar mı?
nokıa da böyleydi, ericsson da! tabi ericsson’un durumu biraz daha vahim di.
nokıa’nın akılsız cihazlarının, muazzam batarya performansları vardı.
sözün kısası, gidip 2000 liraya, bir xiaomi note8 aldım.
bu paraya iphone almak? benim cihazın ikinci elini bulurdum ki; bu da hiç mantıklı olmazdı, on gün sonra gelecek cihazımı düşününce.
aman allahım! cihazı elime aldım, çocukluğumuzda mahallede top oynadığımız sahaları anımsadım. ulan telefon okadar büyük ki! benim 6s’ten sonra, bu bana tablet gibi geldi.
heyecanla kurulumlarını yaptık, cihazı teslim aldım. gidip bir fast food restorana oturdum. orada kurcalarım bu telefonu dedim. abi ne mümkün! telefonun tuş kilidini açamıyorum! içinde görme engelliler için bir ekran okuyucu geliyor. adı da: talkback. her ekranı kaydırdığımda, yaptığı işten büyük bir haşırtı koparıyor; bir halta da yaramıyor benim gözümde. ben çabalıyorum bu ekranın kilidini açayım diye, o adi cihaz direniyor sanki bana. kan ter içinde kaldım! derken: cihaz büyük ya, alt kısmından avcuma oturttum, diğer elimi de çeneme yasladım. kara kara düşünüyorum “ben ne halt yedim? ben ne halt yerim?” diye!birden bire birşeyi farkettim! ben cihazı sol elimle tutuyorum, diğer elim de çenemde; ama telefonumda bir parmak dolaşıyor! az kalsın telefonu atıp kaçacaktım. nebileyim ben bu çinlilerin huyunu. telefonun içinden parmak çıktı herhalde dedim kendi kendime. aman bizi de parmaklamadan, kaçayım dedim! meğerse o tavukçunun servis yapan çalışan ablasının narin ve yağlı parmaklarıymış benim sıfır; ama küstah telefonumun üzerinde dolanan esrarengiz parmaklar. “hayırdır?” dedim. “abi tuş kilidini açamıyordun, ben de yardım edeyim dedim,” dedi. keşke yardıma yeltenmeden önce sorsaydı! peki ulan dedim! kız cağız tam 15 dakika sonra, kantere batmış geldi; “abi galiba seni kazıklamışlar, bunun ekranı çalışmıyor dedi”. nereden bilsin kız cağız bizim ekran okuyucuların cilvesini? tabi ona olan kızgınlığım da geçti. benim yerime, o lanet telefon ondan, bir başkasının telefonuna izinsiz parmak atmasının intikamını aldı.
çok başka duygular yaşıyordum! sanki çok aşık olduğum, çok hayran olduğum bir sevgilimden ayrılmışım, yerini doldurmak için de hafif meşrep bir kadın gelmiş hissiyatı uyandırdı o note8 bende!
oradan sinirle kalktım.trene binip başka biryere gitmem gerekiyordu. trende de uğraşırım hem dedim kendi kendime! başıma gelecekleri bilsem, hiç der miydim?
sağ olsun hakan abi, o süreçte bana çok yardımcı oldu. çok akıl verdi. telefonu cebime koymaya çalıştım, telefon sanki bir metre. yarısı iç cebimin dışında kaldı. ittirerek sığıştırdım cebime.

bindim trene. başladı telefon çalmaya. hakan abi arıyor. ben telefonu cebimden çıkartıyorum, çıkartıyorum; ama bir türlü sonu gelmiyor.

hani kemal sunal’ın bir filminde, ekmeğin içinden ip çekiyor çekiyor geliyor ya; benim iş de ona benzedi sanki!
çıkardım telefonu. cevaplaya basıyorum açılmıyor. öyle kaydırıyorum, böyle kaydırıyorum, açılmıyor.
yemin ediyorum, şu romanlarda okurken, bana çok havalı gelen, boncuk boncuk terlemek değimi, o an benim vücudumda dile geldi.

yanımdakiler, kendi aralarında konuşmaya başladı: “açamıyor herhalde, yazık ya!” diyerek bana yardıma koştular. tabi garibanlar hayatlarının yardım hatasını yaptıklarını ne bilsinler? izinsizce telefonumun kocaman ekranına daldı parmaklar. arkadaş, hakan abi de ne adammış, ver ha arıyor! telefonu da yeni aldım ya, kimseye de vermek istemiyorum. yanımdaki gençten bir çifti güvenilir buldum, onların izinsiz parmaklarına teslim ettim cihazı. derken trende bir kargaşa baş gösterdi! cıkcıklar, yazık ayollar, eyvahlar, tühtühler… en son teyzenin biri galeyana geldi: ALLAH belasını versin, bu çocuğu böyle sahipsiz dışarı salanların demez mi? ortalık iyice karıştı. trenin ortasında bir konsey kuruldu, benim telefonumun cevaplanması lazım. bu arada da, ben insanlara anlatmaya çalışıyorum: onda ekran okuyucu var,normal kullanamazsınız, yapmayın, etmeyin, diye; ama kimse beni dinlemiyor. harıl harıl kendi aralarında uğraşıyorlar.
hakan abi, hala arıyor.
en son ben, buldum diye haykırdım! cebimden kulaklığımı çıkardım, telefona taktım, ortasındaki tuşa basınca, hakan abinin sesi, kulaklarımı doldurdu.
ona da biraz sayındım falan, o bana bir şeyler anlattı, yatıştım biraz.
meğerse telefon çalarken, iki parmağımı, soldan sağa çekecekmişim.
eve gittim. hala tuş kilidini açamıyorum.
telefon cevaplarken iki parmağı öğrendim ya, hemen hareket kombinasyonlarıma iki parmakla yapılanları ekledim. derken, iki parmağı yukarı bi kaydırdım, o fışt sesiyle birlikte, kilit açıldı anosu kulaklarıma en tatlı fısıltıları duymuş hissi verdi.
çok uzattım değil mi?
vallahi bunları yaşadım! ne yapayım ki? oldu bir kere!
bir gün bu küstah telefonla uğraştım, ikinci gün iyice çözmüştüm işi.
inanmayacaksınız belki ama, üçüncü gün başkalarına işlem tarif eder olmuştum.
tabi bu aldığım note8 cihazının kronik bir sensör arızası varmış. gidip mi store’a derdimi anlatınca, sağ olsunlar hemen yardımcı oldular. cihazım kontrolden geçtikten sonra; aradaki farkı ödeyip, istediğim herhangi bir cihazı alabileceğimi söylediler.
kendi taktıkları ekran koruyucu camın parasını bile ödediler.
bir mi9t aldım. onunla da öyle kötü bir deneyimim olmadı.
android açık kaynaklı bir program, kendinize göre özelleştiriyorsunuz! laflarını duyarsınız sağdan soldan. peki ne dir bunun açılımı? şöyle ki: cihazda bütün ayarları siz elinizle yapıyorsunuz. bu kimine göre iyi bir seçenek; kimini de yoran bir seçenek olabiliyor. her iş için bol alternatifli bir uygulama yelpazesi var. bazen bu bolluk sıkıntılara da sebep olabiliyor.
çok seçici davranmak gerekiyor.
bir görmeyen telefon kullanıcısı için; çok problem yaratacak durumları yok; ama bu işlere çok merakınız yoksa bazı zamanlar size yeni sövme şekilleri öğrete biliyor. bu konu da kendimi bayağı geliştirdim diye bilirim!
şu bir gerçek: iphone’un rahatlığı yok; ama iphone’un sınırları da yok.
bir yere dosya aktar, başka yerden dosya al, müzik indir, indirdiğin müziği zil sesi yap,çok daha fazla hafızaya daha az para öde, arada program olmadan verileri bilgisayara aktar, bilgisayardan aktar, hafıza kartı tak, telefon görüşmelerini kaydet, ve de benim için en cazip özelliği; seni yarı yolda bırakmayacak doygun bir pil gücü.
daha benim aklıma gelmeyen, birsürü farklı özelliği var.
çok uzattım;ama son olarak şunları söyleyeyim:
eğer bol paranız ve bu işlere pek merakınız yoksa, gidin bir apple cihaz alın. eğer bütçeniz kısıtlıysa, uğraşmayı seviyorsanız, yeni birşeyler denemek istiyorsanız. başaracağınıza da inanıyorsanız, bir android cihaz alın.
yıllarca bizim görme engelliler camiasında; sanki tek bir cihaza mahkummuşuz hissiyatı uyandırıldı. ben bunun böyle olmadığını bizzat test ettim ve öyle olmadığını gördüm.
şimdi bir telefon satın almak istersem; artık param hangi iphone modeline yeter, diye düşünmeyeceğim. hangi telefon modelinin daha iyi özellikleri var? hangisinin şekli daha hoş? hatta hangisinin daha hoş renkleri var sorusunu soracağım kendime ve satıcılara?
gerçi onlar da şu klasik cevapları verecekler: abi sizin arkadaşlar iphone alıyor; ya da işte o zaman hangi cihaz daha çok satılıyorsa onu kastederek : abi ben de bunu kullanıyorum.
burada kesiyorum.
bir sonraki yazımda da: bir androit cihaz alırken, nelere dikkat etmeliyiz? sorusunu cevaplayacağım.
hoşça kalın.

Bunu paylaş:

  • Twitter
  • Facebook
  • Daha fazla
  • Yazdır
  • WhatsApp
  • Pocket

İlgili

Bu içerik hoşunuza gitti mi? O zaman bir yorum bırakabilirsiniz. Cevabı iptal et

Son eklenen eğitim içerikleri

  • Windows 11 Bildirim Alanına Erişim
  • Körleri Teknolojiyle Buluşturun!
  • Voice Over ile mac kullanımı #5: İnternet hesaplarını yönetme
  • VoiceOver ile Macbook deneyimleri#4: Ses Ayarlarını Yapılandırma
  • Home tuşu olmayan ios cihazlarında arkaplan uygulamalarına ve anaekrana erişim

Tarihe Göre Rehberler

  • Aralık 2022 (1)
  • Kasım 2022 (1)
  • Ağustos 2022 (2)
  • Temmuz 2022 (2)
  • Haziran 2022 (3)
  • Nisan 2022 (2)
  • Mart 2022 (5)
  • Ocak 2022 (3)
  • Aralık 2021 (2)
  • Eylül 2021 (3)
  • Ağustos 2021 (8)
  • Temmuz 2021 (3)
  • Haziran 2021 (2)
  • Ocak 2021 (1)
  • Aralık 2020 (3)
  • Kasım 2020 (1)
  • Ekim 2020 (4)
  • Temmuz 2020 (6)
  • Haziran 2020 (4)
  • Mayıs 2020 (3)
  • Nisan 2020 (11)
  • Mart 2020 (9)
  • Şubat 2020 (7)
  • Ocak 2020 (8)
  • Aralık 2019 (7)
  • Kasım 2019 (10)
  • Ekim 2019 (15)
  • Eylül 2019 (22)
  • Ağustos 2019 (12)
  • Temmuz 2019 (41)
  • Haziran 2019 (33)

Bizi takibe alın ve abone olun!

Bu portala abone olmak ve içerikleri takip etmek için e-posta adresinizi giriniz.

Baba Programlar

Windows Uygulama Rehberleri

  • Windows 10 posta istemcisi kullanımı-2: Ayarlar ve yeni ileti oluşturma
  • Windows 10 Telefonunuz Uygulaması
  • Microsoft Teams Uygulaması Kullanım Rehberi
  • Jaws ekran okuyucu için script eğitimi-8: Yeni mesaj dosyası oluşturma
  • Erişilebilir Android Uygulama Türkçeleştirme Rehberi
  • Windows 10 ekran okuyucu anlatımları
  • Fine Reader 15 eğitim videoları
  • Windows üzerinde ekran okuyucu ile android telefonunuzu bilgisayara yansıtma
  • Google Meet erişilebilir uzaktan toplantı deneyimi
  • Windows 11 Bildirim Alanına Erişim

Sanal İşletim Sistemi Rehberi

  • Sanal Erişilebilir Android deneyimi-2 Ana ekranda dolaşma ve uygulama yükleme/kaldırma
  • Sanal Erişilebilir Android deneyimi-3 Sanal android üzerinde internet deneyimi
  • Erişilebilir linux paketi(winux)
  • Erişilebilir yöntemlerle bilgisayarımıza sanal mac kurulumu
  • Accessible Coconut İşletim Sistemi Eğitim Videoları

IOS Erişilebilirlik Rehberi

  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-1: Ekran okuyucuyu etkinleştirme ve ilk ayarlar
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-2: Temel Parmak Hareketleri
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-3: Ana Ekranda Düzenleme İşlemleri
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-4: Ana Ekranda Ayrıntı Düzeylerine Erişim
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-5:VoiceOver Konuşma ve Ayrıntı Düzeyi Ayarları
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-6: VoiceOver İşitsel Ayarlar
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-7: VoiceOver Rotor Ayarları
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-8: Araç takımlarıyla çalışma
  • VoiceOver kullanımı ve IOS Erişilebilirliği-9: E-posta kullanımı
  • IOS Cihazlarda ekrandan braille kullanımı (Tuğba Vural anlatımıyla)
  • Home tuşu olmayan ios cihazlarında arkaplan uygulamalarına ve anaekrana erişim

Android Erişilebilirlik Rehberi

  • Speak nesne ve metin algılama uygulaması
  • Google Play Store kullanımı-1:Talkback ile arayüze erişim
  • Google Play Store kullanımı-2:Talkback ile uygulama yükleme arayüzüne erişim
  • Google Play Store kullanımı-3: Uygulama kitaplığınızı yönetme
  • Google Play Store kullanımı-4: Aboneliklerinizi, istek listenizi ve hesap tercihlerinizi yönetme
  • Facebook kullanımı (android) -2: Canlı yayın yapma
  • Facebook kullanımı (android) -3: Facebook kısayollarına erişim
  • Facebook kullanımı (android) -4: Anılara gözatma, Arkadaşlar, Bağış Kampanyaları, Canlı Videolar, Cihaz İstekleri
  • Facebook kullanımı (android) -5: Etkinlikler, Gruplar
  • Super Sense nesne ve metin tanıma uygulaması(Android)
  • Hyperion başlatıcı kullanım rehberi -1: Arayüzde gezinme ve Ayarlar
  • Hyperion başlatıcı kullanım rehberi -2: Öğe taşıma ve klasör oluşturma
  • Lazarillo navigasyon yazılımı kullanım rehberi(Android)
  • Microsoft Edge web tarayıcısı kullanım rehberi(Android)
  • Android için Erişilebilir VPN Çözümü VPNTunnel
  • Microsoft Haber Uygulaması Kullanım Rehberi
  • CarrefourSA Mobil uygulama(Android)
  • Youtube Music uygulaması kullanım rehberi(Android)
  • Voicepop sesten yazıya çevirme uygulaması rehberi(Android)
  • Sanal android 9.0 kullanım rehberi
  • Xiaomi temizleyici
  • Android kutu açılışı ve ilk ayarlar
  • Talkback ayarları
  • Erişilebilirlik menü ayarları
  • Playstore’den uygulama kurma ve teamtalk ayarları
  • Dışarıdan android bir telefona apk kurma anlatımı
  • QR Barcode scanner pro android uygulaması
  • Wo Mic client uygulamasıyla mobil cihazınızı mikrofona çevirin
©2023 Uygulama Akademisi